SATA + ATA = ?

Witam!
Mam mały problemik. Parę dni temu kupiłem płytę gł. Albatron PX865PE Pro II z kontrolerem serial ATA i dołoźyłem do kompletu HDD SATA, na którym zainstalowałem system. Posiadam jeszcze drugi HDD (ATA 133) a takźe czytniki optyczne. No i zaczął się problemik, kiedy chciałem podłączyć to wszystko pod moją nową płytę. Moje pytanie główne jest takie: czy jeśli dysk SATA jest podłączony do pierwszego kontrolera SATA (chodzi jako primary master) to czy nie mam moźliwości podłączenia źadnego urządzenia pod zwykły port IDE1 ? (np. gdybym chciał podłączyć CD–ROM, lub drugi HDD– zwykły ATA 133 jako "primary slave"). Wygląda to tak, jakgdyby dysk SATA zajmował cały kanał "primary", bo podłączone "cokolwiek" do zwykłego IDE1 nawet jako slave jest niewidzialne przez system. myślę, źe wyraziłem swoje wątpliwości jasno i nie namieszałem zbytnio. Liczę, źe ktoś kto posiada takie mieszane sprzęty pomoźe mi.

Odpowiedzi: 3

Witam.

Moźna podłączyć sprzęt i na SATA i normalnym ATA, gdyź to są róźne kontrolery, niemające ze sobą nic wspólnego. Ja tak jakiś czas na Abicie NF7–S i chodziło bezproblemowo, a dodatkowo na drugim SATA wisiał normalny dysk ATA–100 (na przejściówce).
Ja bym optował za problemami wynikającymi z firmy produkującej twoją płytę... Albatron strasznie źle mi sie kojarzy. To takie duźo gorsze ECS weług mnie.

Pozdrawiam.
kwladarz
Dodano
28.11.2003 23:51:46
Kaźdy napęd ustaw na slave.Pytanie jak włączyć DMA na serial ATA.Moja konfiguracja – Płyta główna ASUS A7N8X–DeLux,AThlomXP2600,Serial ATA 150.Moźemy pogadać :arrow:
Paliga Jacek
Dodano
28.11.2003 10:01:12
Kaźdy napęd ustaw na slave.Pytanie jak włączyć DMA na serial ATA.Moja konfiguracja – Płyta główna ASUS A7N8X–DeLux,AThlomXP2600,Serial ATA 150.Moźemy pogadać :arrow:
Paliga Jacek
Dodano
28.11.2003 10:01:12
misiopysio73
Dodano:
19.10.2003 23:33:01
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1