S.M.A.R.T 2

HMM jedem facet pisal ze nie wie jak wlaczyc SMARTA ja mam wrecz odwrotny problem JAK GO SKUTECZNIE WYLACZYC!!!?? biosie jest wylaczony a jednak pod winem xp mam 2–3 krotnie nizszy transer niz pod win98 udma jest wlaczone na pewno mode 5 a transfer ponizej 4 mb sek szlag mnie trafia w 98 mam do 15 mb. i podobno to wlasnie wina tego "spryciarza" wiec pytam was madrzy ludzie :!: :!: :!: CO ROBIC :!: :!: :!:

Odpowiedzi: 5

Mowa o s.m.a.r.t a moźe ktoś wytłumaczyłby mniej więcej na czym polega ta opcja w biosie :?: :)
Rufi
Dodano
29.09.2003 14:20:13
upgrade firmware dysku mial to naprawic a tak naprawde to spie... wszystko do konca teraz zamiast transferu 4mb mam 2,6 i jestem :evil: reinstalka os nic nie daje podobnie jak nowe sterowniki do plyty glownej, menadzer uzadzen pokazuej ze mam udma mode5 a inny program mi pokazuje ze dysk nie obsluguje udma idzie sie powiesic:(( normanie lipa, a pod 98 tak smiga ze hej
GA Thrawn
Dodano
22.09.2003 02:53:48
Jaki upgrade?? Do kaźdej płyty głównej?? Jak tak to podaj adres. Jeszcze jedno. Ja mam włączobnego SMARTA i nie zauwaźyłem jakichś spadków transferu. Byc moźe jest to wina samego dysku. Nie wiem, moźe niektóre dyski po prostu źle współpracują ze SMART.

Poza tym, sprawdziłeś w panelu sterowania, czy masz włączony tryb DMA. Moźe przeinstalowanie sterowników do płyty głównej pomoźe, a jak masz kontroler RAID, to do niego są nowe sterowniki i bios.
Pawek
Dodano
20.09.2003 12:18:49
generalnie masz racje to nie powinna byc wina smarta ale jestem niemal ze pewien ze to jest jego wina 1) producent sam przyznaje ze smart ma problemy z winem xp i daje upgrade firmware 2) smart obniza wydajnosc dysku 3) jest tylko jeden dysk na tasmie i nic wiecej 4) u kumpla ktory mam wyl standardowo smart to nie mam takich problemow jak przychodze do niego z dyskiem 5) wszystko zaczelo sie dawno temu jak wlaczylem smart. co dziwne mam znajomego i ma dokladnie ten sam problem wlaczyl smarta i transfer za chiny ludowe nie przekroczy 4mb a wylaczenie juz nic nie daje:((
GA Thrawn
Dodano
20.09.2003 03:59:05
Jeźeli jest w biosie wyłaczony, to nie ma bata. Po prostu to nie jest wina S.M.A.R.T. Jak masz coś inego podłączonego do tej tasmy z dyskiem, to odłącz i wtedy sprawdź. Np. niezalecana jest konfiguracja, gdy do jednej tasmy podłączony jest dysk twardy i CD–ROM
Pawek
Dodano
19.09.2003 17:04:12
GA Thrawn
Dodano:
19.09.2003 11:56:34
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1