samoistny i samowolny ;) reset kompa?

Witam serdecznie Od jakiegoś czasu mam taki mały problem. Komp mi się samoistnie resetuje. Bez przyczyny i w najmniej odpowiednim momencie. Po czym normalnie działa. Raz to się zdarza częściej np. 2 razy w ciągu 20 minut a czasem cały dzień mam spokój. Komp jest włączony po kilka, kilkanaście godzin dziennie. Regularnie sprawdzam avastem, ad-adware, spyware terminator itp. Nie wiem czy to istotne ale zauważyłem że coś długo się "rozgrzewa" a gdy już wszystko załadowane to nie ma jakiś problemów. Będę wdzięczny za wskazówki i sorry jeśli już to gdzieś jest ale szukałem i nic nie mogłem znaleź ale to pewnie moja wina. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 12

Witam Dzięki za porady, na pewno skorzystam ale na razie mam o dziwo spokój. Komp chodzi tak jak zwykle, ok 10 godzin dziennie i nic się nie dzieje. Dodam że nic nie robiłem, nic nie odistalowywałem ani nic takiego. Czyli albo sam się naprawił (co jest przecież niemożliwe) albo się przyczaił :) Odpukać hehe Ale dobrze wiedzieć co robić jak problem powróci.
astrolog
Dodano
05.06.2007 22:19:07
Wyłączenie tej opcji bym nie polecał jednak, przyczynę już mamy, ale nie ma komu wykonać "ostatecznego kroku" (czyli zmiany sterowników) astrolog, na sam początek poszukaj płyty którą dostałeś z płytą główną, tam znajdziesz stery do AC'97, zainstaluj je jeszcze raz. Jeżeli nie pomoże przejdziesz się menadżera urządzeń, wyinstalujesz kartę, zresetujesz komputer i zainstalujesz najnowsze sterowniki ściągnięte ze strony producenta.
Bobi
Dodano
02.06.2007 13:57:51
to prawie napewno karta dzwiekowa ja tez tak mialem...ale u mnie zawinil program do robienia muzyki ktory powodowal ze system wykrywal krytyczny blad w systemie i sie resetowal...da sie wylaczyc opcje resetowania przy bledach krytycznych...jak znajde ta opcje to dam znac :)
mikron100
Dodano
02.06.2007 03:46:47
Witam Dziś rano miałem to znowu z tym że pojawił się niebieski ekran a na nim, cytuję: "Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: Kmixer.sys. Sterownik pomyłkowo zaznaczył część swojego obrazu jako stronnicowalny zamiast niestronnicowalny. (...) xxx STOP: 0x000000D3 (0xEE1E2FFC, 0x000000FF, 0x00000000, 0x804DC9B1) (...) kmixer.sys. Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci. Zrzut pamięci fizycznej został zakończony. (...)" Czy teraz coś jaśniej już będzie wiadomo? Pozdrawiam i życzę miłego dnia
astrolog
Dodano
31.05.2007 09:38:45
Dzięki Bobi za zainteresowanie :) Jak już napisałem moja wiedza komputerowa jest mikra i przykra ale zdołałem się zorientować (mam zainstalowany taki program AIDA32 :) co następuje: Mikroukład płyty głównej - VIA Apollo PT 880 Typ BIOS`u - AMI (04\17\04) Typ procesora - Intel Pentium 4E, 3000 MHz Karta dźwiękowa - VIA AC`97 Enhanced Audio Controller Cholercia, mam tego kompa już prawie 3 latka i nic nie nawalało. A co sądzisz żeby sięgnąć po punkt przywracania systemu sprzed tych historii? Czy to może cokolwiek pomóc? Jeszcze raz dzięki za pomoc
astrolog
Dodano
30.05.2007 20:40:35
Poczekaj z tym wymienianiem, zacząć trzeba od sterownika. Wiesz jaką kartę masz? Zintegrowaną może? Jaką masz płytę główną? Niektóre dane poda Ci program Everest. Odnośnie ostatniego zdania: "Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił" ;]
Bobi
Dodano
30.05.2007 12:50:47
Bobi!!! to nie tylko przekracza moje zdolności ale nawet moją percepcję :) Odinstalować to ja mogę co najwyżej rurę od zlewu a i tego nie jestem pewien. Czyli mówisz że to karta dźwięko... hmm. Co będzie najprościej, wymienić na nową czy zlecić komuś to co sugerowałeś z tymi sterownikami? Kurcze... a nie miałem z tym kompem żadnych kłopotowów :(
astrolog
Dodano
30.05.2007 00:03:42
Witam (: Trzeba poszukać na ostatnich stronach wyników, pierwsze strony to jakieś logi. W skrócie, kmixer to element sterownika karty dźwiękowej. Proponowałbym odinstalować kartę, zaopatrzyć się w najnowsze sterowniki do Twojego modelu i zainstalować je. P.S. Google działają ;P
Bobi
Dodano
29.05.2007 23:47:16
Cześć Bobi :) Wpisałem i jestem tak samo głupio jak i przed wpisaniem. Można prosić o coś bardziej... przystępnego? :) Czy to jest poważny problem i czy trzeba coś z tym zrobić czy "samo" się naprawi?
astrolog
Dodano
29.05.2007 23:28:18
Wpisz sobie w forumową szukajkę [b]kmixer[/b] a dowiesz się co jest powodem Twoich kłopotów.
Bobi
Dodano
29.05.2007 23:10:52
Dzięki, zaraz to zrobię. Przed chwilą miałem "to" znowu ale tym razem pokazał mi się niebieski ekran i było coś że to problem z kmixer.sys i coś o zrzucie pamięci fizycznej... Jestem mocno zielony w komputerach i być może piszę mało zrozumiale. Sorry w takim razie :)
astrolog
Dodano
29.05.2007 23:08:18
Zerknij do przyklejonego w tym dziale tematu - FAQ - jest tam fragment o BSOD - zapoznaj się z nim i zastosuj u siebie. Dodatkowo - w dziale Portal CentrumXP.pl jest przuklejony post Rebego z nim się również zapoznaj i dostosuj się. Profilaktycnie - raport z napięć podawanych przez zasilacz oraz temperatur poszczególnych elementów zdaj. Napięcia i temperatury odcytasz bądź w biosie (o ile bios ma taką możliwość) bądź korzystając z jakiegoś programu typu Everest.
Żółty
Dodano
29.05.2007 22:50:45
astrolog
Dodano:
29.05.2007 22:40:18
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1