Router tylko jako switch i udostepnianie w XP

Witam

Chialbym aby moj komp od czasu do czasu dzialal jako router
dziele lacze na 3 komputery
Czasami chce sobie pograc
niestety moj brat czesto uzywa p2p i pogranie jest niemozliwe
mam zainstalowany winroute i bandwith controller
chce przydzielic sobie pasmo wystarczajace do gierek
jestem podpiety pod d–link'a di–604 , ktory chce by dzialal tylko jako switch
jak to wszystko skonfigurowac aby dobrze dzialalo ??

Odpowiedzi: 8

Oczywiscie ze niedzialaloby na 192.168.0.1 bo pewnie taki IP masz na drugiej karcie, tak ze dobrze ze zmieniles. Winroute nie jest Ci potrzebny i mozesz uzyc zwyklego udostepniania z windowsa. Poza tym router na gniazdach "wyjsciowych" do tamtych kompow powinien miec inne IP – np. 10.0.0.1 a tamte kompy odpowiednio – 10.0.0.2 i dalej. Maska moze byc 255.255.255.0
Nastepna sprawa – limitowanie ruchu dla routera i tym samym dla tamtych kompow. Nie wiem jak sie konfiguruje bandwith controllera bo go nie uzywalem. Natomiast zastanawiam sie czy nie wystarczy Ci NetLimiter w ktorym ustawisz ograniczenie dla IP routera. To powinno byc najprostsze.
EL NINO
Dodano
08.04.2004 02:11:27
no tak, juz dzialalem
tylko jak to skonfigurowac
kiedy byl na moim kompie net przez karte sieciowa
to przez router nie chcialo isc
zmienilem w routerze nr ip z domyslnego 192.168.0.1 na koncowke 11 poniewaz byl konflikt
takze dhcp wylaczylem w routerze i rowniez nie pomoglo
nie wiem jak skonfigurowac winrouta i bandwith controller.

Pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
07.04.2004 18:03:59
no tak, juz dzialalem
tylko jak to skonfigurowac
kiedy byl na moim kompie net przez karte sieciowa
to przez router nie chcialo isc
zmienilem w routerze nr ip z domyslnego 192.168.0.1 na koncowke 11 poniewaz byl konflikt
takze dhcp wylaczylem w routerze i rowniez nie pomoglo
nie wiem jak skonfigurowac winrouta i bandwith controller.

Pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
07.04.2004 18:03:59
Anonymous:
Pozdrawiam i czekam na pomysl.
Na jaki znowu pomysl ? Przeciez wiesz jak masz polaczyc i czego uzyc. Teraz pora na Twoje dzialanie, bo nikt nie podjedzie zeby to zrobic za Ciebie.
EL NINO
Dodano
07.04.2004 10:54:20
Oczywiscie net bylby u mnie na kompie
mam 2 karty sieciowe.

Pozdrawiam i czekam na pomysl.
Anonymous
Dodano
07.04.2004 08:02:08
Mamy pomysly, ale nie wiemy jak to masz polaczone. Zakladam ze pod router podlaczone sa wszystkie kompy a w ten sposob nic nie zrobisz.
Musialbys Twoj komputer miec polaczony bezposrednio do neta, zalaczyc w jakims programie dzielenie pasma (znakomitym jest Total Trafic Control) dla pozostalych, podlaczonych do Twojego nawet za pomoca routera.
EL NINO
Dodano
06.04.2004 23:52:54
Mamy pomysly, ale nie wiemy jak to masz polaczone. Zakladam ze pod router podlaczone sa wszystkie kompy a w ten sposob nic nie zrobisz.
Musialbys Twoj komputer miec polaczony bezposrednio do neta, zalaczyc w jakims programie dzielenie pasma (znakomitym jest Total Trafic Control) dla pozostalych, podlaczonych do Twojego nawet za pomoca routera.
EL NINO
Dodano
06.04.2004 23:52:54
ludzie nie macie zadnych pomyslow
naprawde tego potrzebuje
prosze o pomoc. :evil:
Anonymous
Dodano
06.04.2004 19:29:24
Sznaps
Dodano:
22.03.2004 14:58:36