Sempron czy Athlon XP ?

mam takie pytanie co wybrac ? z prcesorow AMD.
model Sempron czy Athlon XP ? co sie bardziej oplaca i jakie sa róźnice [czy duze ?] w obu procesorach ?

[za jakas godzine] no i szukam szukam i widze rozne opinie jedni mowia ze sempron to athlon xp w innym puydelku, gdzie indziej ze to g**wno i nie warto kupowac, wiec niech ktos wyjasnie o co w tym wszystkim chodzi :?

Odpowiedzi: 20

No faktycznie o tym Top Prof musze poczytac ale wydaje mi sie ze przez ta opcje pamieci mi sie wywalaja :( Ale dokladnie to nie wiem :wink:
Ukey
Dodano
26.11.2004 20:31:17
Ukey:
Top Pref.... to raczej mi nic nie daje.

Chyba sobie źarty robisz – sprawdz chociaźby w Everestcie odczyt z pamięci i zapis z tą opcją właczoną i bez niej , to zobaczysz róźnicę.
Ukey:
... moja plytko glowna jest do du...y. Nawet nie moge mnoznika zmienic. Wiec max co moge wycisnac z mojego 1800+ to jest 2100+ :( Ale moze jest to wina slabych pamieci bo niestety maja po 5k bledow po 7 min testu :lol: . Juz niedlugo bede mial nowe pamieci wiec moze chociarz pamieci cos popodkrecam i jakas wydajnosc bedzie wieksza

UP: Moge zmienic mnoznik bo mam takie cos na plycie glownej . Niestety nie przez bios ale moge. Wiec jak podkrece mojego porcka na 133FSB i ustawie mnoznik na 14,5 ( lub 14) to chyba AGP/PCI sie nie zmieni wiec moze tak podkrecic :?: Co o tym sadzicie :?:

Ukey płyta jest bardzo dobra, ale nie overclockerska IMO stabilna jak skała.
A mnoznikiem na płycie się nie baw (Dipami) bo nic nie zrobisz (blokada mnoznika).
Jesli chcesz go odblokowac to jedynie modując procesor, ale czy akurat ta MoBo ci na to pozwoli to nie wiem , idź popytaj na Tweaku lub pogogluj trochę na temat tej płyty a dowiesz się wielu ciekawych rzeaczy, m.in o tym TOP Performance.
Seeker
Dodano
26.11.2004 20:27:26
Top Pref.... to raczej mi nic nie daje. Dopiero teraz ze moja plytko glowna jest do du...y. Nawet nie moge mnoznika zmienic. Wiec max co moge wycisnac z mojego 1800+ to jest 2100+ :( Ale moze jest to wina slabych pamieci bo niestety maja po 5k bledow po 7 min testu :lol: . Juz niedlugo bede mial nowe pamieci wiec moze chociarz pamieci cos popodkrecam i jakas wydajnosc bedzie wieksza

UP: Moge zmienic mnoznik bo mam takie cos na plycie glownej . Niestety nie przez bios ale moge. Wiec jak podkrece mojego porcka na 133FSB i ustawie mnoznik na 14,5 ( lub 14) to chyba AGP/PCI sie nie zmieni wiec moze tak podkrecic :?: Co o tym sadzicie :?:
Ukey
Dodano
26.11.2004 15:20:45
Ukey:
Teraz jakos te zwisy i ten dziwny monitorek mi zniknol. Wiec jak na razie jest pelen sukces. Zaopserwowalem ze tylko na 2200+ tak sie dzieje bo gdy podkreca na maxa czyli 165FSB to mam 1900Mhz i tylko proc sie grzeje chyba bo sie wiesza a moze i napiecie za male :?:

Ukey – nie czytasz dokładnie . Nie moźesz na tej płycie co masz, tak podnosić FSB , bo podnosisz i dla PCI/AGP oraz dla pamięci równieź, a to moźe skutkować niestabilną pracą i zwisami.
Jedyne co moźesz zrobic IMO to pdkręcanie pamięci (timingi) lub wybrać opcję TOP Performance W BIOSie która podnosi FSB niewiele bez skuktów dla urządzeń, ale ( nie wiem dlaczego) bardzo podnosi wydajność.
Zresztą to wszystko juź Ci McScr@by napisał
Seeker
Dodano
26.11.2004 11:25:14
Teraz jakos te zwisy i ten dziwny monitorek mi zniknol. Wiec jak na razie jest pelen sukces. Zaopserwowalem ze tylko na 2200+ tak sie dzieje bo gdy podkreca na maxa czyli 165FSB to mam 1900Mhz i tylko proc sie grzeje chyba bo sie wiesza a moze i napiecie za male :?:
Ukey
Dodano
26.11.2004 09:26:20
McScr@by:
No chyba jest to sedno Twojego problemu.
Zwiększyło się taktowanie PCI/AGP po zwiększeniu FSB i powoduje takie szopki z monitorem.
Albo zmniejsz FSB, gdy nie masz moźliwość ustawienia na AUTO lub zablokowania PCI/AGP.
Zobacz na screen`ie

