RUNDLL error
Przy starcie system wita mnie informacją RUNDLL:
Wystąpił błąd podczas ładowania w66c0d32.dll
Nie można odnaleźć określonego modułu
No i tyle. Już przywykłem że system często podaje informację bez podania przyczyn i sposobów rozwiazania problemu. Ale w czym problem, nie wiem - wszystko działa, jak poprzednio, jednak z oczywistych powodów niepokoi mnie, że coś się zepsuło. Jeśli ktoś potrafi mi podpowiedzieć, co zrobić, by system już tego nie wyświetlał, będę wdzieczny (tylko proszę po polsku, bo nie siedzę w komputerach na tyle by znać żargon).
Odpowiedzi: 2
Pozostałość po syfie jakimś ... Skorzystaj z Hijacka - może wystarczy aby odnaleźć felerny zapis powodujący pojawianie się komunikatu (szczegółów dotyczących Hijacka szukaj w przyklejonym FAQ w dziale Bezpieczeństwo)
<p>Z hijacka jakim jest Spyware Doctor skorzystałem dawno, usunął mi mnóstwo śmieci, ale korzystając z rady zawartej w FAQ wszedłem do msconfig i odznaczyłem element startowy RUNDLL32, bo w dziale Polecenie miał podane:</p><p>RUNDLL32.EXE, w66c0d32.dll, n 005858220000000a66c0d32 </p><p>Od razu wydało mi się jasne, że jakiś syf wpisał do rejestru te bzdury, a Doctor albo Antivir wywaliły od razu głupi plik zostawiając wpis. I teraz gdy system się ładuje, chce odpalić Rundll-a z tym "brakujacym" modułem. No cóż, po restarcie komunikat się nie pojawił, ale zastanawiam się czy tak można działać bez tego programu Rundll? Po co on w ogóle jest? A jeśli lepiej go przywrócić do działania, to jak wymazać bzdurny wpis z rejestru?<br /></p><p> </p><p> </p>
Wyrejestruj ta bibliotekę, usuń ją i usuń odwołania w rejestrze. Poszukaj równiez innego smiecia przy pomocy przywołanego HijackThis oraz Silent Runners. To wystarczy rundll32.exe oraz rundll.exe na ten moment zostaw. One jedynie moga uruchamiać funkcje zawarte w blbliotece i z reguły nie sa zarażone.