Spadek wydajności :/

Witam! Mój komp: Ath64 3200+, 1GB Ram 400MHz, dysk seagate 160GB Sata z NCQ, płytka MSI K8N Neo Platinum, Grafa FX5900XT, winxp sp2. No i coś się zaczęło walić: jak włącze jakąś grę na max detalach to komp moźe się przegrzać i wyłącza się po jakimś czasie(wcześniej tego nie było), pojawaiają się takźe czasem "skoki" w grach. Zauwaźyłem teź ogólny spadek wydajności... Dzisiaj sprawdziłem 3Dmarkiem 2001 – dawniej łapało 16 000, dzisiejszy wynik: 11 047 3d Marków. Co moźe być przyczyną tego osłabienia? Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedzi: 12

heh tego sie spodziewalem – fdisk–>tylko podstawowa i format–>BB no coz...
cale szczescie ze dysk jest jeszcze miesiac na gwarancji :)

pozdroofki
Eximius
Dodano
06.04.2005 01:25:43
ja obstawiam, ze komputer jest w miejscu gdzie sa zle bioprady :lol:

winshit, ok. ale jednak mimo to mnostwo osob na nim pracuje. ja tam mysle ze zformatowales tylko partycje z windowsem, a przeciez wirusy sa dosc inteligentne i czesto sie pakuja na reszte partycji. Przyczyn moze byc wiele. hmm, a sprobuj dac ustawienia biosu na optymalne, przeczyscic mimo tych niskich temperatur kompa. mysle ze by moglo cos pomoc gdybys powiedzial o jaki sprzet chodzi
Lucky
Dodano
05.04.2005 17:14:19
No to co powiecie na cos takiego:
Komp kolegi zaczal stowniowo zwalniac (wiadomo – winshit)
potem bylo juz tragicznie (SP2?)
pod koniec komp juz dogorywal (uruchamianie do 5min! non–stop BSOD'y itp)
Format, instalacja Win'a i..... dalej uruchamia sie ok 5min (pamietam za pierwszym razem smigal!) WTF??
Sprawdzilem MemTestem – wyglada normalnie.
Grafika S3 wiec za bardzo nie ma co sie grzac
Temp CPU 37–41C
jak dla mnie to jest co najmniej dziwne...

pozdroofki
Eximius
Dodano
05.04.2005 02:49:38
jakbel:
No ja mam dwa wiatraczki. Ale coś jest ewidentnie z kartą, bo temperatury jakie osiąga to chyba zdecydowanie za duźo... Ciekawi mnie jednak, czy moźe to mieć wpływ na całość.

No oczywiscie to tak jak z procesorem im wyzsza temperatura tym niejsza wydajnosc. Oddaj kompa na gwarancje albo do serwisu bo to mzoe sie zle skonczyc
Ukey
Dodano
30.12.2004 22:56:41
No ja mam dwa wiatraczki. Ale coś jest ewidentnie z kartą, bo temperatury jakie osiąga to chyba zdecydowanie za duźo... Ciekawi mnie jednak, czy moźe to mieć wpływ na całość.
jakbel
Dodano
30.12.2004 21:16:47
Nie musi być to wina akurat wiatraczka od Karty Graficznej jak masz odkręconą obudowę to sprawdz czy wszystkie się ładnie kręcą. (Ja mam 3 wiatraczki).
SoWiK
Dodano
30.12.2004 20:30:13
Komp jest czysty wydmychany itd. Skanowanie systemu antywirem trwa takźe bardzo długo... Czy moźliwe jest, źe wiatraczek od grafiki ma wpływ na działanie całego kompa? Normalnie jak widzę, jak działa system to mi się płakać chce :( Dziwna sprawa...
jakbel
Dodano
30.12.2004 20:02:42
Miałem bardzo podobną sytuację i okazało się, źe wentylatorek na karcie jest źle przymocowany.
Musiałem nałoźyć nową pastę, ale teraz wszystko pięknie chodzi:)
fil_lipe
Dodano
30.12.2004 15:54:12
Moźe tylko radiator na graficznej się zapchał kurzem i dla tego się karta przegrzewa. Przeczyść radiator.
SLAY3R
Dodano
30.12.2004 15:34:34
Sprerzone powietrze i dmuchac na kompa. Moze tylko jest brudny a co do grafiki. Moze wentylator pald bo 80 C to troszke za wiele. Jak komp jeszcze na gwarancji to oddaj i sie niemartw zbytnio
Ukey
Dodano
30.12.2004 15:08:34
Zauwaźyłem bardzo wysoką temp. grafiki tzn. podczas grania zdaźa się 80C, procek bezproblemowo. Czytałem, źe wypuścili niektóre FX 5900xt wadliwe i wymieniali za friko(Leadtek). Obudowę mam cały czas otwartą, nic nie jest podkręcone, a problemy są od jakiegoś czasu...
jakbel
Dodano
30.12.2004 14:58:35
Przyczyną przegrzania moźe być za słabe chłodzenie komputera lub jeśli podręcałeś procesor to temperatura wzrosła rzecz jasna.

Jeśli komputer jest gorący to odkręc obudowę i przewietrz mieszkanie oraz mniej pracy przy komputerze aź do zakupu lepszego chłodzenia.

Lub jeśli podkręcałeś coś to przywróc takie same parametry jak przed podkręcaniem.

Bo masz mocny sprzęt który potrzebuję dobrego chłodzenia.
SoWiK
Dodano
30.12.2004 13:45:40
jakbel
Dodano:
30.12.2004 13:25:28
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1