Skuteczna metoda na skaner PRIMAX pod XP
Witam!
Otoz po licznych probach itp. doszlem nareszcie do tego momentu gdzie teraz sie ciesze tym skanerem (colorado direct 9600). A oto metoda aby dzialal pod XP (100%):
1. Sciagacie pliczka.. w moim przypadku p36_ennt.exe, ktoreg rozszerzenie zmieniacie na .zip i rozpakowujecie. Nie instalowac narazie!!!
2. Wchodzicie do BIOS'a i tam wybieracie >> intergrated peripherals > szukacie zakladki parallel port mode i zmieniacie na ECP(chyba SPP)+EPP ale tak zeby byly te dwie opcje z tym plusem. Jest tylko jedna taka mozliwosc, a wiec ustawiacie ja i zapisujecie ustawienia biosu.
3. Wchodzicie do winxp i naciskacie plik instalacyjny wczesniej rozpakowanego pliku :D
4. Cieszycie sie z dzialania owego skanera :D
pozdr.
uwagi prosze kierowac na gg: 1037801
Otoz po licznych probach itp. doszlem nareszcie do tego momentu gdzie teraz sie ciesze tym skanerem (colorado direct 9600). A oto metoda aby dzialal pod XP (100%):
1. Sciagacie pliczka.. w moim przypadku p36_ennt.exe, ktoreg rozszerzenie zmieniacie na .zip i rozpakowujecie. Nie instalowac narazie!!!
2. Wchodzicie do BIOS'a i tam wybieracie >> intergrated peripherals > szukacie zakladki parallel port mode i zmieniacie na ECP(chyba SPP)+EPP ale tak zeby byly te dwie opcje z tym plusem. Jest tylko jedna taka mozliwosc, a wiec ustawiacie ja i zapisujecie ustawienia biosu.
3. Wchodzicie do winxp i naciskacie plik instalacyjny wczesniej rozpakowanego pliku :D
4. Cieszycie sie z dzialania owego skanera :D
pozdr.
uwagi prosze kierowac na gg: 1037801
Odpowiedzi: 9
:roll: zadnego xp–antispy NIEMAM a czy trzeba podłączyc skaner do kompa zeby zainstalowac sterowniki pod XP :?Seeker:
Temat sprzed 3 lat, ale mniejsza z tym.
ewka jak próbujesz regedit uruchomić?, t pierwsze pytanie , a drugie uźywałaś jakiś program z rodzaju xp–AntiSpy?
Temat sprzed 3 lat, ale mniejsza z tym.
ewka jak próbujesz regedit uruchomić?, t pierwsze pytanie , a drugie uźywałaś jakiś program z rodzaju xp–AntiSpy?
piotrex7:
A oto całkiem inny sposób na zainstalowanie skanera primax colorado 9600:
1. Pobramy ze strony www.primax.nl plik p36_ennt.exe i go instalujemy
2. Otwieramy regedit i otwieramy "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
4. Tworzymy nową wartość DWORD:
nazwa: C:WINDOWS wain_32ColoradoPROTOCOL.DS
wartość: 1
5. Następnie instalujemy program TaskBridge z płyty instalacyjnej skanera.
Powinno śmigać.
:roll: ale pod system XP home nie mozna otworzyc pliku regedit ???? jak mam to zrobic :cry:
Właśnie ten sposób, który przedstawił piotrex 7, opisałem dokładniej w dalszj części serwisu na ten sam temat. Jednak myślę źe w pierwszej kolejności naleźy dokonać właściwych ustawień w BIOSie a jeśli to nie pomoźe dopiero dokonać wpisów do rejestru. TWAIN naleźy wgrać w kaźdym przypadku bo jest to program do obsługi skanera. :)
A oto całkiem inny sposób na zainstalowanie skanera primax colorado 9600:
2. Otwieramy regedit i otwieramy "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs"
nazwa: C:\WINDOWS\twain_32\Colorado\PROTOCOL.DS
Powinno śmigać.
nazwa: C:\WINDOWS\twain_32\Colorado\PROTOCOL.DS
Powinno śmigać.
Ten drugi sposób opisałem pod hasłem Primax str 4.
Myślę źe trzeba zastosować obydwa sposoby i będzie OK.
Myślę źe trzeba zastosować obydwa sposoby i będzie OK.
Widziałem kiedyś cos takiego:
– najpierw zainstalować PowerTwaina z płyty (win98)
– gdzieś w rejestr wpisać coś o pliczku protocol.ds (moźe nie istnieć, i tak wpis pomaga), szukajcie a znnajdziecie)
– najpierw zainstalować PowerTwaina z płyty (win98)
– gdzieś w rejestr wpisać coś o pliczku protocol.ds (moźe nie istnieć, i tak wpis pomaga), szukajcie a znnajdziecie)
ja tez mam colorado direct 9600 ale mam inny problem, mianowicie strasznie dlugo mi skanuje, na win98 przy tym samym DPI bylo to szybko... wiem ze chodzi o sterowniki...; ma ktos moze jakies porzadne ?
Ja tu czegoś nie rozumiem. Nie mówię, źe to co napisałeś nie działa, bo nie mam jak tego sprawdzić, ale wiem jedno. Jeźeli się ma drukarkę i skaner (nia na USB), to przy kaźdym systemie nalezy w BIOSIE ustawic ta opcję, bo inacze skaner mimo, źe się poprawnie zainstaluje nie bedzie działał!!!!
Strona 1 / 1