Restarty WinXP najczęściej w grach
Otóź właśnie zainstalowałem po formacie na nowo system i problem ten sam. Podczas grania – restart systemu, niestety nie zapisuje mi się zrzut pamięci (minidump), ale wyłączyłem automatyczne restarty i na "blue–screenie" na końcu pojawiła się taka informacja:
– STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF1A4C53, 0xB83BC9FC, 0x00000000)
– nv4_disp.dll – address BF1A4C53 base at BF012000, Date Stamp 4410c8d4.
Więc pewnie chodzi o karte grafiki, więc instalowałem i odistalowywałem chyba z pięć wersji sterowników oraz przeczyściłem styki na karcie oraz wiatraczek, ale niestety nic nie pomogło. Sprawdzałem teź na optymalnym zestawie urządzeń (mysz , klawiatura i karta grafiki). Czyźby walnęła sama karta? Jeśli tak, to czy jest jakiś program do sprawdzania błedów na grafice? Chyba, źe tu chodzi o coś innego, o czym nie mam zielonego pojęcia.
– STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF1A4C53, 0xB83BC9FC, 0x00000000)
– nv4_disp.dll – address BF1A4C53 base at BF012000, Date Stamp 4410c8d4.
Więc pewnie chodzi o karte grafiki, więc instalowałem i odistalowywałem chyba z pięć wersji sterowników oraz przeczyściłem styki na karcie oraz wiatraczek, ale niestety nic nie pomogło. Sprawdzałem teź na optymalnym zestawie urządzeń (mysz , klawiatura i karta grafiki). Czyźby walnęła sama karta? Jeśli tak, to czy jest jakiś program do sprawdzania błedów na grafice? Chyba, źe tu chodzi o coś innego, o czym nie mam zielonego pojęcia.
Odpowiedzi: 6
przyczyny resyartów mogą by tylko dwie–jedna to za słabe zasilanie,ale skoro wcześniej wszystko działalo to znaczy,źe restarty w grach są spowodowane nadmiernym zabruszeniem radiatora i wiatraka procesora.W trakcie grania obciąźenie jest największe i wymaga najwiekszego chłodzenia procesora.Gdy temperatura jest zbyt wysoka następuje restart.Zalecam wyczyszczenie radiatora na procesorze i wiatraka.Gy wiatrak jest zuźyty teź zwalnia.Wystarczy za ok.20 zł kupic nowy.
Bo nv4_disp.dll sugeruje zmianę sterów karty graficznej.
Wystarczyło wskoczyc na chybcika do archiwum :wink:
Wystarczyło wskoczyc na chybcika do archiwum :wink:
WinXP Pro SP2, Karta Graf. GeForce FX 5200 aktualnie z najnowszymi sterami ze stronki Nvidii, PIV 1,7 Ghz, Pamięć: 512(400Mhz)+ 256(333Mhz) + 128(333Mhz)[Teraz usunięta, ale wcześniej działało to ustawienie] Chipset: SiS 646 rev 0(MS–6567) , Bios Type: American Megatrends
Ale tak jak mówiłem problem zniknął (jak narazie) po usunięciu kości RAM.
Ale tak jak mówiłem problem zniknął (jak narazie) po usunięciu kości RAM.
Jaki kofig kompa ? Bo cięźko coś powiedzieć.Jak masz płytę na nforce odinstaluj wszystkie stery,restart i zainstaluj na nowo ale patrz co instalujesz.Tylko niezbędniki zapodaj,a najlepiej to ściągnij ze strony producenta płyty nie nvidia
EDIT:ubiegłeś mnie widzę,czyźby nforce3 chipset i Gigabyte ?
EDIT:ubiegłeś mnie widzę,czyźby nforce3 chipset i Gigabyte ?
Troszkę się jeszcze pomęczyłem i prawdopodobnie problem em była jedna z kości pamięci, a mówie prawdopodobnie, bo testów nie zrobiłem, ale po usunięciu jej, nagle kaźda gra zaczęła chodzić sprawnie i bez źadnego zacinania systemu. Wniosek jest taki, źe jeźeli BSOD wywali błąd nv4_disp.dll, to nie koniecznie jest to karta graficzna.
huh no ja tez obstawiam ze to karta.... jesli masz mozliwosc to podmien karte na inna i sprawdz co sie bedzie dziac....
Strona 1 / 1