SEAGATE B4 40GB problem :/
A wiec kupilem seagatea Baracuda 4 o pojemnosci 40 GB ale okazalo sie ze nie wykrywa go moja plyta glowna.Jednak dysk poprzez wlozenie dodatkowej zworki ogranicza sie do 33GB.Skorzystalem z tej opcji wlozylem dodatkowa zworke i moja plyta glowna wykryla dysk.Szczecie mnie ogarnelo ale problem pojawil sie jak kupilem nowa plyte glowna i wyjalem zworke zeby dysk znow mial 40 GB i co sie okazalo ze po wyjeciu zwroki zosalo mu 32 GB i nie wrocilo do $) sam bios widzi nadal dysk jako 32 GB skasowalem all partycje probowalem tworzyc nowe nic bios i winodws juz bez tej zworki ograniczajacej pojemnosc nadal nie widza dysku 40GB tylko 32Gb.
Moze ktos mial podobny problem ja zgubilem gwarancje i nie moge go oddac musze dokonac naprawy we wlasnym zakresie znacie jakies programy serwisow co pomoga ?
Za pomoc dziekuje
Moze ktos mial podobny problem ja zgubilem gwarancje i nie moge go oddac musze dokonac naprawy we wlasnym zakresie znacie jakies programy serwisow co pomoga ?
Za pomoc dziekuje
Odpowiedzi: 6
Po jakiejś aktualizacji windoza zauwaźyła źe ma dysk większy niź pierwotnie pokazała, pozwala zrobić następną partycję z brakujących GB. Mam pytanie czy bez utraty danych z dysku moźna te dwie partycje skleić w jedną? Jeźeli tak to czym? Tylko nie piszcie o backupie – 120GB danych – nie mam tylu płyt!!!
a kto slyszal o programie diskwizard 2003 program jest dostepny na stronie firmowej dyskow segate i jest za free (jest tam wiecej programow tego typu) wedlug tego co pisza oszukuje system aby widzial caly dysk bez wiekszych kombinacji warunkiem jest posaidanie wina xp i sytemu plikow ntfs ja go jeszcze nietestowalem bo chwilowo niemam kasy na nowego hdd ale mam go udostepnionego na kazie i zainteresownie jest spore wiec musi byc skuteczny :)
jackow:
Ja kupiłem dysk 160GB. Bios stwierdził źe nowy dysk ma 80GB, pomógł nowy bios – wreszcie jest 160GB.
Po wystartowaniu XPek stwierdził dysk 128GB. I nijak nie chce być więcej.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8118&highlight=big+lba
koala1:
oki a więc na początku były dinozaury :))
oki tak juź powaźnie, niemoźliwe, źeby przez uzywanie przez pewien czasy dysku w opcji 32 coś się przez to z nim stało, pewnie gdzieś się "zawieruszyło" pozostałe miejsce i przy zakładaniu na nowo partycji nie zauwaźyłeś tego. na początek sprawdź, czy dysk na zworkach jest prawidłowo ustawiony, czyli tak jak pisałeś zdjęta zworka opcji 32 i załoźona zworka na master (albo jak niektórzy robią czego ja nie pochwalam na cable select) potem albo uźyj fdiska, albo najlepiej programik Partition Magic coś przynajmniej od wersji 6. tam ładnie graficznie widzisz całą przestrzeń na dysku. Tak na marginesie jaką płyte kupiłeś ?
niestety nie umijetnosc czytania jest dos powazna...zauwaz kolego ze nios widzi go jako 32 GB a wczesniej widzial jako 40 ? wiec to nie wina partycji ?
oki a więc na początku były dinozaury :))
oki tak juź powaźnie, niemoźliwe, źeby przez uzywanie przez pewien czasy dysku w opcji 32 coś się przez to z nim stało, pewnie gdzieś się "zawieruszyło" pozostałe miejsce i przy zakładaniu na nowo partycji nie zauwaźyłeś tego. na początek sprawdź, czy dysk na zworkach jest prawidłowo ustawiony, czyli tak jak pisałeś zdjęta zworka opcji 32 i załoźona zworka na master (albo jak niektórzy robią czego ja nie pochwalam na cable select) potem albo uźyj fdiska, albo najlepiej programik Partition Magic coś przynajmniej od wersji 6. tam ładnie graficznie widzisz całą przestrzeń na dysku. Tak na marginesie jaką płyte kupiłeś ?
Ja kupiłem dysk 160GB. Bios stwierdził źe nowy dysk ma 80GB, pomógł nowy bios – wreszcie jest 160GB.
Strona 1 / 1