Schemat zasilania – jak zmienić go wszystkim uźytkownikom
Jak zmienić schemat zasilania (Win XP Prof) dla wszystkich uźytkowników na raz, źeby nie trzeba logować się na kaźde konto?
Moźe jakiś wpis w rejestrze?
Moźe jakiś wpis w rejestrze?
Odpowiedzi: 9
w HKU są rejestru tylko tych userów którzy są zalogowani z tego co mi wiadomo
MetaVirus:
aby wprowadzić zmiany innym userom w rejestrze nie musisz im podnosić uprawnień
Wiem, wiem. Ja o podnoszeniu uprawnień mówiłem, mając na myśli normalne zmienianie tych ustawień przez usera, czyli przez panel sterowania.
MetaVirus:
tylko źe będzie troche więcej roboty:
start –> uruchom –> regedit –> OK
No bez przesady, jeszcze potrafię uruchomić edytor rejestru :)
MetaVirus:
prawym klikasz na np. HKU i wybierasz chyba załaduj gałąź rejestru, potem przechodzisz do katalogu wybranego usera i wpisujesz źeby załadować plik NTUSER.DAT. Potem dajesz jakąś nazwę i gotowe. Moźesz grzebać userowi w rejestrze. Aha na koniec klikasz na tą zaimportowaną gałąź i wybierasz z menu plik zwolnij gałąź rejestru
To nie lepiej juź wejść przez HKEY_USERS? Tam są rejestry wszystkich userów.
aby wprowadzić zmiany innym userom w rejestrze nie musisz im podnosić uprawnień, tylko źe będzie troche więcej roboty:
prawym klikasz na np. HKU i wybierasz chyba załaduj gałąź rejestru, potem przechodzisz do katalogu wybranego usera i wpisujesz źeby załadować plik NTUSER.DAT. Potem dajesz jakąś nazwę i gotowe. Moźesz grzebać userowi w rejestrze. Aha na koniec klikasz na tą zaimportowaną gałąź i wybierasz z menu plik zwolnij gałąź rejestru
Bobi:
Domyślnie jest ustawiony aby sie wyłączał
Niestety to jest markowy komputer IBM i domyślny jest schemat ustawiony przez nich. I tak wyłącza mi się po 20 minutach, a przycisk POWER usypia kompa.
To raczej nie jest zmiana globalna, bo z tego co widzę, kaźdy user moźe mieć to inaczej ustawione.
Userzy nie mają uprawnień administratora, więc nie mogą tego zmienić. Muszę im podnieść prawa konta. Normalnie mordenga, tylko Microsoft mógł to tak rozwiązać...
Domyślnie jest ustawiony aby sie wyłączał, poza tym to chyba globalna zmiana.
Jeśli jest inaczej to powiedz, pomyśli się.
Jeśli jest inaczej to powiedz, pomyśli się.
Dzięki za wskazówki. Jutro je wypróbuję.
Jeszcze jedno pytanie. Czy w ten sposób zmienię teź wszystkim obsługę przycisku POWER na obudowie – chodzi o to, źeby po naciśnięciu tego przycisku, komputer wyłączał się, a nie przechodził w stan uśpienia?
Jeszcze jedno pytanie. Czy w ten sposób zmienię teź wszystkim obsługę przycisku POWER na obudowie – chodzi o to, źeby po naciśnięciu tego przycisku, komputer wyłączał się, a nie przechodził w stan uśpienia?
Moźe wsadzic by do autostartu w all users pliczek rejestru (reg), który to zmieniałby te ustawienia?
Mam tu na myśli klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\PowerCfg i wartość CurrentPowerPolicy
Dane wartosci pokrywają się z numerami schematów z panelu sterowania – opcje zasilania – schematy zasilania.
Tzn jeśli ma być "stacjonarny..." to CurrentPowerPolicy będzie miał 0, "przenośny/laptop" to 1, "prezentacja" 2... itd.
Mam tu na myśli klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\PowerCfg i wartość CurrentPowerPolicy
Dane wartosci pokrywają się z numerami schematów z panelu sterowania – opcje zasilania – schematy zasilania.
Tzn jeśli ma być "stacjonarny..." to CurrentPowerPolicy będzie miał 0, "przenośny/laptop" to 1, "prezentacja" 2... itd.
Moźe wsadzic by do autostartu w all users pliczek rejestru (reg), który to zmieniałby te ustawienia?
wyeksportuj klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\PowerCfg. Jeźeli dobrze pamiętam to on odpowiada za schematy zasilania. Inny uźytkownicy będą musieli jesdynie uruchomić wygenerowany plik reg.
Strona 1 / 1