Rejestr nie zapisuje zmian
Jako, że jestem tutaj nowy - witam wszystkich na forum :)
Ostatnio napotkał mnie dość złośliwy problem. Jakieś 2 miesiące temu robiłem na swoim laptopie format dysku i utworzyłem 3 partycje: C: System, D:Temp oraz E:Reszta. Chciałem tym sposobem oddzielić różne typy plików, żeby się nie mieszały i np. żeby temp nie fragmentował niepotrzebnie partycji systemowej. Wymagało to zmiany lokalizacji plików systemowych. Pozmieniałem więc je w rejestrze tak jak było to opisane na necie - wszystko działało. Pulpit, moje dokumenty i program files poszedł na E:, Temp i Ustawienia Lokalne na D: a na C: został sam system i łatki systemowe. Wszystko działało "od strzału" jak tylko wyedytowałem klucze w rejestrze od razu tworzył folder i przenosił całą zawartość nawet bez restartu.
Wczoraj robiłem podobną rzecz u swojej koleżanki na kompie. Tak więc - format, tworzenie 3 partycji, instalacja windowsa XP. Zalogowałem się pierwszy raz - wchodzę i pierwsza rzecz jaką chciałem zrobić to zmienić ścieżki plików, żeby przy instalacji się syf nie robił. Tak więc otwieram rejestr zaczynam zmieniać wszystko ok. Wychodzę z rejestru wchodzę przykładowo na E: a tam nie ma Pulpitu ani na D: nie ma temp. Wchodzę jeszcze raz do rejestru - wszystko gra - tzn. jest właściwie wpisane. Robię reboot systemu - nic. Wchodzę w rejestr a tam wszystko domyślnie czyli na C: :( Trochę mnie to wkurzyło no ale usiadłem dziś przy swoim kompie rano, żeby poszukać wyjaśnienia - pan Google w końcu wie wszystko. Coś chciałem sprawdzić u siebie i daję w opcjach folderów pokazywanie ukrytych plików - nie działa. Chciałem edytować ścieżkę jednego pliku w rejestrze - też się nie da !!! A do niedawna się dało. No to upewniło mnie co do tego, że to nie od wersji windowsa zależy. Koleżance zainstalowałem bez service packa 2 nawet, a ja mam ze wszystkimi łatkami i SP3. W googlach widziałem rozwiązania problemu z pokazywaniem ukrytych folderów. ComboFix załatwił to, ale rejestr dalej nie zapisuje zmian. Przeskanowałem kompa różnymi programami anti spyware, maleware, adaware, itd. Powykrywało jeszcze trochę dziadowstwa więc myślałem, że będzie ok. Dalej nic. Szukając w necie widziałem różne problemy z rejestrem a najpopularniejszym było to, że się w ogóle nie chciał otwierać.
Podsumowując - u mnie rejestr się otwiera, daje się edytować. Wyłączam go, włączam ponownie jest ok, ale nie zmienia w rzeczywistości ścieżek folderów. Po reboot systemu dalej wraca do domyślnych ustawień.
Proszę więc o porady co mógłbym zrobić, bo siedzę od rana nad tym i powoli zaczynam wysiadać. Niby mała rzecz, a strasznie drażni :/
Pozdrawiam
Zero Cool
PS: System który używam to XP Professional i jest on oryginalny, więc to nie kwestia pirata itd. :)
Odpowiedzi: 2
Dzięki za polecenie programu i za odpowiedź.
Próbowałem znów zmienić na domyślne i dalej nic się nie dzieje. Tutaj nie chodzi nawet o same lokalizacje tych folderów, bo to jest jakby problem wynikający z innego. Najważniejsze jest to, żeby rozwiązać problem zapisywania rejestru. Cokolwiek nie zmienię w rejestrze to on nie wprowadza zmian ani teraz, ani po reebocie wystemu. Co więcej - po wylogowaniu i zalogowaniu, czy też reebocie, dane powracają do stanu sprzed zmian. Konto ma uprawnienia administratora.
Edit:
Dzięki za powyższą poradę. Jednak jak zaczynam zmieniać wszystko jak opisałeś to zmiany się zachowują. Zobaczę jeszcze pojutrze czy koleżance też zadziała. Dzięki raz jeszcze :-)
To zrób jeszcze raz a poprawnmie.
Przywróć stare ustawienia - jak podczas instalacji.
Pierwsze, to pozmieniaj modyfikując wpis w polu dane wartości możesz wpisać
nową ścieżkę dostępu do danego folderu.
[b]Dla przykladu - Ustaw sciezke do ulubionych:[/b]
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell
Folders
Favorites=X:\Documents and Settings\Qasim\Ulubione
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User
Shell Folders
Favorites=%USERPROFILE%\Ulubione
To samo zrob w kluczach
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
Po wpisaniu nowej ścieżki przesuń cały katalog np: Ulubione w inne miejsce
na twardym dysku.
[b]Ten zapis musi byc w czterech kluczach.[/b]
PS.
Niektóre foldery systemowe takie jak: Pulpit, Moje Obrazy, Moje Dokumenty
możemy przenieść w dowolne miejsce za pomocą programu [b]Folder Redirector[/b].
http://windowsxp.mvps.org/folderredirector.htm
Na początku "Backup shell folder path" powstanie plik .reg, który można
kliknąc gdy się coś sknoci albo nam się znudzi inna lokalizacja.
Strona 1 / 1