samoistny i samowolny ;) reset kompa?
Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu mam taki mały problem. Komp mi się samoistnie resetuje. Bez przyczyny i w najmniej odpowiednim momencie. Po czym normalnie działa. Raz to się zdarza częściej np. 2 razy w ciągu 20 minut a czasem cały dzień mam spokój. Komp jest włączony po kilka, kilkanaście godzin dziennie. Regularnie sprawdzam avastem, ad-adware, spyware terminator itp. Nie wiem czy to istotne ale zauważyłem że coś długo się "rozgrzewa" a gdy już wszystko załadowane to nie ma jakiś problemów. Będę wdzięczny za wskazówki i sorry jeśli już to gdzieś jest ale szukałem i nic nie mogłem znaleź ale to pewnie moja wina.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 12
Witam
Dzięki za porady, na pewno skorzystam ale na razie mam o dziwo spokój. Komp chodzi tak jak zwykle, ok 10 godzin dziennie i nic się nie dzieje. Dodam że nic nie robiłem, nic nie odistalowywałem ani nic takiego. Czyli albo sam się naprawił (co jest przecież niemożliwe) albo się przyczaił :) Odpukać hehe Ale dobrze wiedzieć co robić jak problem powróci.
Wyłączenie tej opcji bym nie polecał jednak, przyczynę już mamy, ale nie ma komu wykonać "ostatecznego kroku" (czyli zmiany sterowników)
astrolog, na sam początek poszukaj płyty którą dostałeś z płytą główną, tam znajdziesz stery do AC'97, zainstaluj je jeszcze raz.
Jeżeli nie pomoże przejdziesz się menadżera urządzeń, wyinstalujesz kartę, zresetujesz komputer i zainstalujesz najnowsze sterowniki ściągnięte ze strony producenta.
to prawie napewno karta dzwiekowa ja tez tak mialem...ale u mnie zawinil program do robienia muzyki ktory powodowal ze system wykrywal krytyczny blad w systemie i sie resetowal...da sie wylaczyc opcje resetowania przy bledach krytycznych...jak znajde ta opcje to dam znac :)
Witam
Dziś rano miałem to znowu z tym że pojawił się niebieski ekran a na nim, cytuję:
"Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: Kmixer.sys. Sterownik pomyłkowo zaznaczył część swojego obrazu jako stronnicowalny zamiast niestronnicowalny. (...)
xxx STOP: 0x000000D3 (0xEE1E2FFC, 0x000000FF, 0x00000000, 0x804DC9B1) (...)
kmixer.sys.
Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci. Zrzut pamięci fizycznej został zakończony. (...)"
Czy teraz coś jaśniej już będzie wiadomo? Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Dzięki Bobi za zainteresowanie :) Jak już napisałem moja wiedza komputerowa jest mikra i przykra ale zdołałem się zorientować (mam zainstalowany taki program AIDA32 :) co następuje:
Mikroukład płyty głównej - VIA Apollo PT 880
Typ BIOS`u - AMI (04\17\04)
Typ procesora - Intel Pentium 4E, 3000 MHz
Karta dźwiękowa - VIA AC`97 Enhanced Audio Controller
Cholercia, mam tego kompa już prawie 3 latka i nic nie nawalało. A co sądzisz żeby sięgnąć po punkt przywracania systemu sprzed tych historii? Czy to może cokolwiek pomóc? Jeszcze raz dzięki za pomoc
Poczekaj z tym wymienianiem, zacząć trzeba od sterownika. Wiesz jaką kartę masz? Zintegrowaną może? Jaką masz płytę główną?
Niektóre dane poda Ci program Everest.
Odnośnie ostatniego zdania: "Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił" ;]
Bobi!!! to nie tylko przekracza moje zdolności ale nawet moją percepcję :) Odinstalować to ja mogę co najwyżej rurę od zlewu a i tego nie jestem pewien. Czyli mówisz że to karta dźwięko... hmm. Co będzie najprościej, wymienić na nową czy zlecić komuś to co sugerowałeś z tymi sterownikami? Kurcze... a nie miałem z tym kompem żadnych kłopotowów :(
Witam (:
Trzeba poszukać na ostatnich stronach wyników, pierwsze strony to jakieś logi.
W skrócie, kmixer to element sterownika karty dźwiękowej. Proponowałbym odinstalować kartę, zaopatrzyć się w najnowsze sterowniki do Twojego modelu i zainstalować je.
P.S. Google działają ;P
Cześć Bobi :)
Wpisałem i jestem tak samo głupio jak i przed wpisaniem. Można prosić o coś bardziej... przystępnego? :) Czy to jest poważny problem i czy trzeba coś z tym zrobić czy "samo" się naprawi?
Wpisz sobie w forumową szukajkę [b]kmixer[/b] a dowiesz się co jest powodem Twoich kłopotów.
Dzięki, zaraz to zrobię. Przed chwilą miałem "to" znowu ale tym razem pokazał mi się niebieski ekran i było coś że to problem z kmixer.sys i coś o zrzucie pamięci fizycznej... Jestem mocno zielony w komputerach i być może piszę mało zrozumiale. Sorry w takim razie :)
Zerknij do przyklejonego w tym dziale tematu - FAQ - jest tam fragment o BSOD - zapoznaj się z nim i zastosuj u siebie. Dodatkowo - w dziale Portal CentrumXP.pl jest przuklejony post Rebego z nim się również zapoznaj i dostosuj się.
Profilaktycnie - raport z napięć podawanych przez zasilacz oraz temperatur poszczególnych elementów zdaj. Napięcia i temperatury odcytasz bądź w biosie (o ile bios ma taką możliwość) bądź korzystając z jakiegoś programu typu Everest.
Strona 1 / 1