sp 2 po formacie
witam,
nie znalazlem podobnego postu, wiec pisze.
w niedziele zrobilem format c:\ zainstalowalem win xp pro sp 1. na wejsciu mialem problem z wyskakujacym pop-upem:
"trwa zamykanie systemu. zapisz wszystkie prace i wyloguj sie. zamkniecie zostalo zainicjowane przez zarzadzanie nt / system" dalej jest zegar odliczajacy w dol i cos o RPC (nie zdarzylem zapisac). po tym jak zegar odliczy do zera. komp restartuje.
przeskanowalem c:\ avastem i mks przez przegladarke. na chwile sie uspokoilo.
sciagalem i zainstalowalem service pack 2 KB835935-SP2-PLK. ale wtedy zaczelo mi blokowac przegladanie stron i windows commandera. mail. gadu-gadu i torrent raz dzialaja raz nie. upewnilem sie, ze wszystkie maja access w zaporze windows oraz, ze port 80 jest odblokowany. mimo to nic sie nie zmienilo.
odinstalowalem service packa 2. internet chodzi. ale co chwile dostaje od avasta komunikat o trojanie. torrent nie dziala i juz raz znowu wlaczyl mi sie pop-up "trwa zamykanie systemu." z zegarem
przy reinstalacji service packa 2, problemy sie powtarzaja
chcialem zainstalowac innego service packa 2 (z innej strony), ale z program files / internet explorer zniknela mi ikona ie6 (normalnie uzywam firefxa), a przy instalacji wyskakuje komunikat, zebym w panelu sterowania najpierw odinstalowal aktualna wersje ie. w panelu sterowania jej nie ma. za faq (http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/169899.aspx), probowalem znalesc wpis HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components\{89820200–ECBD–11cf–8B85–00AA005B4383} ale nie ma tam zadnego installed a windows update ani mozzilla ani opera nic nie zdziala
wczesniej ten sam win xp z tej samej plyty upgradeowal sie do sp2 i przez 1,5 roku chodzil bez problemu (ale format byl potrzebny). da sie cos z tym zrobic? czy moze trzeba ponownie odpalic format c:\?
z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Ja osobiście myśle że masz zawirusowanego kompa i ktoś się bawi poprostu. Bo to nie wina SP1 czy SP2. Zgraj pliki na plytke i zrób formata przez dyskietke startowa a potem programem WDCLEAR - wg. mnie najlepszy program do formatowania - 40 gb dysk formatuje godzine i dysk masz czyściutki. Systemowe formatowanie albo przez dysk win xp to tylko czyszczenie a nie formatowanie co nazwane jest formatowaniem. Kiedyś mialem przypadek jak wgrywalem wlasnie w ten sposób znajomemu Windowsa to przez formatowanie systemowe zostaly jeszcze niektóre sterowniki urządzeń :)
Jeżeli nie znajdziesz wdclear'a napisz.
A jeśli nie o to ci chodzi to pytaj innych :)
<blockquote><em>Zgraj pliki na plytke i zrób formata przez dyskietke startowa a potem programem WDCLEAR</em></blockquote><p>mam dwie partycje, c:\ i d:\, chyba moge przeniesc pliki? ten wdclear nie ruszy d:\? (znalazlem wdclear z 2000 roku)</p><p>druga sprawa, to nie wiem jak zrobic dyskietke startowa w xp? nie instalowalem tak windowsa chyba od czasow 98, a win xp mam na boot-cd - szczerze mowiac, to nawet nie pamietam juz komendy, ktora trzeba bylo wpisac :-)</p>
<p>Wdclear z 2000 roku starczy ja użwam starego też. - Nagraj go na osobna dyskietke od startowej<br /></p><p>A co do dysku startowego powinieneś dostać z plytkami do kompa jak nie dyskietka to cd-rom.</p><p><span class="postbody">A co do dysku startowego w XP musisz wlozyc dyskietke i klikasz prawym przyciskiem na stację dyskietek w systemie i wybierasz polecenie 'formatuj'. <br /> <br /> Tam zaznaczasz opcję 'stwórz dysk startowy' i jazda. </span></p><p> O ile dobrze pamiętam ;-))))<br /> </p>
............ A co do partycji to WDCLEAR kasuje caly dysk wszystko... więc pojdzie ci c jak i d - wiec nie zostawisz plików na innej partycji tylko bedziesz musial nagrac na cd jak mówilem - jest to niewygodne ale jest po co się wysilić - są efekty<br />
a moze ktos na forum zna inny sposob? nie usmiecha mi sie robic backupu kilkudziesieciu giga?<br />
Czyli SP2 nie masz ?<br />Wejdz do dzialu Bezpieczenstwo, przegladnij FAQ - o blasterze, sasserze. Pozbadz sie, zainstaluj latki i dopiero wtedy pisz z czym masz jeszcze problem.<br /><br />Systemowego firewalla chociaz zalacz.<br />