Słaby komp?
No więc tak: ściągnąłem program 3D Mark 2001 se i Zainstalowałem sobie go. Zadowolony z siebie uruchamiam test kompa po 7 minutkach wyskakuje coś takiego 3873 3D Marks zdziwiło mnie to lekko bo kompa mam w miarę dobrego (konfig na końcu postu). Systemu nie mam strasznie zamulonego, ale nic, uruchamiam 2 raz test i wynik podobny. I teraz mam pytanko: co zrobić źeby wyciągnąć więcej bez kręcenia? Przecieź kompy o podobnych konfigach mają duźo lepsze wyniki. Podejrzewam o to sterowniki do grafiki (dętki 45.23). Czy zmiana na starsze da rezultaty? Please help!
Mój konfig:
:arrow: Athlon XP 1800+
:arrow: 512 MB RAM
:arrow: GeForce 4 MX 420 64 MB RAM prolink
:arrow: ECS (niestety :cry: ) K7VTA3
:arrow: Windows XP he
Mój konfig:
Odpowiedzi: 20
No to rzeczywiscie marnie. Ja mam Althona 2400+, 256DDR 400MHz i GF4 MX 440 i w 3D Marku mam 7000 punktow
No ale tak z ciekawości przetestuj :wink: Jak moźesz oczywiście :)
Tej karty jeszcze w 3d marku nie testowałem :) A w tym topicu co podawałem jest mój wynik z GeForce'a 3 Ti 200.
A tak z ciekawości: Ile wyciąga twoj komp SLAY3R :?:
A tak z ciekawości: Ile wyciąga twoj komp SLAY3R :?:
Juź się dopisałem do topicu:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=3587&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=3587&postdays=0&postorder=asc&start=0
Tu pawek wpisz swój wynik w 3d marku i nie około tylko dokładnie.
Tu pawek wpisz swój wynik w 3d marku i nie około tylko dokładnie.
PgX:
Dobra. Dzięki wszystkim! Musze jednak wymienić kartę graficzną :cry:
Pgx teź chciał chyba tyle.
Teraz pisze źe musi wymienić karte.
W tych czasach ok. 10000 pt to teraz norma .
Ja na sprzęcie jak niźej ok. 3500 i nawet jak schłodzę ciekłym azotem tyle nie wyciągne :D :D
Nie chcę Was chłopaki załamywać, ale ja na swoim sprzęcie wyciągam ok. 10000...
Twoje ryzyko.....
Podnoś wartości o 3–4 mhz i sprawdzaj 3dmarkiem.
Kiedy zobaczysz jakieś artefakty zmniejsz wszystko o jakieś 10–15 mhz ( dla pewności )
Jeźeli naprawde chcesz zobaczyć co karta potrafi ,daj lepsze chłodzenie i zamontuj radiatory na pamięciach.
Ale musisz liczyć się z ryzykiem uszkodzenia karty ,ewentualnie z problemem sprzedaźy po przerobieniu.
Podnoś wartości o 3–4 mhz i sprawdzaj 3dmarkiem.
Kiedy zobaczysz jakieś artefakty zmniejsz wszystko o jakieś 10–15 mhz ( dla pewności )
Jeźeli naprawde chcesz zobaczyć co karta potrafi ,daj lepsze chłodzenie i zamontuj radiatory na pamięciach.
Ale musisz liczyć się z ryzykiem uszkodzenia karty ,ewentualnie z problemem sprzedaźy po przerobieniu.
PgX:
No więc tak: ściągnąłem program 3D Mark 2001 se i Zainstalowałem sobie go. Zadowolony z siebie uruchamiam test kompa po 7 minutkach wyskakuje coś takiego 3873 3D Marks zdziwiło mnie to lekko bo kompa mam w miarę dobrego (konfig na końcu postu). Systemu nie mam strasznie zamulonego, ale nic, uruchamiam 2 raz test i wynik podobny. I teraz mam pytanko: co zrobić źeby wyciągnąć więcej bez kręcenia? Przecieź kompy o podobnych konfigach mają duźo lepsze wyniki. Podejrzewam o to sterowniki do grafiki (dętki 45.23). Czy zmiana na starsze da rezultaty? Please help!
Mój konfig:
Z tym wyniekiem to sie tak nie przejmuj ja ma kompa :Athlon XP 2000+, 256mb 333mhz Gf4 mx440 64mg ram ddr(co zresztą pisze ponizej :). No i ja mam wynik 4200. Wiec tak po uwzglednieniu twoich i moich parametrow wychodzi ze nie ma tak zle. :)
ja mam manie na punkcie halasu – i na Twoim miejscu za 4 dychy to bym sobie kupił jakieś porządne np SUNON'y (co najmniej 80x80, a moźe nawet 120x120). zapodałbym je na 5 V i byłbym w siódmym niebie :)
a świecące pewnie ładnie wyglądają, ale jak tam z ich efektywnością "wietrzenia" to juź nie wiem... :roll:
a świecące pewnie ładnie wyglądają, ale jak tam z ich efektywnością "wietrzenia" to juź nie wiem... :roll:
Dobra podkręciłem pamięci na 401mhz i zegar na 310mhz :D Ile jeszcze mogę kręcić? No i wynik to ok.4600
BTW po pierwszym będe miał wętylator obudowy i nie wiem jaki wziąść. Widziałem jakieś świecące po 40 zeta ale nie wiem czy są dobre :?:
BTW po pierwszym będe miał wętylator obudowy i nie wiem jaki wziąść. Widziałem jakieś świecące po 40 zeta ale nie wiem czy są dobre :?:
Domyślnie jest ustawiona najwyźsza jakość obrazu, zmniejsz na pośrednią.
Wyłącz antyaliasing i filtrowanie anizo.
Dawaj ustawienia co 2–3Mhz i sprawdzaj 3dmarkiem.
Kiedy pojawią się jakieś śmieci to znaczy STOP :D .
A takie moźe śmieszne pytanie ,zapisują ci się te ustawienia ?
Domyślnie jest ustawiona najwyźsza jakość obrazu, zmniejsz na pośrednią.
Sprawdź, czy nie masz włączonego antyaliasingu (to znacznie spowalnia grafikę). No faktycznie grafika jest tu najsłabszym komponentem. Ja mam dorona 1200@1300 grafikę gf4 mx440 i mam wynik ok 4600.
teraz to zgłupiałem po podkręceniu uzyskałem wynik 1354 3d marks :roll:
O ile mogę podkręcić moją grafę :?:
UPDATE
Podkręciłem zegar n a 270 mhz a pamięci na 370 mhz
Ile jeszcze mogę krencić :roll:
UPDATE
Podkręciłem zegar n a 270 mhz a pamięci na 370 mhz
Ile jeszcze mogę krencić :roll: