Restarty windowsa XP podczas uruchamiania.

Witam. Mój komputer restartuje się podczas uruchamiania, w momencie, gdy jest jeszcze czarny ekran, i zaraz ma się pojawić kursor myszy (czyli, chyba gdy przechodzi z trybu DOS do graficznego). Restartuje się tak po 4-5 razy, przed każdym uruchomieniem. Sporadycznie uruchamia się prawidłowo. Bywało, że zrestartował się 10 razy ! Czasami, ale dość rzadko po kolejnym restarcie, komputer pracował, ale nie następował proces uruchamiania, a monitor przechodził w stan czuwania, musiałem restartować kompa przyciskiem. Na tym samym komputerze mam Linuxa, który zawsze uruchamia się poprawnie. Co dziwne, gdy odniosłem kompa do serwisu, (podłączony do monitora samsung) uruchamiał się zawsze poprawnie, siłą rzeczy serwisanci nic nie mogli zrobić. Bardzo proszę o pomoc, i z góry za nią dziękuję. [b]Mój komp:[/b] - Abit IP-35E - Intel Core Duo E6550 - 2x1 GB DDR2 PC6400 800Mhz LLK CL4 Patriot PDC 22G6400LLK - Gigabyte GeForce 8800GT 512 MB DDR3 256 bit PCI-E TV/2x DVI - Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ SATA2 - Chieftec CFT-500A-12S 500W - nagrywarka LG - EIZO FlexScan S2031W panoramiczny (1680x1050) - Linux Ubuntu 8.10 - Windows XP Home Edition (orginalny) w. 2002 SP3 + wszystkie aktualizacje [b]Oto co sam zrobiłem w tej sprawie:[/b] - przeskanowałem win programem antywirusowym Avira (wirusy robaki) - znalazł 1 wirus - zaktualizowałem BIOS płyty do najnowszej wersji ID 18 przy pomocy programu flashmenu - sprawdziłem kondensatory na płycie – wszystkie sprawne, nie znalazłem wypaczonych - przetestowałem pamięć programem MemTest86 – nie było żadnych błędów - zaktualizowałem system i zainstalowałem SP-3 - sprawdzałem wielokrotnie dysk CHDSK C: /R - przeprowadzam regularnie optymalizacje systemu programem Ashampoo WinOptimizer 5 - ustawiłem zasilanie dla pamięci na 2.2 V (jest w instrukcji pamięci), bo płyta automatycznie trzymała 1.8 V – restarty następują w przy obu zasilaniach. - użyłem programu Combofix – mam zapisany plik - ustawiłem w Panel sterowania/System/Zaawansowane/Uruchamianie i odzyskiwanie/ odznaczyłem Automatycznie uruchom ponownie – jednak po restarcie nie pojawił się niebieski ekran z numerem błędu. Komputer pracował, ale monitor przeszedł w tryb czuwania, więc nic się nie wyświetliło i tak za każdym razem. - zmieniałem mysz, klawiaturę, listwę zasilającą, nawet podłączyłem do innego gniazdka, odłączyłem kamerkę int., odłączyłem sieć int. odłączyłem skaner, podłączyłem inny monitor EIZO S1701 1024x768 (czyżby mój komp miał alergię na monitory EIZO) – nic to nie zmieniło, poza jednym przypadkiem, gdy podłączyłem kompa do innego gniazdka, to uruchomił się 4 razy poprawnie, ale potem znowu to samo, więc to chyba był przypadek. - Ostatecznie odniosłem kompa do serwisu, a tam uruchamiał się za każdym razem poprawnie I BĄDŹ TU CZŁOWIEKU MĄDRY! (z tego co pamiętam monitor samsung) [b]Błędy w przeciągu 10 ostatnich dni:[/b] W panelu sterowania/narzedzia administracyjne/podgląd zadań/Aplikacje: - ostrzeżenie: źródło; WinMgmt, zdarzenie: 63, użytkownik: jarek - pojawiło się 3 razy - błąd: źródło: crypt32, zdarzenie: 8, użytkownik: brak, - pojawiło się 3 razy - błąd: źródło: Application Error, zdarzenie 1000 i 1001 (zawsze parami), użytkownik: brak, - pojawiło się 10 razy - błąd: źródło: USS, zdarzenie: 12289, użytkownik: brak, - pojawiło się 4 razy pod rząd - ostrzeżenie: źródło: Userenv, zdarzenie:1517, użytkownik: SYSTEM - pojawiło się 1 raz W panelu sterowania/narzedzia administracyjne/podgląd zadań/System: - błąd: źródło: nv, zdarzenie: 14, użytkownik: brak - pojawiło się 2 razy pod rząd - ostrzeżenie: źródło: Tcpip, zdarzenie: 4226, użytkownik: brak - pojawiło się 1 raz [b]Moje spostrzeżenia:[/b] - mogę poznać kiedy system uruchomi się poprawnie, ponieważ w krytycznym momencie słychać jak pracuje dysk twardy. Jeżeli nie pracuje system się restartuje. - gdy system ma uruchomić się poprawnie na monitorze zapala się komunikat „DVI Digital”, jeżeli w krytycznym momencie komunikatu nie ma i ekran pozostaje czarny, komputer restartuje się. - plik który wygenerował Combofix dodam w razie potrzeby, bo jest bardzo długi.

