sblive5.1digital, gry, winxp

orientuje się ktoś w jaki sposób mogę ustawić dzwięk 5.1 w grach, ale źeby koźystać z cyfrowego wyjścia SPDI/F, czyli z zewnętrznego dekodera w amplitunerze, zamiast tego na karcie dźwiękowej? w grach tego się nie ustawia, moźe gdzieś w windowsie?
albo chociaź moźe ktoś mnie naprowadzi, gdzie mogę szukać odpowiedzi?
normalnie w sterach od karty dźwiękowej ustawiam, aby sygnał był przesyłany przez cyfrowe i dźwięk jest, w mp3 jest oczywiście stereo, w filmach w ac3 jest 5.1, ale w grach jest stereo, gdzie ustawić ac3 przez zewnętrzny dekoder?

Odpowiedzi: 11

Moźe sie da odpowiednimi kabelkami pod amplituner podpiąc, a nie jednym cyfrowym.
fije
Dodano
22.11.2004 17:45:18
no czyli pewnie nie da się, bo ja potrzebuje nierozdzielony sygnał.. dobra, dzięki za zainteresowanie się tematem ;)

pozdrawiam
cin0
Dodano
22.11.2004 17:35:56
No to nie wiem czy da :? Jedynie w Creative PlayCenter moźesz włączyć funkcję 5.1, wtedy rodziela od razu na 5 satelit sygnał.
fije
Dodano
22.11.2004 17:28:05
a ja właśnie nie mam zestawu 5.1 i nie podpinam 3 czy 4 kabli od głośników do karty dźwiękowej, zamiast tego podpinam jeden kabel cyfrowy, który przenosi mi sygnał ac3 w niedekodowanej postaci, sygnał dociera do zewnętrznego dekodera, czyli do amplitunera, tam dopiero jest dzielony na poszczególne kanały, w twoim wypadku od razu jest dzielony na poszczególne kanały, poprzez dekoder na karcie muzycznej, mi właśnie chodzi o to źeby puścić zakodowany sygnał na wierzę i ona dalej sobie go zdekoduje.. takźe ustawienia 5.1 w mikserze, grze, nic nie dają
dobra, pewnie nie da się zrobić tego w windowsie..
chyba źe ktoś ma jeszcze pomysły to chętnie usłyszę
cin0
Dodano
22.11.2004 17:14:27
Ja mam zestaw 5.1 Creative'a z SB live i nie podpinam nic pod wejscie cyfrowe i w grach naleźycie 5.1 działa, wiec nie jest to sprawa ustawien w windowsie. Aaa chyba źe w SurroundMixerze nie masz ustawione 5.1? To jest jedyne ustawienie na 5.1.
fije
Dodano
22.11.2004 12:51:06
to źe dźwięk 5.1 działa tylko w grach obsługujących takowy, to źadna nowość :) mi chodzi akurat o gry, które obsługują, w tychźe grach mam zwykle do wyboru, słuchawki, stereo, 4 speakers, 5.1 speakers, 7.1 speakers, no i te dwa ostatnie działają jedynie z dekoderem na karcie muzycznej, przez kabel cyfrowy przepuszczą mi jedynie sygnał stereo.. albo te gry powinny mieć jeszcze jedną opcję w rodzaju SPDI/F, AC3 PASSTHROUGH (widziałem takie opcje w niektórych programach i działa wtedy jak naleźy), albo trzeba to zrobić w windowsie, a nie samych grach, albo się poprostu nie da..
cin0
Dodano
22.11.2004 08:39:43
Nie potrzeba zadnych programów wspomagających! Dzwięk 5.1 działa jedynie na grach które to obsługują. I wyraźnie w ustawieniach dzwieku mają wybór EAX, lub EAX2 lub wyźszy, inne będą grać normalnie w stereo.
fije
Dodano
22.11.2004 00:49:32
A jakie to gry bo chyba nie wszystkie takie cos maja. Albo poszukaj jakis programow wspierajacych
Ukey
Dodano
21.11.2004 19:02:58
tak, w sterach jest, zaznaczyłem źeby koźystało tylko z cyfrowego i faktycznie koźysta, ale w grach mam stereo, a chcę 5.1, filmy w formacie ac3 koźystają z 5.1 normalnie, w grach powinna być moźliwość ustawienia SPDI/F, albo ac3 passthrough, ale niestety nie ma, więc pewnie, jeśli w ogóle się da, to robi się to w windowsie, ale nie mam pojęcia jak
cin0
Dodano
21.11.2004 17:42:53
Ja sie nie orjentuje ale moze glosniczki musza miec cyfrowe wejscia. Albo wgdzies w sterownikach jest taka ocpja. Wiem ze w windowsie jest takie cos jak urzywaj tylko wejscia cyfrowego jak znajde gdzie takie cos jest to napisze :wink:
Ukey
Dodano
21.11.2004 12:16:28
Nie zakładaj takich samych topiców w róźnych działach.
Topic z gier usuwam.
SLAY3R
Dodano
21.11.2004 11:57:49
cin0
Dodano:
21.11.2004 02:26:08
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1