SOS...Karta video do Windows Professional?

Pomocy dobrzy ludzie. Zmieniłam monitor i znikł mi obraz wiec naprawilam program pobierajac jeszcze raz instalacje windowsa....ale pech....znikla mi karta video. W info na pomocy technicznej w "stan sprzetu" pisze, ze karta graficzna –null!!!
Gdzie mam ja pobrac...poszukac? Jaka do Professionala?
Jesli ktos wie...prosze o pomoc? Tu zawsze ktos wie wiec bede dobrej mysli.
(prosze tez o dostepny jezyk porady, gdyz zawilosci jezykowe programu sa mi prawie obce....tak po chlopsku)
Cieplutkie dzieki :)

margo

Odpowiedzi: 16

Jak juź jesteś w takiej rozpaczy, źe nie przyszło Ci do głowy poszukać w Googlach to proszę
http://www.helpdrivers.com/ingles/listado/panel.asp?marca=S3&perif=video
http://www.video–drivers.com/companies/906.htm
Seeker
Dodano
08.06.2004 20:14:29
SOS :!: :!: :!: :!:

Znalazłam namiary na moja karte wideo:
Model: 53 Graphics ProSavage DDR a
sterownik: s3 gnbm.sys
Bardzo prosze o namiar, gdzie moge go sciagnac z netu :?: :?: :?: :?:

To powinno pomoc w sprawie braku dzwieku...

Bardzo prosze dobra dusze o pomoc.

margo.
margo
Dodano
08.06.2004 18:44:26
wedle rady:
LISTA SPRZETU:
Karty graficzne
...nie mam takigo czegos jak karta graficzna...nie ma tam takiej grupy do rozwiniecia graficzna
Kontrolery dźwięku, wideo i gier
kodery–dekodery audio...standardowe urzadzenie systemowe/nieznane
kodery–dekodery wideo...standardowe urzadzenie systemowe/nieznane
port gier ESS...ESS Technology, Inc....lokal.Magistrala PCI 1, urządzenie 0, funkcja 0
Port gier dla Trustmaster ACM(port drugi)...ThrustMaster...lokal.Magistrala PCI 0, urządzenie 17, funkcja 5
Standardowy port gier...standardowe urzadz.systemowe...lokal.
na Magistrala PCI
Starsze sterowniki audio...stand,urzadz.syst....lokal.nieznana
Starsze urzadzenia przechwytywania wideo...stand,urzadz.syst...lokal.nieznana
Urzadzenia sterujace mediami...stand.urzadz.syst...lokal.nieznana
Urzadzenie MIDI zgodne z MPU–401...MIcrosoft...lokal.
na Magistrala PCI
Urzadzenie poldupleksowe audio uslugi Unimodem...Microsoft...lokal.na SoftK56 Data Fax Voice Speakerphone CARP

To tyle w Menedzerze urzadzen. Karty graficznej nie znalazlam ale na poczatku w HOME–F4GXVN9DHD znalazlam dwa zolte znaki zapytania, ktorych nie bylo...przy pierwszym zoltym znakiem zapytania pisze...inne urzadzenia
–przy drugim...USB Device

To tyle.
Czy to cos pomoze komus aby sie zorientowac co jest z ta karta wideo :?: :?: :?:

margo
margo
Dodano
07.06.2004 01:57:48
ok... dobra rada ...tak zrobię

margo
margo
Dodano
07.06.2004 00:38:01
Moźe napisz jakie są nazwy poszczególnych sprzętów na twoim komputerze. Ktoś pewnie szybcie da ci wtedy skuteczną odpowiedź. Zrób tak:

prawym kliknięciem myszy na Mój komputer
Właściwości
Sprzęt
Menedźer urządzeń
Wyświetli się lista składników. Rozwiń grupę Karty graficzne i napisz dokładną nazwę karty. Rozwiń takźe grupę Kontrolery dźwięku, wideo i gier i napisz wszystkie jakie tam się wysypały. Zobaczymy, czy to naprowadzi fachowców od sprzętu na dobrą drogę.

ps. :arrow: moźesz zamiast przepisywać te nazwy zrobić Alt Gr + Print Screen, otworzyć jakiś program graficzny, wklejić do niego obraz, zapisać do pliku i wstawić do posta w postaci załącznika :idea:
Cappadonna
Dodano
07.06.2004 00:35:10
Nie sciagalam z netu Windowsa. Mialam zainstalowanego z dysku podczas kiedy mialam inny, zastepczy monitor i wszystko bylo okay. Odebralam z naprawy inny monitor, podlaczylam i otwieral sie Windows do pewnego momentu, a potem ciemnial na stale. Po poradach osoby kompetentnej powinnam zmienic grafike...VGA, ale sie nie dalo wiec poradzono abym urochomila plytke instalacyjna Windowsa i najpierw wybrala polecenie "instaluj", a potem "napraw" co uczynilam.
Prawda....naprawilo i chociaz cos tam lekko szwankowalo to tydzien bylo okay...byl dzwiek i obraz. Lecz w krytycznym dniu zniknal dzwiek, a potem nagle znow sie zrobil ciemny monitor wiec ponownie uruchomilam Windowsa z poleceniami j/w. Jednak Windows powrocil do niby normalnego stanu lecz bez dzwieku. W pomocy z wejscia ze "startu" przerobilam proponowane zadania celem naprawy. W tej pomocy w info o moim kompie pisalo..brak karty dzwiekowej...slowem..."NULL". Jakos podczas poszukiwan w pomocy tech. ten brak z karty dzwiekowej zmienil sie na to, ze ona jest, pojawila sie jakims cudem, ale w zamian porobilo sie tak, ze wyswietla mi info o sprzecie, iz mam brak karty wideo...znow pisze...NULL. Glos zniknal. moge otwarzac film ale glucho....nie mam dzwieku i tyle. nie dziala telefon skype, nie mam muzyki ani innych odglosow informacyjnych systemu...glucho!!!!
Co mam uczynic aby to zmienic/naprawic :?: :?: :?: :?:
Prosze pytac....odpowiem. Prosze o pomoc. Moje obecne GG 5270979.
A pisze ze swojego komputera.

