RUNDLL error

Przy starcie system wita mnie informacją RUNDLL:

Wystąpił błąd podczas ładowania w66c0d32.dll

Nie można odnaleźć określonego modułu

No i tyle. Już przywykłem że system często podaje informację bez podania przyczyn i sposobów rozwiazania problemu. Ale w czym problem, nie wiem - wszystko działa, jak poprzednio, jednak z oczywistych powodów niepokoi mnie, że coś się zepsuło. Jeśli ktoś potrafi mi podpowiedzieć, co zrobić, by system już tego nie wyświetlał, będę wdzieczny (tylko proszę po polsku, bo nie siedzę w komputerach na tyle by znać żargon).

Odpowiedzi: 2

Pozostałość po syfie jakimś ... Skorzystaj z Hijacka - może wystarczy aby odnaleźć felerny zapis powodujący pojawianie się komunikatu (szczegółów dotyczących Hijacka szukaj w przyklejonym FAQ w dziale Bezpieczeństwo)

Żółty
Dodano
10.10.2006 10:53:00
  • sniara 10.10.2006 22:07:37

<p>Z hijacka jakim jest Spyware Doctor skorzystałem dawno, usunął mi mn&oacute;stwo śmieci, ale korzystając z rady zawartej w FAQ wszedłem do msconfig i odznaczyłem element startowy RUNDLL32, bo w dziale Polecenie miał podane:</p><p>RUNDLL32.EXE, w66c0d32.dll, n 005858220000000a66c0d32&nbsp;</p><p>Od razu wydało mi się jasne, że jakiś syf&nbsp; wpisał do rejestru te bzdury, a Doctor albo Antivir wywaliły od razu głupi plik zostawiając wpis. I teraz gdy system się ładuje, chce odpalić Rundll-a z tym &quot;brakujacym&quot; modułem. No c&oacute;ż, po restarcie komunikat się nie pojawił, ale zastanawiam się czy tak można działać bez tego programu Rundll? Po co on w og&oacute;le jest? A jeśli lepiej go przywr&oacute;cić do działania, to jak wymazać bzdurny wpis z rejestru?<br /></p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>

• Bobi 10.10.2006 22:34:18

Wyrejestruj ta bibliotekę, usuń ją i usuń odwołania w rejestrze. Poszukaj r&oacute;wniez innego smiecia przy pomocy przywołanego HijackThis oraz&nbsp;Silent Runners. To wystarczy rundll32.exe oraz rundll.exe na ten moment zostaw. One jedynie moga uruchamiać funkcje zawarte w blbliotece i z reguły nie sa zarażone.

Czort wie co to za biblioteka, bo w sieci śladu po niej nie ma ( co może świadczyć albo o tym, żeś źle nazwę przepisał, albo ,że to jakiś kosmita ).
Przeszukaj rejestr np. i zobacz czy takiego wpisu nie ma gdzieś - a jeżlei jest to gu usuń.
Dla porzadku i może jakiego HJT odpal i sprawdź.
Rebe
Dodano
10.10.2006 10:51:38
sniara
Dodano:
10.10.2006 10:08:04
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1