Rozpowszechniam kursik c++
Jak w temacie. Napisałem krótki kurs C++ (według mnie nawet dobry :) ).
Jeźeli ktoś ma swoją stronę www o podobnej tematyce i jest zainteresowany umieszczeniem tam moich wypocin będę bardzo wdzięczny...
kurs: http://error–5.republika.pl/download/cpp_by_mv.rar
tylko na metavirus@op.pl bym jeszcze prosił mail'a z adresem strony na której zostaje kurs umieszczony (jeśli się ktoś zdecyduje)
Jeźeli ktoś ma swoją stronę www o podobnej tematyce i jest zainteresowany umieszczeniem tam moich wypocin będę bardzo wdzięczny...
kurs: http://error–5.republika.pl/download/cpp_by_mv.rar
tylko na metavirus@op.pl bym jeszcze prosił mail'a z adresem strony na której zostaje kurs umieszczony (jeśli się ktoś zdecyduje)
Odpowiedzi: 20
MetaVirus:nie jeźeli uźyjesz iostream.h zamiast iostream
U mnie DevC++ nie chciał przyjąć iostream.h
Pewnie jakiego starocia masz.
Peter_l:gusioo:Peter_l:Przy takim błędzie będzie się zawsze wysypywać.
Przy jakim błędzie ? Bo nie rozumię ?
Jeźeli nie określi przestrzeni nazw a nie będzie pisał przy kaźdym poleceniu std:: to mu się będzie wysypywać
nie jeźeli uźyjesz iostream.h zamiast iostream
gusioo:Peter_l:Przy takim błędzie będzie się zawsze wysypywać.
Jeźeli nie określi przestrzeni nazw a nie będzie pisał przy kaźdym poleceniu std:: to mu się będzie wysypywać
PS: MetaVirus – jeśli zaaktualizujesz GCC w Dev–C++ to bedzie wysypywać (bynajmniej u mnie)
brtx:goosio – w e wstepie do kursu przeczytales ze zalecanym kompilatorem jest Dev C++ i jest to kurs dla POCZATKUJACYCH
Ja wiem i rozumię – ale skoro chce kogoś 'uczyć' to chyba jakieś standardy powinne zostać zachowane.
P.S: Zgadza się.
Ale więcej juź nie będę krytykował i o tym, źe nawet const moźna zmienić juź nie wspomnę :P
UPDATE: Masz rację – jak coś robić to dobrze, a nie po łebkach i na od**ol.
dobrze gusioo źe nauczycielem albo czymś takim nie jesteś, bo by wszyscy u ciebie przesrane mieli :)
––– UPDATE –––
zgadza się, wszystko działało jak trzeba.
––– UPDATE –––
brtx:No chyba MV nie pisal zrodel w Notatniku.
Musial je choc raz skompilowac... ??
zgadza się, wszystko działało jak trzeba.
ma w podpisie, GCC 4
Zgadza sie?
goosio – w e wstepie do kursu przeczytales ze zalecanym kompilatorem jest Dev C++ i jest to kurs dla POCZATKUJACYCH
No chyba MV nie pisal zrodel w Notatniku.
Zgadza sie?
goosio – w e wstepie do kursu przeczytales ze zalecanym kompilatorem jest Dev C++ i jest to kurs dla POCZATKUJACYCH
No chyba MV nie pisal zrodel w Notatniku.
MetaVirus:to czego ty uźywasz?? (kompilatora jakiego??)
Zgodnego z ANSI C++
GCC .
Z tego co wiem to DevC++ nie przełknie tego teź.
to czego ty uźywasz?? (kompilatora jakiego??)
MetaVirus:gusioo jeśli uźejesz iostream.h zamiast iostream źadnego błędu nie będzie .....
To juź wyźej przerabialiśmy.
Kompilator nie pozwoli mi uźyć iostram.h .
gusioo jeśli uźejesz iostream.h zamiast iostream źadnego błędu nie będzie .....
Peter_l:Przy takim błędzie będzie się zawsze wysypywać.
gusioo:Kolejnym błedem jest brak otwarcia przestrzeni nazw.
using namespace std ;
W takim wypadku powinieneś uzywać:
std::cout , std::cin etc.
