sieć a restart kompa !

Mam dwa kompy "A"– winXP prof z dostępem do netu z kablówki i drugi "B" – Win98SE połączone ze sobą sieciówkami. Net dzieli mi doskonale, ale mam inny problem. (połączyłem kompy ze sobą kreatorem z XP).
Przy włączomym kompie A (host) jeźeli np. restartuje komp B, to A sam restartuje się, lub gdy przy włączonym A włączam B to teź A się wywala. Co z tym zrobić ?

Odpowiedzi: 6

Panowie, przeinstalowałem obie maszyny i wszystko pięknie zagrało. troszkę to trwało, ale takie źycie.

Długo broniłem się przed XP, ale muszę przyznać, źe coraz bardziej mi się podoba.
Dzięki za pomoc.
Anonymous
Dodano
09.02.2004 12:01:07
jesli laptop jest starszej generacji czyli w z czasow 200MMX lub wczesniejszych to mozliwe ze powodowac bledy bedzie karta sieciowa w kompie stacjonarnym poniewaz sygnal wy. ze starszych laptopow a szczegolnie ze zlacz COM jest niebotycznie wiekszy od nowszych komputerow, nawet 10x co sprawdzalismy.Dlatego karta moze dostawac zastrzyk nadmiaru energii, pozniej nie wie co z tym zrobic o ile jeszcze zyje i powoduje total failure. Dziwne jedynie jest to ze przy innym OSie dzialal ok, mozliwe ze xp lepiej kontroluje stany poszczegolnych urzadzen i daltego sie wysypuje.
Anonymous
Dodano
07.02.2004 18:52:04
Pickul, szkoda ze nie skopiowales tutaj calego bledu – te wszystkie literki i cyferki. Bo byc moze rzuciloby to jakies swiatlo na ta sytuacje.
Teraz to bedzie gdybanie tylko:
– sprobuj pozbyc sie na probe WinRoute i udostepniac net za pomoca wbudowanego udostepniania
– sprobuj znalezc inne sterowniki do sieciowek (moze jakies starsze) – czy teraz masz na 100% pod XP ?
– przegladnij BIOSa w poszukiwaniu jakiejs opcji odpowiedzialnej za LAN/sieciowke/budzenie systemu/cholera_wie_za_co_jeszcze

No i nie uzywaj kreatora sieci. Skonfiguruj wszystko recznie jak Bog przykazal – linka do opisu nie bede juz podawal, bo znajdziesz z pewnoscia. Sprawdz rowniez czy kabel zostal prawidlowo zrobiony (kolory).
EL NINO
Dodano
06.02.2004 19:25:57
Skoro nawet EL NINO ma problemy z pomocą w rozwiązaniu tego problemu ( :D ), to ja nie bedę krył tego, źe tutaj juź na 99% tylko format obu dysków i instalacja wszystkiego od nowa pomoźe. Choc i tego nie gwarantuję zakładając, źe wcześniejsze instalacje były prawidłowe...
Pawek
Dodano
05.02.2004 23:51:25
Nie ma huba nie ma switcha. Taka komfiguracja sprzętowa chodziła mi wcześniej na win98 (na obu) i nie było problemu. Programik dzielący WinRoute. Drugi komp to laptop ale to chyba nie ma znaczenia.
Wyłączałem restart po błędzie wyskakuje bluescreen w wolnym tłumaczenie groźacy rozwaleniem kompa. Istotne jest to, źe nawet jak ręcznie powpisuje IP, bramy itp kompletnie z księźyca, źeby celowo nie mogły się połączyć to i tak stacjonarnego wywala. Moźe to coś z impulsem elektrycznym. Jak najpierw włączę laptopa a potem stacjonarny to chodzi gicio. Chyba wezmę młota i oba rozwale. To chyba od XP(jakaś forma ochrony... cholera wie, WYMIĘKAM)
Anonymous
Dodano
05.02.2004 23:36:33
Takich dziwow jeszcze w zyciu nie widzialem.

Czy mozesz wymienic na probe a to kabel, a to sieciowki w tych kompach ? Oczywiscie podmieniajac sieciowke odinstaluj dotychczas funkcjonujaca.
Nie ma zadnego huba/switcha ?
Czy na XP nie pokazuje sie bluescreen ? Jesli nie, to albo zerknij do podgladu zdarzen co wymienia jako bledy, albo wylacz restart po bledzie. Moze czegos sie dowiemy ?
EL NINO
Dodano
05.02.2004 00:51:44
Anonymous
Dodano:
04.02.2004 14:11:00
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1