Odpowiedzi: 20

Często się to zdarza, ale spróbuj pogrzebać w rejestrze, szczególnie w kluczach które definiują szybkość zamykania systemu.
allereklama
Dodano
23.05.2009 20:03:49
""jarekzon"" coś kręcisz !! Przeczytałem dzisiaj dokładnie co napisałeś , masz 1 dysk , Linux uruchamia się poprawnie , Windows nie . Musisz wybrać jaki system uruchomić ,jeśli Linux się startuje , Windows nie może restartować w biosie .
mysz 1
Dodano
05.05.2009 01:14:40
  • cyprys20 22.05.2009 02:48:27

[quote=mysz 1]""jarekzon"" coś kręcisz !! Przeczytałem dzisiaj dokładnie co napisałeś , masz 1 dysk , Linux uruchamia się poprawnie , Windows nie . Musisz wybrać jaki system uruchomić ,jeśli Linux się startuje , Windows nie może restartować w biosie . [/quote] Przeczytaj bardziej uważnie co napisał jarkezon, jest to jeden z niewielu dobrze opisanych problemów. Przecież napisał że ma grubba czyli opuścił BIOS i jest na partycji windowsowej w momencie restartu. Poza tym mbr zachowuje się dobrze tylko w serwisie ?

A może zanim zaczniesz przestawiać bambetle w konsoli - zacznij od sprawdzenia kabli? Wypięcie, przedmuchanie wtyków/gniazd odkurzaczem i ponowne wpięcie to kilka chwil, a mogą się okazać nieocenione. Przykładowo - u mnie to rozwiązało dokładnie taki sam problem.
XanTyp
Dodano
04.05.2009 02:00:42
Czyli co uszkodzone ? Mbr ? to: 1.Wiersz polecen i wpisujemy "fdisk /mbr" albo 2.Konsola odzyskiwania i "fixmbr"
Lamer
Dodano
03.05.2009 16:46:53
Brak łączności między biosem a dyskiem [MBR] . Skopiuj ważne dane na inny dysk i sformatuj cały dysk [usunąć partycje i zrobić nowe] , ""GParted"" : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1738&GParted+0.4.32
mysz 1
Dodano
03.05.2009 13:17:58
Daj koniecznie znać, jak znajdziesz kod pękniętego kabla we wtyku ;)
XanTyp
Dodano
03.05.2009 01:24:26
No akurat o pogodzie to moglby zgarniac info z neta i np. poprzez serwisy typu Twitter - wysylac na komorq :-) A te logi to raczej recznie sprawdzac usterki, ale zastanawiam sie nad diodami Led, ktore na plycie glownej wyswietlaja kody bledow.. Pozdro
Lamer
Dodano
02.05.2009 15:36:04
Popatrz na to z innego punktu: czy jest możliwe, aby twój system tworzył logi o pogodzie w Ułan-Bator? Jeśli coś nie jest w żaden sposób podpięte do systemu - nie może być monitorowane, zatem i wyniki zapisywane. Bo dla systemu - to, czego nie widzi - nie istnieje. Więc raczej nie wydaje mi się to możliwe. Z naciskiem na słówko "raczej".
XanTyp
Dodano
02.05.2009 15:14:46
O tym, że kabelek się przerwał? o.O
XanTyp
Dodano
02.05.2009 12:36:32
  • Reeboot 02.05.2009 13:39:37

[quote=XanTyp]O tym, że kabelek się przerwał? o.O[/quote] Min. o tym, z technicznego pkt'u widzenia mozna cos takiego zrobic ? Nie znam sie na tym, ale jakby takie logi byly mozliwe to pewnie o tym bledzie napisaliby tak, ze pewnie malo kto by sie polapal :-)

