Skopiowanie plików systemowych
Witam.
Podczas normalnej pracy systemu zrestartował mi się kopm. Przy ponownym odpalaniu gdy zawsze jest :"Checking RAM.." i jedno piknięcie procesora pojawia się czarny ekran i procesor pika jak oszalały. Za nic nie dało się wejść więc zainstalowałe drugi system. Próbując odpalić "popsuty" system z listy dostępnych systemów przy starcie pojaawia sie czarny ekran z napisem że nie może znaleźć pliku hal.dll oraz żeby zainstalować go z płyty instalacyjnej do folderu <domyślny system Windows>\system32\ mimo że on się tam znajduje. Jednak na płycie nie znalazłem takiego pliku tylko podobny: hal.dl_ i to chyba o ten chodzi tylko pytanie brzmi: Jak zainstalować owy plik??
Z góry dzięki
Odpowiedzi: 2
Pejqas:Jak zainstalować owy plik??
1. Startujesz do Konsoli Odzyskiwania
2. W linii komend wpisujesz polecenie wg modelu:
expand X:\i386\plik "ścieżka dostępu do miejsca gdzie plik ma wylądować"
w tym przypadku
expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll
X - litera napedu
Zanim zaczniesz, rzuc jeszcze okiem na to:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_65968.html
Update
Nie wiem dlaczego, ale jak to pisalem, nie wyswietlilo mi poprzedniego posta gdzie pojawilo sie juz rozwiazanie.
Anathema - mozesz usunac
-
<P>nie mogę wyklepać poprawnie komendy: expand k:\i386\hal.dl_ c:\windows\system32\hal.dll</P> <P>za każdym razem pisze że skłądnia jest niepoprawna próbowałem z przełącznikiem "[cel]" ale to samo. Czy mógłby ktoś poprawnie sformuować komendę??</P> <P>Chcem przenieść plik hal.dl_ z K:\i386\hal.dl_ do katalogu c:\windows\system32\hall.dll</P> <P>Z zapropowanego tematu próbowałem jeszcze kombinować z boot ini poprzez:</P> <P>Attrib –H –R –S C:\Boot.ini<BR>DEL C:\Boot.ini<BR>BootCfg /Rebuild<BR>Fixboot </P> <P>Ale nie mogłem sie do nie go dostać - brak dostępu</P> <P> </P> <P>Zrobiłem jeszcze inaczej - skopiowałem hala z działającego systemu do bad windowsa i wyskakuje ten sam komunikat tylko tym razem o prosi o plik ntoskrnl.exe - z nim zrobiłem to samo ale teraz prosi o plik system, a tego z racji uruchomionego windowsa skopiować sie nie da i teraz mam ten sam problem co user dwa tematy wyżej.</P>
Jak już wcześnie wspomniałem komenda ta nie jest poprawna składniowo, a na pliku boot.ini też nie mogę nic wykonywać bo jest "odmowa dostępu" nawet przy próbie zmiany atrybutów.