Przy takim błędzie będzie się zawsze wysypywać.
brtx – zgadza się, ale to nie jest niuans bo:
Co innego std::cout .
Za niuans moźna uznać:
using namespace ::std ;
i
using namespace std ;
#include
int main(void)
{
cout <
return 0 ;
}
jacek::dev~/programowanie/CPP$ g++ tablica.cpp –o size
tablica.cpp: In function 'int main()':
tablica.cpp:5: error: 'cout' was not declared in this scope
Co innego std::cout .
Za niuans moźna uznać:
using namespace ::std ;
i
using namespace std ;
ale wszystko działa nie???
Nie będę się znowu kłócił czy to jest błędem czy nie, ale znów powiem źe we wszystkich przeczytanych kursach nic takiego nie było. Nawet nie znalazłem tego w dobrych ksiąźkach o c++ typu pasja czy symfonia c++ ....
––– UPDATE –––
brtx – dzięki za wsparcie, bo mnie tu gusioo juź w kompleksy zaczął wpędzać :)
Nie będę się znowu kłócił czy to jest błędem czy nie, ale znów powiem źe we wszystkich przeczytanych kursach nic takiego nie było. Nawet nie znalazłem tego w dobrych ksiąźkach o c++ typu pasja czy symfonia c++ ....
––– UPDATE –––
brtx – dzięki za wsparcie, bo mnie tu gusioo juź w kompleksy zaczął wpędzać :)
goosio – widze, ze jestes pefekcjonista. I dobrze.
Ale ten kurs jest podejrzewam dla osob totalnie zielonych, wykorzystujacych system Windows i środowisko DEV C++.
Co do isostream mozna sie zgodzic, jednak reszta jest zlupelnie niepotrzebnym smieceniem w glowie poczatkujacego. Jak chwyci bakcyla – to sam sie doszkoli, uzywajac ku temu jakis profesjonalnej ksiazki, wykladów czy bardziej zaawansowanych kursów.
Wiadomo, ze jak chwyci podstawy, wowczas w niuansy mozna sie bawic, co po Tobie goosio doskonale widac.
MetaVirus brawo!
Ale ten kurs jest podejrzewam dla osob totalnie zielonych, wykorzystujacych system Windows i środowisko DEV C++.
Co do isostream mozna sie zgodzic, jednak reszta jest zlupelnie niepotrzebnym smieceniem w glowie poczatkujacego. Jak chwyci bakcyla – to sam sie doszkoli, uzywajac ku temu jakis profesjonalnej ksiazki, wykladów czy bardziej zaawansowanych kursów.
Wiadomo, ze jak chwyci podstawy, wowczas w niuansy mozna sie bawic, co po Tobie goosio doskonale widac.
MetaVirus brawo!
Kolejnym błedem jest brak otwarcia przestrzeni nazw.
using namespace std ;
using namespace std ;
OK. Poddaje sie. Niech będzie źe to błąd :)
http://www.open–std.org/jtc1/sc22/wg21/docs/wp/html/oct97/
––––
––––
#include
using namespace std ;
int main(void)
{
return 0 ;
}
jacek::dev~/programowanie/CPP$ g++ tablica.cpp –o size
In file included from /usr/include/c++/4.0.2/backward/iostream.h:31,
from tablica.cpp:1:
/usr/include/c++/4.0.2/backward/backward_warning.h:32:2: warning: #warning This file includes at least one deprecated or antiquated header. Please consider using one of the 32 headers found in section 17.4.1.2 of the C++ standard. Examples include substituting the header for the header for C++ includes, or instead of the deprecated header . To disable this warning use –Wno–deprecated.
w prawie kaźdym kursie jaki przeczytałem, uźywali iostream.h
Nie mówie źe to jest dobre rozwiązanie, ale według mnie nie jest takźe złe (przynajmniej źadnych błędów nie powoduje)
Nie mówie źe to jest dobre rozwiązanie, ale według mnie nie jest takźe złe (przynajmniej źadnych błędów nie powoduje)
Pozatym iostream jest nowsze niź iostream.h