sieć a restart kompa !
Mam dwa kompy "A"– winXP prof z dostępem do netu z kablówki i drugi "B" – Win98SE połączone ze sobą sieciówkami. Net dzieli mi doskonale, ale mam inny problem. (połączyłem kompy ze sobą kreatorem z XP).
Przy włączomym kompie A (host) jeźeli np. restartuje komp B, to A sam restartuje się, lub gdy przy włączonym A włączam B to teź A się wywala. Co z tym zrobić ?
Przy włączomym kompie A (host) jeźeli np. restartuje komp B, to A sam restartuje się, lub gdy przy włączonym A włączam B to teź A się wywala. Co z tym zrobić ?
Odpowiedzi: 6
Panowie, przeinstalowałem obie maszyny i wszystko pięknie zagrało. troszkę to trwało, ale takie źycie.
Długo broniłem się przed XP, ale muszę przyznać, źe coraz bardziej mi się podoba.
Dzięki za pomoc.
Długo broniłem się przed XP, ale muszę przyznać, źe coraz bardziej mi się podoba.
Dzięki za pomoc.
jesli laptop jest starszej generacji czyli w z czasow 200MMX lub wczesniejszych to mozliwe ze powodowac bledy bedzie karta sieciowa w kompie stacjonarnym poniewaz sygnal wy. ze starszych laptopow a szczegolnie ze zlacz COM jest niebotycznie wiekszy od nowszych komputerow, nawet 10x co sprawdzalismy.Dlatego karta moze dostawac zastrzyk nadmiaru energii, pozniej nie wie co z tym zrobic o ile jeszcze zyje i powoduje total failure. Dziwne jedynie jest to ze przy innym OSie dzialal ok, mozliwe ze xp lepiej kontroluje stany poszczegolnych urzadzen i daltego sie wysypuje.
Pickul, szkoda ze nie skopiowales tutaj calego bledu – te wszystkie literki i cyferki. Bo byc moze rzuciloby to jakies swiatlo na ta sytuacje.
Teraz to bedzie gdybanie tylko:
– sprobuj pozbyc sie na probe WinRoute i udostepniac net za pomoca wbudowanego udostepniania
– sprobuj znalezc inne sterowniki do sieciowek (moze jakies starsze) – czy teraz masz na 100% pod XP ?
– przegladnij BIOSa w poszukiwaniu jakiejs opcji odpowiedzialnej za LAN/sieciowke/budzenie systemu/cholera_wie_za_co_jeszcze
No i nie uzywaj kreatora sieci. Skonfiguruj wszystko recznie jak Bog przykazal – linka do opisu nie bede juz podawal, bo znajdziesz z pewnoscia. Sprawdz rowniez czy kabel zostal prawidlowo zrobiony (kolory).
Teraz to bedzie gdybanie tylko:
– sprobuj pozbyc sie na probe WinRoute i udostepniac net za pomoca wbudowanego udostepniania
– sprobuj znalezc inne sterowniki do sieciowek (moze jakies starsze) – czy teraz masz na 100% pod XP ?
– przegladnij BIOSa w poszukiwaniu jakiejs opcji odpowiedzialnej za LAN/sieciowke/budzenie systemu/cholera_wie_za_co_jeszcze
No i nie uzywaj kreatora sieci. Skonfiguruj wszystko recznie jak Bog przykazal – linka do opisu nie bede juz podawal, bo znajdziesz z pewnoscia. Sprawdz rowniez czy kabel zostal prawidlowo zrobiony (kolory).
Skoro nawet EL NINO ma problemy z pomocą w rozwiązaniu tego problemu ( :D ), to ja nie bedę krył tego, źe tutaj juź na 99% tylko format obu dysków i instalacja wszystkiego od nowa pomoźe. Choc i tego nie gwarantuję zakładając, źe wcześniejsze instalacje były prawidłowe...
Nie ma huba nie ma switcha. Taka komfiguracja sprzętowa chodziła mi wcześniej na win98 (na obu) i nie było problemu. Programik dzielący WinRoute. Drugi komp to laptop ale to chyba nie ma znaczenia.
Wyłączałem restart po błędzie wyskakuje bluescreen w wolnym tłumaczenie groźacy rozwaleniem kompa. Istotne jest to, źe nawet jak ręcznie powpisuje IP, bramy itp kompletnie z księźyca, źeby celowo nie mogły się połączyć to i tak stacjonarnego wywala. Moźe to coś z impulsem elektrycznym. Jak najpierw włączę laptopa a potem stacjonarny to chodzi gicio. Chyba wezmę młota i oba rozwale. To chyba od XP(jakaś forma ochrony... cholera wie, WYMIĘKAM)
Wyłączałem restart po błędzie wyskakuje bluescreen w wolnym tłumaczenie groźacy rozwaleniem kompa. Istotne jest to, źe nawet jak ręcznie powpisuje IP, bramy itp kompletnie z księźyca, źeby celowo nie mogły się połączyć to i tak stacjonarnego wywala. Moźe to coś z impulsem elektrycznym. Jak najpierw włączę laptopa a potem stacjonarny to chodzi gicio. Chyba wezmę młota i oba rozwale. To chyba od XP(jakaś forma ochrony... cholera wie, WYMIĘKAM)
Takich dziwow jeszcze w zyciu nie widzialem.
Czy mozesz wymienic na probe a to kabel, a to sieciowki w tych kompach ? Oczywiscie podmieniajac sieciowke odinstaluj dotychczas funkcjonujaca.
Nie ma zadnego huba/switcha ?
Czy na XP nie pokazuje sie bluescreen ? Jesli nie, to albo zerknij do podgladu zdarzen co wymienia jako bledy, albo wylacz restart po bledzie. Moze czegos sie dowiemy ?
Czy mozesz wymienic na probe a to kabel, a to sieciowki w tych kompach ? Oczywiscie podmieniajac sieciowke odinstaluj dotychczas funkcjonujaca.
Nie ma zadnego huba/switcha ?
Czy na XP nie pokazuje sie bluescreen ? Jesli nie, to albo zerknij do podgladu zdarzen co wymienia jako bledy, albo wylacz restart po bledzie. Moze czegos sie dowiemy ?
Strona 1 / 1