resety kompa zaraz po załadowaniu systemu, ale ...
witam
sąsiadka ma kompa a on ma tak:
załączam kompa, idzie ładowanie windowsa, napis zapraszamy itp...
system startuje
tapeta się pokazuje, zaczyna się ładowanie progsów w prawym trayu
pokazuję się tylko ikonka pestpatrolka(którego ma zainstalowanego) i pomyśli z 5 sekund i zamiast kolejnych ładowanych progsów reset :(
nic niedarady zdąrzyć zrobić bo wywala od razu reset
sytuacja podobno stała się po wejściu na stronkę z cyckami, kliknięciu na coś i teraz kaplica
więc jeśli to prawda i niezaszedł jakiś zbieg okoliczności inny (padnięty ram,zasilacz czy coś innego w tym stylu) to w jaki sposób wywalić syfa, przeskanować kompa lub ZROBIĆ cokolwiek ???
tryb awaryjny nieodpala wywala tylko czarny ekran i kursor w prawym rogu miga i nic
CUDA NA KIJU !!!
co najwyźej mogę dysk wykręcić i podpiąć do mnie i zeskanować kasperskym czy mksem on–line ale to w chwili obecnej by była ostateczność i najtrudniej d ouczynienia
ktoś ma jakieś porady, pomysły>?
jestem po dość konkretnym wczorajszym kacu więc pomysłów mi brakuje i mózg się mi wczoraj zapocił
za jakiekolwiek rady podziękował
piszę w tym dziale bo niewiem dokładnie czy to wir, spy, hard, windows czy inne ustrojstwo
thx
–edit–––––––––
zapomniałem dodać, źe ma win xp SP1+łatki
komp 3 letni
wcześniej chodził bez problemu
uźywany tylko do netu i mejli
temp procka 45C, jakiś DURON
sąsiadka ma kompa a on ma tak:
załączam kompa, idzie ładowanie windowsa, napis zapraszamy itp...
system startuje
tapeta się pokazuje, zaczyna się ładowanie progsów w prawym trayu
pokazuję się tylko ikonka pestpatrolka(którego ma zainstalowanego) i pomyśli z 5 sekund i zamiast kolejnych ładowanych progsów reset :(
nic niedarady zdąrzyć zrobić bo wywala od razu reset
sytuacja podobno stała się po wejściu na stronkę z cyckami, kliknięciu na coś i teraz kaplica
więc jeśli to prawda i niezaszedł jakiś zbieg okoliczności inny (padnięty ram,zasilacz czy coś innego w tym stylu) to w jaki sposób wywalić syfa, przeskanować kompa lub ZROBIĆ cokolwiek ???
tryb awaryjny nieodpala wywala tylko czarny ekran i kursor w prawym rogu miga i nic
CUDA NA KIJU !!!
co najwyźej mogę dysk wykręcić i podpiąć do mnie i zeskanować kasperskym czy mksem on–line ale to w chwili obecnej by była ostateczność i najtrudniej d ouczynienia
ktoś ma jakieś porady, pomysły>?
jestem po dość konkretnym wczorajszym kacu więc pomysłów mi brakuje i mózg się mi wczoraj zapocił
za jakiekolwiek rady podziękował
piszę w tym dziale bo niewiem dokładnie czy to wir, spy, hard, windows czy inne ustrojstwo
thx
–edit–––––––––
zapomniałem dodać, źe ma win xp SP1+łatki
komp 3 letni
wcześniej chodził bez problemu
uźywany tylko do netu i mejli
temp procka 45C, jakiś DURON
Odpowiedzi: 9
prztytargałem kompa sąsiadki, wydarłem dysk i właśnie go skanuje kasperskym :D
na wstępie wywalił juź 4 wiry
trojany downloadery.Win32, backodoora.Win32, i smisznego not–virus: hoax:win32.Renos.d
niezłe było to jedno kliknięcie
skanuje dalej
oby system odpalił potem :D
na wstępie wywalił juź 4 wiry
trojany downloadery.Win32, backodoora.Win32, i smisznego not–virus: hoax:win32.Renos.d
niezłe było to jedno kliknięcie
skanuje dalej
oby system odpalił potem :D
thx
jak ona wróci z roboty pobawię się jej kompem
o antywirku odpalającym sięz CD teź myślałem ale niewiem czy go zdobędę
masz jakieś pomysły ?propozycję to najwyźej zassam na szybkości :)
big thx
–edit–––––––––
z rejestrem niedarady bo ledwo tylko da radę kliknąć w start i potem kaplica dalej juź tylko myśli i restart
tryb awaryjny nieodpala
ale jeszcze sprawdzę dziś to dokładnie
thx za rady :)
jak ona wróci z roboty pobawię się jej kompem
o antywirku odpalającym sięz CD teź myślałem ale niewiem czy go zdobędę
masz jakieś pomysły ?propozycję to najwyźej zassam na szybkości :)
big thx
–edit–––––––––
z rejestrem niedarady bo ledwo tylko da radę kliknąć w start i potem kaplica dalej juź tylko myśli i restart
tryb awaryjny nieodpala
ale jeszcze sprawdzę dziś to dokładnie
thx za rady :)
Jeśli mialbym sobie pozwolić na strzał to zaryzykowalbym, ze to Haxdoor.
Probowaleś ostatniej znanej dobrek konfiguracji ?
Moze da rade uruchomic awaryjnym z wierszem polecen i spod niego przywrócić system ? http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B304449&x=12&y=12
Jeszcze jedno, moze da rade zanim system sie zrestartuje dodac takiego fixa:
Probowaleś ostatniej znanej dobrek konfiguracji ?
Moze da rade uruchomic awaryjnym z wierszem polecen i spod niego przywrócić system ? http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B304449&x=12&y=12
Jeszcze jedno, moze da rade zanim system sie zrestartuje dodac takiego fixa:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl]
"AutoReboot"=dword:00000000
nawet o nazwiem moźna to zobaczyć czy ne jakieś xxx i takie
Cwenu:
moźe uruchom konsole odzyskiwania i tam w c\windows daj dir i zobacz czy nie ma jakiś dierów wirusów i takich.
to jeszcze napisz moze jak rozpoznać robactwo przy takim działaniu . Kolejny post o kant.... potłuc.
Dlugas –
1. Jakiś AV uruchamiany z płyty i sprawdzenie nim
2. Konsola i chkdsk /p /r
3. to co Żółty sugeruje.
4. Jeźeli powyźsze nie zadziała to :
a/ wędowka z dyskiem do znajomych i skanowania go odrobaczaczami z poziomu innego systemu.
b/ ostatnia deska ratunku – tfu – dobra konfiguracja i sprawdzenie czy odpali – szanse znikome, ale .... tonący brzydko – tfu – brzytwy sie chwyta
c/ expand z konsoli explorera
d/podmiana rejestru na jego kopię sprzed awarii – opisy how to w archiwum
e/ naprawa systemu poprzez nakładkę.
5. Sprzet:
a/ odkręcenie podkręconego – BIOS na safe lub default – to raczej nie to, ale coź szkodzi spobować
b/ sprawdzenie czy przy uruchomieniu w trybie rejestrowanym nie będzie źadnych problemów z dojściem do tego samego etapu, czy moze juź w nim coś się zacznie pieprzyć
Wygląda na uszkodzenie profilu raczej, ale bez zabawy z lista powyźej trudno stwierdzić na 100%.
A próbowałeś się zalogować na inne konto (np wbudowane Administratora) ??
moźe uruchom konsole odzyskiwania i tam w c\windows daj dir i zobacz czy nie ma jakiś dierów wirusów i takich.
Strona 1 / 1