S.M.A.R.T.
Witam. Jak uaktywnić funkcję SMART dla dysków na płycie głównej Gigabyte GA–7VA? Szukałem w biosie i nie znalazłem, a nie mam pomysłów gdzie indziej moźnaby to znaleźć.
Odpowiedzi: 10
Alric:
Witam. Jak uaktywnić funkcję SMART dla dysków na płycie głównej Gigabyte GA–7VA? Szukałem w biosie i nie znalazłem, a nie mam pomysłów gdzie indziej moźnaby to znaleźć.
tylko poco ci ta funkcja kiedy zwalnia znaczaco prace dysku a co za tym idzie calego kompa :)
adamno:
SLAY3R:
Mam identyko płytę, i teź nie ma takiej opcji w biosie.
po wejsciu do biosu nacisnac ctrl+f1, ukaze sie wiecej opcji, wtedy szukac s.m.a.r.t. –a :)
Jest!!! I działa elegancko. Fenkju adamno :D
SLAY3R:
Mam identyko płytę, i teź nie ma takiej opcji w biosie.
po wejsciu do biosu nacisnac ctrl+f1, ukaze sie wiecej opcji, wtedy szukac s.m.a.r.t. –a :)
No chocby tutaj na dole strony – Driver.SLAY3R:
Ni wiem gdzie to widziałeś
No chocby tutaj na dole strony – Driver.SLAY3R:
Ni wiem gdzie to widziałeś
O dziwo ja znalazłem ten driver na swojej płytce. Gdyby jeszcze się chciał zainstalować. :? Wywala "Can't find any SMART@IO Chip!!" i po zabawie. Tym bardziej głupieję, bo wiem źe mój dysk (notabene QUANTUM FIREBALLlct20 40) ma wsparcie dla funkcji SMART.
No nic, dzięki panowie. Pozdrawiam.
No nic, dzięki panowie. Pozdrawiam.
Ni wiem gdzie to widziałeś, ale u mnie na płytce nie ma czegoś takiego.
Nie znam tej plyty, ale w opisie pisze, ze na plytce sa drivery: Winbond Smart IO driver. Moze wystarczy wgrac ?
Mam identyko płytę, i teź nie ma takiej opcji w biosie. Ale do sprawdzenia źywotności dysku uźywam oprogramowania dostarczanego przez producenta dysku. Mam Seagate Barracude V 60GB. Ściągnąłem Seatool, który tworzy dyskietkę, z której odpala się komp i program pokazuje stan dysku.
Mam identyko płytę, i teź nie ma takiej opcji w biosie. Ale do sprawdzenia źywotności dysku uźywam oprogramowania dostarczanego przez producenta dysku. Mam Seagate Barracude V 60GB. Ściągnąłem Seatool, który tworzy dyskietkę, z której odpala się komp i program pokazuje stan dysku.
Strona 1 / 1