Spalone USB, kontroler na PCI

Witam! Mam następujący problem: otóż robiąc samodzielnie zewnętrznego śledzia USB prawdopodobnie spaliłem wszystkie porty USB w komputerze. Próbowałem wszystkiego, od formatu poczynając. Wszystko wskazuje na to, że nie mam USB. Jest mi ono jednak koniecznie potrzebne do drukarki, dlatego mam pytanie do doświadczonych użytkowników forum: - czy kupno kontrolera USB na PCI (taki za 15 zł na allegro gdzieś, więcej funduszy nie mam) rozwiąże mój problem z drukarką ? - czy urządzenia typu pendrive będą widoczne w systemie (xp) jako kolejne dyski wymienne ? - czy nie słyszał ktoś o problemach z kompatybilnością tego typu kontrolerów z płytami głównymi z chipsetem nforce2 ? Boję się, że spalone USB na płycie głównej może uniemożliwić korzystanie z takiego kontrolera (nie znam totalnie jego budowy). Proszę o pomoc i pozdrawiam, Sebastian Oleksiuk.

Odpowiedzi: 2

A te kontrolery mają własny niezależny chipset ? Tzn, nie potrzebują obslugi USB na plycie glownej ? Bo jak juz wspomnialem, stare usb mam spalone i boje sie zeby to nie stwarzało żadnego konfliktu. Pozdrawiam.
Splash
Dodano
25.08.2007 22:58:57
Ja miałem na swoim kompie tylko porty USB 1.1 więc postanowiłem dokupić sobie porty USB 2.0 na PCI i wszystko działa bez problemu. Teraz w ogóle nie używam portów 1.1. Po podłączeniu do kompa nie trzeba nawet nic instalować, Windows xp z SP2 powinien wykryc je automatycznie i zainstalować i nie powinno byc żadnych problemów. Ja kupiłem porty za 15zł na allegro (są tam dostępne 4 porty zewnętrzne i jeden wewnątrz komputera). -drukarka będzie hulać na pewno bez problemów tak samo jak pendrivy (mam dwa i oba są widoczne jako dyski wymienne) -Nie słyszałem o żadnych konfliktach i takowych byc nie powinno Pozdrawiam
Damianos
Dodano
25.08.2007 21:46:32
Splash
Dodano:
25.08.2007 12:41:50
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1