Problem z komputerem Reboota i Jarkezona są może i podobne , ale na pewno nie takie same. Dostać czarny ekran w czasie pracy czy uruchamiania komputera można w wielu okolicznościach. Reeboot nie napisał tego dokładnie , ale można się domyślać , że ekran jest czarny od samego początku po włączeniu komputera ,czyli rozumiem , że nie wyświetlają się komunikaty Bios-u ? Ciekawe czy jest jakiś sygnał dźwiękowy zaraz po włączeniu zasilania ? U Jarkezona restarty i czarny ekran pojawiają się w późniejszym okresie po włączeniu komputera. W tej chwili ten komputer działa prawidłowo więc podanie rady co zrobić nie będzie mogło być zweryfikowane praktycznie ale z pewnością nie będą to kabel zasilania czy kabel grafiki. Poza tym Jarkezon opisał to dokładnie i z tego opisu można wydedukować przyczynę. Reeboot jak chcesz rozwiązać twój problem to opisz go co najmniej tak jak Jarkezon w swoim pierwszym poście. Bo niby kto i co ma pisać te logi o błędach ?
cyprys20
Dodano
02.05.2009 02:02:10
  • Reeboot 02.05.2009 02:13:26

[quote=cyprys20]Problem z komputerem Reboota i Jarkezona są może i podobne , ale na pewno nie takie same. Dostać czarny ekran w czasie pracy czy uruchamiania komputera można w wielu okolicznościach. Reeboot nie napisał tego dokładnie , ale można się domyślać , że ekran jest czarny od samego początku po włączeniu komputera ,czyli rozumiem , że nie wyświetlają się komunikaty Bios-u ? Ciekawe czy jest jakiś sygnał dźwiękowy zaraz po włączeniu zasilania ? U Jarkezona restarty i czarny ekran pojawiają się w późniejszym okresie po włączeniu komputera. W tej chwili ten komputer działa prawidłowo więc podanie rady co zrobić nie będzie mogło być zweryfikowane praktycznie ale z pewnością nie będą to kabel zasilania czy kabel grafiki. Poza tym Jarkezon opisał to dokładnie i z tego opisu można wydedukować przyczynę. Reeboot jak chcesz rozwiązać twój problem to opisz go co najmniej tak jak Jarkezon w swoim pierwszym poście. Bo niby kto i co ma pisać te logi o błędach ?[/quote] Komp "lapal zwieche" gdy pojawialo sie logo (kreski)... Rozwiazalem problem :-P wtyczka za dlugo byla wyginana i przerwala wewnatrz kabel.. Naprawiono.. Chcialem sie dowiedziec, czy jest mozliwe programowe zapisywanie logow o takich bledach...