Na tej MoBo ( co w podpisie) nie ma mozliwości zablokowania AGP/PCI.
Ale jest mozliwość wciskając Ctrl+F1 uaktywnienie dodatkowych opcji m.in zmiana timingów pamięci.
Poza tym jest jeszcze opcja TOP Performance – moźe jej uzyć pod warunkiem idealnych napięc na zasiłce i dobrych pamięci.
Nie spełnienie tych warunków będzie sie objawiało niestabilną pracą i zwisami.
Jeśli jednak na TOP Performance przejdzie testy wydajnościowe ( jakies benchmarki) to pełen sukces IMO ręcznie, nawet zmieniająć timingi i podkrecając lekko FSB (lekko bo bark blokady PCI/AGP) nie uzyska sie takich wyników.
Seeker
Dodano
25.11.2004 18:25:04
No chyba jest to sedno Twojego problemu.
Zwiększyło się taktowanie PCI/AGP po zwiększeniu FSB i powoduje takie szopki z monitorem.
Albo zmniejsz FSB, gdy nie masz moźliwość ustawienia na AUTO lub zablokowania PCI/AGP.
Zobacz na screen`ie
McScr@by
Dodano
25.11.2004 18:09:23
[quote="McScr@by"]
Oczywiście to tylko gdybanie, więc zobacz czy masz zablokowane PCI/AGP lub ustawione na PCI 33 MHz/ AGP 66 MHz.

Dokładnie to mam PCI 37 MHz/AGP 74 MHz

i dodam ze jak zwiekszam FSB to mi sie to podnosi bo innej opcji chyba niema podkrecania na mojej plycie glownej :wink: A gdzie moge znalesc czy AGP lubo PCI jest wylonczone bo szukalem i nic nie znalazlem :cry:
Ukey
Dodano
25.11.2004 17:03:59
Ukey, jeśli nie zablokowałeś AGP to mogła się zwiększyć częstotliwość pracy AGP i stąd wyłączanie monitora.

Oczywiście to tylko gdybanie, więc zobacz czy masz zablokowane PCI/AGP lub ustawione na PCI 33 MHz/ AGP 66 MHz.

Co do zwiększenia Vcore CPU nie ma to IMO znaczenia, bo jeśli byłoby zamałe to wystąpi restart lub BSOD a nie same wyłaczenie monitora przy pracującej jednostce centralnej.
McScr@by
Dodano
25.11.2004 16:14:06
Pracowalem i na athlonach xp i na sempronach i roznice sa niewielkie. Tyle ze plyty pod semprona sa drozsze. Nie zastanawiaj sie wogole tylko uderzaj odrazu na atlona 64 3400 to jest bardzo mily procek. O ile masz kase :D
PTomek
Dodano
25.11.2004 16:10:58
McScr@by:
Zablokowałeś PCI/AGP,
Próbowałeś zwiększyć napięcie Vcore ?

ODP1. Nie zablokowalem tak mi sie zdaje bo tylko zwiekszylem FSB.
ODP2. Nie zwiekszalem bo z tym chyba wiarze sie wzrost temperatury (bardzo bardzo) a ja w stresie mam z 56 a z napieciem wiekszym to by bylo z 60 pewnie ale niewiem czy to prawda.
Ukey
Dodano
25.11.2004 14:50:11
McScr@by:
Wiec na dobrą sprawę ten post moźna o kant du.. rozbić.
Zarowno ten, jak i chyba reszta z 718 pozostalych postow.
EL NINO
Dodano
25.11.2004 00:02:57
mefisto_k:
Semprony to stare kicze!!!!

A niby dlaczego ?

Nie jest sztuką palnąć coś co się kupy nie trzyma, trzeba jeszcze umieć uzasadnić swoje stwierdzenie.
A w tym to masz chyba problem.
Wiec na dobrą sprawę ten post moźna o kant du.. rozbić.
McScr@by
Dodano
24.11.2004 23:53:46
Semprony to stare kicze!!!!
mefisto_k
Dodano
24.11.2004 23:27:41
Wilson:
wiec czy ktos moglby wypisac mi roznice pomiedzy ATHLONEM 2800+ i SEMPRONEM 2800+ ? :lol:

Są tylko róźnice techniczne... nieco wydajniejszy jest athlon 2800+ na rdzeinu barton ale róźnica jest niezauwaźalna.
darek_dade
Dodano
24.11.2004 22:04:31
gdzies wyczytalem [benchmark pl] ze Sempron nie wykonuje instrukcji 64 bitowych :) [wiec jak Panie :D]
Wilson
Dodano
24.11.2004 18:41:08
Tia :

Athlon`y (32bit) mogą się schować w porównaniu z Sempron`em 3100+ .
McScr@by
Dodano
24.11.2004 18:39:32
Bartonki rządzą ( RLZ ) Nic ich nie pokona :D:D:D:DD:D:D:D:D:
mefisto_k
Dodano
24.11.2004 18:35:38
:arrow: Obrazki mówią same za siebie.

Update :

Sempron 3100 + jest tylko w architekturze 64 bit.
McScr@by
Dodano
24.11.2004 17:58:56
:arrow: Obrazki mówią same za siebie.

Update :

Sempron 3100 + jest tylko w architekturze 64 bit.
McScr@by
Dodano
24.11.2004 17:58:56
Wilson
Dodano:
24.11.2004 14:48:42
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2