Skrypt sprawdzający połączenie internetowe, miejsce na dysku, czy są katalogi
Witam
W jaki sposób napisać skrypt (w pliku wsadowym), który będzie sprawdzał czy istnieje połączenie z określonym adresem ip (czy jest połączenie internetowe). Jeżeli nie działa połączenie z miejscem docelowym to, żeby ponownie spróbował sprawdzić to za 10min, przy braku za 30min potem po 1h itd. Czy są katalogi (przy braku katalogów, żeby takie tworzył), które mają być wykorzystywane do kopiowania plików i czy jest wystarczająco miejsca do skopiowania plików (przy braku info do loga o tym, że brak miejsca??
Temat pojawił mi się gdy chciałem stworzyć skrypt, który będzie kopiował codziennie posiadaną bazę z określonego miejsca na dysku do innego katalogu, kompresował go i przesyłał na serwer ftp. Napisałem najważniejszą część tego skryptu, która zawiera polecenia do kopiowania, kompresowania do odpowiedniego formatowania z hasłowaniem pliku i przesyłaniem go za pomocą polecenia ftp. Teraz chciałbym rozbudować go o kolejne funkcję, które będą realizowały takie sprawdzenia jak wymieniłem na początku.
Proszę o Pomoc w tej kwestii oraz o informację skąd można najlepiej nauczyć się posługiwaniami tego typu skryptami (komendy, zwracanie wartości itp)
Odpowiedzi: 1
Sama konstrukcja plików wsadowych ma duże ograniczenia. Do testowania połączenia można by użyć pinga ew ipconfig. Wyeksportować do loga, a log jakoś przeanalizować. Dodać warunek, a samo odczekanie to pewnie jakiś sleep/pause/wait (?).
Sprawdzenie czy katalog/plik istnieje: if exist ...
Nigdy w tym nie siedziałem, być może się mylę. Niektóre komendy pewnie tylko pod czystym DOSem działają, a nie jego implementacją w XP. Może Google Ci coś podrzucą po wpisaniu: "batch command(s)"
np. http://www.robvanderwoude.com/batchfiles.html i wiele innych.
Może lepiej nauczyć się programować w jakimś języku?
Strona 1 / 1