Reset Kompa ale niewiem czemu?!?!?!?!
Witam, jestem troche bardzo zielona bo niewiem co jest grane. od jakiegos czasu mam dosc nieciekawy problem, gram sobie albo po necie chodze, lub cokolwiek innego i komp sam z siebie sie resetuje. po resecie boot'uje kilka razy a potem glosniczek systemowy zaczyna piszczec, wiec tym razem to ja juz go restetuje ale on w kolko to samo. dopiero jak dam mu chwilke odpoczac to sie uruchamia powiedzmy juz normalnie, ale znow wystepuje problem. na planszy na ktorej przelicza RAM pojawia sie cos takiego:
"WARNING! CPU HAS BEEN CHANGED. PLEASE RE–ENTER CPU SETTINGS IN THE CMOS SETUP AND REMEMBER TO SAVE BEFORE QUIT".
jesli o mnie chodzi to jedyna rzecz jaka zmienialam w biosie to tylko automatyczne wlaczanie kompa o rzadanej godzinie, i tyle (teraz ta funkcja jest wylaczona wlasnie spowodu tego problemu).
gdzies tu na forum znalazlam zeby sprawdzic napiecie bateryjki na plycie, obecnie jest to jakies 3.32–3.34V.
co do konfiguracji mojego kompa to :
Procesor: 1,8GHz Celeron
Grafa : Radeon 9550
Pamiec : 2x 256MB
do tego 2x HDD, 1x FDD, CD–ROM I CD–RW.
jesli potrzeba bedzie jeszcze jakis informacji postaram sie napisac.
bardzo prosze o odpowiedz bo niewiem co mam zrobic,
czy Win'sa zreinstalowac, czy to juz trza bedzie kupic nowa plyte gl. i procka. bo mnie to juz strasznie denerwuje
pozdrawiam i z gory dzieki za porade
"WARNING! CPU HAS BEEN CHANGED. PLEASE RE–ENTER CPU SETTINGS IN THE CMOS SETUP AND REMEMBER TO SAVE BEFORE QUIT".
jesli o mnie chodzi to jedyna rzecz jaka zmienialam w biosie to tylko automatyczne wlaczanie kompa o rzadanej godzinie, i tyle (teraz ta funkcja jest wylaczona wlasnie spowodu tego problemu).
gdzies tu na forum znalazlam zeby sprawdzic napiecie bateryjki na plycie, obecnie jest to jakies 3.32–3.34V.
co do konfiguracji mojego kompa to :
Procesor: 1,8GHz Celeron
Grafa : Radeon 9550
Pamiec : 2x 256MB
do tego 2x HDD, 1x FDD, CD–ROM I CD–RW.
jesli potrzeba bedzie jeszcze jakis informacji postaram sie napisac.
bardzo prosze o odpowiedz bo niewiem co mam zrobic,
czy Win'sa zreinstalowac, czy to juz trza bedzie kupic nowa plyte gl. i procka. bo mnie to juz strasznie denerwuje
pozdrawiam i z gory dzieki za porade
Odpowiedzi: 6
Wstanie – nie resetuj przez zworkę czy wyjęcie baterii, a wejdź do BIOS–u i kliknij opcję "load default settings" – moźe brzmieć ciut inaczej – podobnie i zobacz czy komunikat przestanie się pojawiać.
Ten kłopot ma związek tylko z ustawieniam iBIOS–u,a nei z systemem.
Ten kłopot ma związek tylko z ustawieniam iBIOS–u,a nei z systemem.
komp juz dziala bo przeinstalowalam windowsa, ale pojawia sie jeden problem juz pisalam o tym, ze pojawia sie na starcie komunikat ze Settings CPU zostaly zmienione.
chcialabym zresetowac ustawienia CMOS ale boje sie ze jak to zrobie to juz mi komp nie wstanie.
Co robic?
chcialabym zresetowac ustawienia CMOS ale boje sie ze jak to zrobie to juz mi komp nie wstanie.
Co robic?
dzieki za info, mam nadzieje ze pomoze.
a jak nie to chyba soe zastrzele;]
a jak nie to chyba soe zastrzele;]
Moźe zacznij od mniej darstycznych prób:
1. sprzet – zmiana baterii na płycie.
Oczyt napięć i temperatur w trakcie pracy – choćby jakim Everestem;
2. system – spojrzenie w logi celem znalezienia błedów;
Wymuszenie BSOD–a zamiast restartu – jak to zrobić w przyklejonym – w tym dziale – temacie, którego Autorem jest Bobi, przeczytasz.
Na podstawie informacji z "niebieskiego ekranu" pewnie mozna będzie jakieś wnioski co do przyczyn wysnuć.
1. sprzet – zmiana baterii na płycie.
Oczyt napięć i temperatur w trakcie pracy – choćby jakim Everestem;
2. system – spojrzenie w logi celem znalezienia błedów;
Wymuszenie BSOD–a zamiast restartu – jak to zrobić w przyklejonym – w tym dziale – temacie, którego Autorem jest Bobi, przeczytasz.
Na podstawie informacji z "niebieskiego ekranu" pewnie mozna będzie jakieś wnioski co do przyczyn wysnuć.
z tym ze ja nie podkrecalam predkosci procka, a ten komunikat nie zawsze sie wyswietla.
no coz chyba tylko pozostaje mi kupic nowke plyte i procka ;/ bo ja juz niewiem o co biega.
ale mimo wszystko dzieki za odpowiedz.
no coz chyba tylko pozostaje mi kupic nowke plyte i procka ;/ bo ja juz niewiem o co biega.
ale mimo wszystko dzieki za odpowiedz.
WARNING! CPU HAS BEEN CHANGED. PLEASE RE–ENTER CPU SETTINGS IN THE CMOS SETUP AND REMEMBER TO SAVE BEFORE QUIT
Ten komunikat wyraźnie wskazuje, źe ktoś chciał Ci zrobić dobrze...i przetaktował procesor, który się teraz "wysypuje". Zgodnie z tym co sugeruje komunikat wejdź do Setupu i przywróć standardowe ustawienia procesora – jeśli nie wiesz jak, to najprostszą metodą jest skorzystanie z opcji "Load Optimized Defaults" (lub podobnie).
Pzdr.
Strona 1 / 1