Dobrze mówisz że wtyczka jest przyczyną. Może być to też wina styku przy karcie. Kabel podłączony nawet do padniętej karty (nie podłączonej do płyty głównej) nie daje komunikatu do monitora że nie ma sygnału na wejściu. Z osobistych obserwacji podejrzewam że dwa piny na kablu są zwierane (w gnieździe jest mostek) i z tego idzie sygnał czy kabel jest podłączony czy nie. Wina styku. Wielokrotnie się słyszy że karta leci i komunikatu o braku sygnału nie daje. Zrób sobie taki test: uruchom komputer i zobaczysz że po jakimś czasie z głośników polecą dźwięki startującego systemu.
Razorek
Dodano
26.04.2009 23:25:24
Siema :-) mam podobny problem z restartowaniem... -> Wlaczam kompa -> Ekran czarny (po restarcie monitora guzikiem - wskazuje brak sygnalu - czyli niby sygnal z grafy nie wychodzi (?)) -> Kilka restartow I albo zadziala albo dopiero jak poruszam kablem od grafiki lub wtyczka zasilajaca to wtedy "zaskoczy" Czyli w tym przypadku chyba wtyczka jest problemem... Ale.. Ja chce poznac przyczyne zanim ja wyeliminuje, wiec.. Prosilbym o odpowiedz, czy jest mozliwe PROGRAMOWE zanotowanie bledu lub kodu bledu w jakims logu ? Plyta: Foxconn G31MV(-K)
Reeboot
Dodano
26.04.2009 12:30:00
Kolega pytał, ile czasu komp źle się uruchamiał. Od zakupu, czyli rok. Zakupiłem go, i od razu nie mogłem zainstalować windowsów, no a linux zainstalowa się bezproblemu. Odniosłem kompa do serwisu gdzie przeleżał miesiąc (podobno wymienili płytę). Po serwisie już mogłem zainstalować windowsy, ale uruchamiały się z restartami. Postanowiłem problem rozwiązać później, bo i tak korzystałem głównie z linuxa, no i miałem dość serwisów. I tak minął rok, w końcu postanowiłem coś z tym zrobić, ale sam, beż udziału serwisantów. Co do sposobu uruchamiania, to tradycyjnie mam gruba. To raczej nie ma wpływu, prawie wszyscy tak mają, i ja też na drugim kompie, wszystko jest ok. Układ partycji: C i D w windowsach; /, home, swap w linuxie - myślę, że więcej szczegółów jest niepotrzebne, bo to raczej nie ma wpływu na ten problem, na drugim kompie jest ok.
jarekzon
Dodano
26.04.2009 09:51:21
W tym przypadku jednak z dużym prawdopodobieństwem problem karty graficznej odpada na podstawie opisu problemu przez właściciela komputera.
cyprys20
Dodano
22.04.2009 00:34:54
Temat już raczej zamknięty, dodam tylko od siebie, że miałem podobny problem. A problemem okazała się właśnie karta graficzna, przegrzewała się.
Over
Dodano
21.04.2009 14:19:17
Nie tak dawno miałem do roboty komputer, który po pewnym czasie pracy (czasem po 20 sek. a czasem po 30 minutach) przestawał reagować a monitor gasł. Problemem okazała się niedokręcona karta graficzna. Dodatkowo każde dotknięcie wtyczki od monitora powodowało zawieszenie komputera ;) Sprawdzając oprogramowanie sprawdź również i sprzęt bo nigdy nic nie wiadomo.
Krzysiek_85
Dodano
20.04.2009 12:27:19
Dość dokładnie opisałeś swój problem i sprzęt na którym pracujesz. I tak powinno być przy tego typu problemach. Z opisu wnioskuję (bo nie napisałeś tego wyraźnie) , że jakiś czas pracowałeś (ciekaw jestem ile czasu ?) na tym sprzęcie i w tej konfiguracji oprogramowania bez problemu ? Piszesz że z linuxem nie masz problemu .Ciekaw jestem jak uruchamiasz linuxa, menu wyboru , jakiś bootmanager ? Jakie masz partycje na dysku ? Z poprzedniego twojego opisu wyłania się chyba przyczyna .
cyprys20
Dodano
20.04.2009 01:41:30
Napisałem na pierwszej pozycji, to jest płyta - Abit IP-35E.
jarekzon
Dodano
17.04.2009 18:43:59
Dziękuję za rady. Miałem zamiar, zrobić to co mi poradziłeś, ale stała się bardzo dziwna rzecz. Od dawna chciałem trochę podkręcić kompa (specjalnie kupiłem płytę, która ma ułatwiać podkręcanie i mocniejszy zasilacz), szukając porad dotyczących restartowania, natknąłem się na forum na wpis, w którym jeden gość napisał, że ten procesor można podkręcić z 2.3(7x340) na 2.8 (7x400) nawet bez podnoszenia napięcia zasilania procka. Pomyślałem, łatwa sprawa to spróbuję. Po podkręceniu, komputer uruchomił się normalnie. Wyłączałem i wł. go przez kilka dni. Ilość restartów spadła zdecydowanie. To już nie 4-5 przed każdym uruchomieniem, a 1 restart i to nie zawsze. KTOŚ MOŻE TO ROZUMIE ?!!! Jeden z kolegów na innym forum, napisał o sterownikach karty graficznej, pomyślałem że to zrobię, bo już dawno miałem to zrobić. Od instalowałem stare, użyłem programu Ccleaner, wyłączyłem wszystkie programy antywirusowe i inne rezydentne, i zainstalowałem najnowsze stery. Po tym zabiegu komputer uruchamia się prawidłowo. Na razie przestane grzebać i poobserwuję go trochę, jak znowu zacznie się dziać coś dziwnego, to wrócę do tego wątku i będę działać dalej. Swoją drogą, jak taki system w którym wszystko zależy od przypadku, może być stabilną platformą do jakiejkolwiek pracy, w linuxie to raczej niedopuszczalne. Mam kompa od systemu DOS i zawsze z produktami microsoftu miałem takie niemiłe problemy. Póki co dziękuję za porady. Gdyby się coś działo, to liczę na pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
jarekzon
Dodano
15.04.2009 21:47:49
Witam, Widzę że próbowałeś już chyba wszystkiego... Z doświadczenia z usersami spróbowałbym jeszcze przełączyć zworki ew. wyjąć baterie :) jeszcze pozostaje pamięć ost. system się nie uruchamiał wyjąłem jedną kość i zaczął działać... i może ew. zasilacz. Szczerze to i tak polecam format dysku jest to najpewniejsze rozwiązanie :) Pozdrawiam
motomeru
Dodano
12.04.2009 14:09:50
  • Ucho 16.04.2009 13:51:39

[quote=motomeru]Widzę że próbowałeś już chyba wszystkiego... Pozdrawiam[/quote] No, może prawie... Sprawa co najmniej ciekawa... Widziałbym jeszcze jedno podejście - UPS. Nie napisałeś jaka płyta. Podkręcenie płyty też ma znaczenie.

jarekzon
Dodano:
12.04.2009 11:55:11
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1