RESETUJĄCY SI ESYSTEM LUB ZAWIESZA SIE!!!!!!!!!
Witam!!
Mam problem z moim systemem lub z kompem już sam niewiem co sie dzieje:-k
a wiec, jakis czas temu system złapał zawieszke bez powodu wiec zresetowałem i potem gdy sie właczał chodził ok5 min i znów sie restartował i tak cały czas na przemian z tym ze jak sie nie restartował to ja musiałem bo sie zawieszał.
Zainstalowałem odnowa xp na innym dysku i znów to samo wiec wróciłem do starego dysku sformatowałem go i również zainstalowałem xp teraz już mniej ale też czesto sie zawiesza, ok raz na godzine, nie wiem czyja to wina systemu, zasilacza, dysku lub czegoś innego?
Prosze o pomoc!!!
moj system : xp ver 2002 r. sp3
komputer
intel pentium 4
2,40 GHz 1GB ram
gforce 4 mx 440 , agp8x
pł głowna asrock
wiem komp dziadek ale prosze o pomoc !!!
Odpowiedzi: 5
WITAM
A wiec problem który poruszyłem to sprawa rozwiazana, komputer obejrzał informatyk jakis tam specjalista i problem rozwiazany:
1. fakt był jakis tam bład w dzieniku
2.drugie w zasilaczu cos sie pogmatwało i robiło sie jakies spiecie
3.wymieniłem zasilacz, zformatowałem dyski i ten bios tzn. on to zrobił i wszystko jak narazie gra :)
inna sprawa
wiatraczek był czyszczony regularnie, poza tym mój bład bo miałem mase programów zainstalowanych (oczywiscie potrebnych mi) informatyk powiedział ze to powodowac mogło jakies problemy no i zasadnicza sprawa windows nie był przeinstalowywany ponad 1,5 roku i wszystko sie zebrało do kupy i bum ;)
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)
[quote=OldFox]zrestartowac biosa[/quote] To tym samym przyciskiem co się restartuje komputer?:mryellow:
A tak na serio. W momencie kiedy[quote]złapał zawieszke bez powodu[/quote] powodem mogła być awaria jakiegoś podzespołu. Pytanie tylko którego. Problem leży na pewno w sprzęcie. Tj. zasugerował kolega Ucho trzeba wszystko po kolei sprawdzić. Jednakże zacząłbym od sprawdzenia samego BIOSa i ewentualnego updateu.
To że się komputer restartował to pewnie wynik tego że BSODy są wyłączone...
[quote=OldFox]- jeśli system ci się restartuje po upływie 5-10 min, to moim zdaniem coś ci się przegrzewa, i z tego względu masz restart.
- po drugie: kiedy czyściłeś ostatnio kompa w pudle? moim zdaniem masz wiatraczek zasyfiały, albo wentylatorek koło procka.[/quote]
Wykluczam. Dlaczego? Miałem kiedyś problem z przegrzewającymi się podzespołami. Komputer się nie restartował tylko wyłączał i nie dawał włączyć aż do momentu ostygnięcia...
Witajcie.
Z mojej strony to wygląda tak:
- jeśli system ci się restartuje po upływie 5-10 min, to moim zdaniem coś ci się przegrzewa, i z tego względu masz restart.
- po drugie: kiedy czyściłeś ostatnio kompa w pudle? moim zdaniem masz wiatraczek zasyfiały, albo wentylatorek koło procka.
- następną rzeczą jest to, że coś ci się zrzera z czymś w systemie, ale moim zdaniem w dzienniku powinieneś miec jakiś błąd.
- w kolejce z mojej strony jest to, że jest ta sama sytuacja co u mnie, w biosie sie pozmieniało, albo bios źle czyta ilośc ramu i masz błąd , który prowadzi do restartu :D.
Aby to usunąc wystarczy zrestartowac biosa, a po zatym gdyby nie pomogło to, w niczym to nie przeszkodzi.
To są moje propozycje osobiste, i nie każdy musi się z tym zgadzac, wiec zobaczymy co powiedzą inni ;).Od tego jest forum takie jak to :D. :d/
[quote=lukasek2020] nie wiem czyja to wina systemu, zasilacza, dysku lub czegoś innego?[/quote] System raczej odpada. Natomiast czego to wina to trza po kolei sprawdzić. Jak wpisy w podglądzie zdarzeń nic nie powiedzą, a raczej tak będzie, to po kolei:
1) wgraj program Everest, odczytaj napięcia zasilacza i zapodaj na forum
2) za pomocą programu memtest86 lub goldmemory ( ja wolę pierwszy, ale nie wiem czemu), po odpaleniu kompa z dyskietki z tym programem przetestujesz pamięci. Jeżeli jest kilka modułów to można je też posprawdzać po kolei je wyjmując z płyty i popracować troszkę na pojedynczych kościach.
3) wywołaj BSOD-a (procedura w "przyklejonym" FAQ. Powinno wywalić wtedy bluescreena. Wtedy spisz nazwę i numery błędu i zapodaj na forum.
[quote=lukasek2020]wiem komp dziadek [/quote] Nic nie szkodzi. Niektóre dziadki bardzo żywotne i żwawe są :lol:
Poszukaj wpisów o błędach w dzienniku zdarzeń i dopisz, co z nich wynika.
Strona 1 / 1