SB Audigy na MSI KT4AV

Witam. Kupiłem nowey procesor – Athlon 3000XP+ i do tego płytę MSI KT4AV. Po instalacji WinXP i grafiki nadszedł czas na SB Audigy. Po restarcie działał jedynie tylni kanał i to bardzo cicho. Przedni i centralny milczały. Próbowałem i nowe sterowniki ze strony creative , wyłączyłem kartę dźwiękową OnBoard w Biosie i próbowałem ustawiać róźne wartości IRQ dla tego pci i bezskutecznie. Prosze o pomoc i sugestie , co moźna z tym zrobić. Dodam na koniec ze na PIII 600MHz i VIA P6BAT A+ Audigy działa bez zarzutów. Proszę o odpowiedź.

Odpowiedzi: 7

No to gratulki.

Ja bym na twoim miejscu jeszcze zaktualizował bios.
Bo w tych starszych występuje problem z niektórymi pamięciami i Radeonami 9800 PRO.

Pozdrowienia
Tomekk
Dodano
13.07.2004 11:23:08
Witam!!! Zareklamowałem płytę i orzekli złą pracę magistrali PCI. Dostałem nową płytę i teraz ciesze sie dźwiekiem 5.1 z SB Audigy :D Dziękuję za pomoc.
key_maker
Dodano
13.07.2004 01:57:20
key_maker:
Kupiłem taką z kilku powodów:
1. NIe ma zintegrowanego nic prócz dźwięku (wsio mam na osobnych kartach)
2.Pasuje w sam raz do MiniATX (oczywiscie zapewniłem chłodzenie w postaci 2 dodatkowych wentylatorów. Większa by zawadzała mi o DVDrom
3.Naogół ta płyta dostaje pozytywne opinie więc i tym się posugerowałem

No ja ogólnie nie narzekam na tą płyte, ale np. na EPOX 8RDA3+ miałbyś lepszą wydajność.
Bez podskręcania KT4AV nadaje się spokojnie do pracy.
Na początek zaktualizuj sobie bios po prze MSI Live Update
Tomekk
Dodano
12.07.2004 23:09:12
Od strony programowej wszystko jest OK: Mam podłączone głośniki analogowo i wyjscie cyfrowe jest wyłaczone. Balans dźwięku jest ustawiony na default (po środku). Mam wrazenie źe to jest jednak coś z płytą (albo ustawieniami bios). Proszę o sugestie co by mogło pomóc.
key_maker
Dodano
12.07.2004 15:52:39
– Wejdź do speaker settings i jeźeli jest zaznaczone digital output to to odznacz (no chyba, źe masz głośniki podłączone przez złącze cyfrowe, to wtedy nie).
– Skalibruj głośniki.
– w surround mixerze sprawdź balans głośników, moźe jest ustawiony tak źe dźwiek pzenoszony jest tylko na tylne kanały.
SLAY3R
Dodano
12.07.2004 15:42:44
Kupiłem taką z kilku powodów:
1. NIe ma zintegrowanego nic prócz dźwięku (wsio mam na osobnych kartach)
2.Pasuje w sam raz do MiniATX (oczywiscie zapewniłem chłodzenie w postaci 2 dodatkowych wentylatorów. Większa by zawadzała mi o DVDrom
3.Naogół ta płyta dostaje pozytywne opinie więc i tym się posugerowałem

Ale swoją drogą...co trzeba zrobić aby Audigy działała poprawnie?
key_maker
Dodano
12.07.2004 12:22:11
Do takiego procka kupiłeś tak średnią płytę :roll:
Zły wybór.
Tomekk
Dodano
12.07.2004 09:24:37
key_maker
Dodano:
12.07.2004 02:13:43
Komentarzy: