SATA 2 problem?
prawdopodobnie problemem przez ktory zrobilem ten topic:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=48892
...jest dysk sata2 [zobacz konfig w linku powyzej]
a mianowicie zauwazylem ze chyba powstaja bledy przy kopiowaniu plikow...krecilem ustawieniami w biosie – ide configuration i ustawieniami twardego dysku dotyczacymi transferu,ale dalej to samo...
robi bledy na twardym przy kopiowaniu...a nie sadze zeby dysk byl padniety bo format podczas instalacji win przechodzi...
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=48892
...jest dysk sata2 [zobacz konfig w linku powyzej]
a mianowicie zauwazylem ze chyba powstaja bledy przy kopiowaniu plikow...krecilem ustawieniami w biosie – ide configuration i ustawieniami twardego dysku dotyczacymi transferu,ale dalej to samo...
robi bledy na twardym przy kopiowaniu...a nie sadze zeby dysk byl padniety bo format podczas instalacji win przechodzi...
Odpowiedzi: 6
W biosie ustaw zakladka Main > IDE Configuration > Configure SATA AS: i powinienes miec do wyboru opcje AHCI wybierz ja , zapisz zmiany i wyjdz z biosu.Zobacz czy bedzie jakis efekt.
Jesli nie to Configure SATA As: ustaw na Standard IDE, opcje Onboard Operate mode, na: Enhanced Mode, a opcje Enhanced Mode Support On na S–ATA
Ewentualnie podmien kabelek SATA, mi sie juz dwa razy zdarzylo ze byl walniety i robil pewne problemy...
Jesli nie to Configure SATA As: ustaw na Standard IDE, opcje Onboard Operate mode, na: Enhanced Mode, a opcje Enhanced Mode Support On na S–ATA
Ewentualnie podmien kabelek SATA, mi sie juz dwa razy zdarzylo ze byl walniety i robil pewne problemy...
mettal:
A podczas instalacji systemu podajesz sterownik SATA z dyskietki ? Wyciagles te zbedne karty rozszerzen z PCI? Bios ma ustawienia domyslne (fabryczne)? Jak instalowales Win XP 32 bit,poszlo bez problemu ? podawales mu sterownik SATA?
Na koniec zasadnicze pytanie, nie mogles tego posta dopisac do tamtego tematu ? Po co smiecisz na forum i zakladasz nowy temat z tym samym problemem :?
po kolei:
flopa nie mam
tak
domyslne
xp 32 no czasem idzie czasem stoi przy inst urzadzen,nie podawalem
bios:
konfig twardego:
type [auto]
lba large mode [disabled]
block multi sector transfer [disabl]
pio mode [auto]
dma mode [auto]
smart monitoring [auto]
32bit data transfer [disabled]
tak mam teraz defaultowo bylo:
lba [en]
block [auto]
Ehh, tu nie chodzi o co wykryje, a co nie. Plyta na tym chipsecie co twoj nie potrzebuje juz podawania zadnych Sterownikow SATA, jest to kwestia odpowiedniego ustawienia w biosie, a jakto poczytaj instrukcje. Po takim ustawieniu powinny ci sie bez potrzeby ladowania dodatkowych sterownikow instalowac WinXP 32bit, z SP1, czy tez zSP2, WinXP 64bit, a takze Windows Vista...
czy wykryje ?? – jeśli masz moźliwość sprawdź
pancerowany:
1 Sprawdź jaki transfer masz pomiędzy twardzielem a CD
2 Mógł wystąpic błąd podczas instalacji Widdy
3 Wgraj orginał systemu :]
4 Sprawdź czy sterowniki płyty głównej i sata są od
twojego sprzętu.
5 Bardzo moźliwe źe do póki nie bedzie SP@ zainstalowanego będa występować takie kiki.
6 Zaglądnij w dziennik zdaźeń moźe tam coś znajdziesz
ad2. caly czas wystepuja i nawet jak zainst xp normalnego to juz przy inst sp2 na pewno beda bledy...a zeby zainstal sterownik do sata2 musze miec sp2–sterownik go wymaga [bo przy inst win – F6 – nie moge...nie mam flopa]
ad3. plyty sa czysciutkie i nie porysowane
ad4 tak
prosze o inne pomysly
a czy vista przy instal wykryje sata2?
A podczas instalacji systemu podajesz sterownik SATA z dyskietki ? Wyciagles te zbedne karty rozszerzen z PCI? Bios ma ustawienia domyslne (fabryczne)? Jak instalowales Win XP 32 bit,poszlo bez problemu ? podawales mu sterownik SATA?
Na koniec zasadnicze pytanie, nie mogles tego posta dopisac do tamtego tematu ? Po co smiecisz na forum i zakladasz nowy temat z tym samym problemem :?
Strona 1 / 1