margo w rozpaczy :(
margo
Dodano
07.06.2004 00:08:37
Margo czytam ten temat 3 raz i czegoś tu nie rozumiem.
Albo piszesz do nas z innego komputera, bo na Twoim nie ma karty graficznej tzn jak nie ma fizycznie – bo np wysunęła sie ze slotu to ją po prostu wyjmij i jeszce raz wsuń.
Moźe być teź tak ,źe jednak piszesz te posty ze swojego komputera i wtedy na 100 % kartę masz.
Nie rozumiem jednego, jakiego Windowsa ściągałaś z NETU i po co? :shock: – moźe to jakaś poprawka była :roll:
Pytanie podstawowe – masz w menadźerze urządzeń wpis karty graficzne? – musi tam być inaczej nie uruchomiłabyś IMO komputera.
Zmiana monitora nie ma nic do rzeczy źe Ci karta graficzna zniknęła.
Albo uruchom system w trybie awaryjnym i usuń urządzenia w związane grafiką – jeśli takie będą i uruchom normalnie – system sam doinstaluje brakujące rzeczy, albo reinstal z opcją "napraw" z dysku instalacyjnago
Seeker
Dodano
06.06.2004 23:23:08
Cappadonna:
:arrow: prawym kliknięciem myszy na Mój komputer
:arrow: Właściwości
:arrow: Sprzęt
:arrow: Menedźer urządzeń
Wyświetli się lista składników. Jeźeli jest na liście jakiś sprzęt oznaczony źółtym znakiem zapytania to kilknij na niego prawik klawiszem myszki
    –Właściwości
    ~Zainstaluj sterownik~
Jeśli kreator instalacji nie znajdzie odpowiedniego na dysku, to włóź do cd–rom'u cd ze sterownikami od karty graficznej (lub innego urządzenia, z którym jest problem) i przeprowadź wyskukiwanie sterowników ponownie tak, aby komputer przeszukał równieź napęd.

...juz to robilam wiele razy...nie mam tam zoltych znakow zapytania, wykrzyknikow, a jednak dalej informuje mnie komp, ze brak sprzetu...karty wideo...i nie mam dalej glosu :(
Nie mam CD–Rom'u ze sterownikami...zagubila sie w przeprowadzce...
Moze z jakiejs stony moge pobrac do Profesionala????
Pomocy...juz mi rece opadaja... :wink:

margo.
margo
Dodano
06.06.2004 19:53:00
Jeszcze dodam, ze przez brak karty nie mam dzwieku..... :(

margo.
margo
Dodano
06.06.2004 19:45:35
:arrow: prawym kliknięciem myszy na Mój komputer
:arrow: Właściwości
:arrow: Sprzęt
:arrow: Menedźer urządzeń
Wyświetli się lista składników. Jeźeli jest na liście jakiś sprzęt oznaczony źółtym znakiem zapytania to kilknij na niego prawik klawiszem myszki
    –Właściwości
    ~Zainstaluj sterownik~
Jeśli kreator instalacji nie znajdzie odpowiedniego na dysku, to włóź do cd–rom'u cd ze sterownikami od karty graficznej (lub innego urządzenia, z którym jest problem) i przeprowadź wyskukiwanie sterowników ponownie tak, aby komputer przeszukał równieź napęd.
Cappadonna
Dodano
06.06.2004 19:20:36
Yyyyyy... :shock: Bez nazwy karty mam związane ręce... A chociaź moźe wiesz jaki sterownik do niej powinnaś zainstalować :?: Jak tak, to myślę, źe sobie poradzimy... :roll:

Z tym źe ja teraz juź muszę iść :cry: Moźe wieczorkiem jeszcze wpadnę. Jakby co, to koledzy Ci pomogą dalej 8)
Pawek
Dodano
06.06.2004 19:18:02
Pawek:
A spróbuj dodać ją ręcznie z poziomu Panelu sterowania.

hehehe....zrobila bym to ale jak????
Pokieruj Pawek.....jeszcze nie znam nazwy(rozne sa nazwy kart video),....podaj ktora do Professionala....

margo
margo
Dodano
06.06.2004 19:08:01
A spróbuj dodać ją ręcznie z poziomu Panelu sterowania.
Pawek
Dodano
06.06.2004 19:00:12
...jesli karta graficzna to ta sama co karta wideo to o to mi chodzi.
Ale wydaje mi sie, ze komputer informuje mnie, ze nie ma karty wideo....nie graficznej.
Niechaj ktos to madry rozsadzi:((

margo
margo
Dodano
06.06.2004 18:53:14
gieras:
ja troche sie pogubilem. co chesz pobierac, karte grraficzna ? :roll:

Tak.
Anonymous
Dodano
06.06.2004 16:42:43
ja troche sie pogubilem. co chesz pobierac, karte grraficzna ? :roll: