rejestr, drukarka i mulący komputer ;/

Mam nadzieję, że to właściwy dział i nie będziecie krzyczeć:) Mam taki problem, pare dni temu kupiłam laptop Fujitsu Siemens v5535 przerzucając się ze starego 3-letniego Acera Aspire 3000. I wczoraj próbowałam zainstalować drukarkę HP, włożyłam płytę ze sterownikami, potem włożyłam kabel do usb i wyskoczyło znaleziony nowy sprzet... jednak zaraz potem wyskoczylo wystapil "blad podczas instalacji , moze nie dzialac poprawnie blabla" chociaz kreator dodawania sprzetu nie zdazyl sie nawet jeszcze uruchomic! W programie z plytki HP wychodzilo, ze sprzet jest po prostu odlaczony od komputera, mimo to program zainstalowano pomyslnie , drukarke niestety nie ;/ Chcąc drukowac, wyskakowilo powiadomienie, ze moze byc odlaczona drukarka, zle paramatry ustawione lub cos tam ze sterownikami... Wiec zaczelam wszystko odinstalowywac... tyle ze nie wyczyscilam rejestru, i zainstalowalam wszystko jeszcze raz... oczywiscie z tym samym efektem koncowym;/ W miedzy czasie, chciałam również przerzucić pare swoich rzeczy ze starego laptopa przez pendrive , w starym acerze - normalnie wykrylo sprzet, zainstalowalo , zgralo pliki... a tu "znalezniony nowy sprzet" nastepnie "wystapil blad podczas instalacji blabla" j.w Nie wiem o co chodzi.... ale najlepsze jest to, że strasznie zaczął mi mulić komputer! generalnie nic nie moge zrobic, google otwieraja sie z 15s a nast 10s aby wpisac adres , nie mowiac o reszcie ... tak jest ze wszystkim nawet tego posta pisze w notatniku bez polskich liter, bo inaczej to byłoby mega trudne... Wydaje mi się, że wszystko zaczeło sie wlasnie po tej drukarce. odinstalowalam drkarke hp, potem Z trybu awaryjnego, z rejestru , usunelam klucz Hawlett packard. Jest troche lepiej, ale mam wrazenie ze nie do konca, nadal cos sie momentami tnie, a przegladarka IE to w ogole koszmar, nie chodzi o samo ladowanie sie stron... ale jest nie mozliwoscia otwierac jedna strone a robic jednoczesnie cos innego... sama zmiana karty to wielka proba cierpliwosci. Sadzac, ze to moze ta drukarka... bo po usunieciu klucza Hawlett packard zrobilo sie lepiej... ale nie jest idealnie, moze cos jeszcze trzeba usunac?? znalazlam w rejstrze jeszcze takie m.in klucze: HadwareDeviceNotif Hp.DevPseudonyms Hp. MonitoredNetDevice Hp. Network Rediscovery HPAiP. Caller HPcUE takich kluczy jest od groma. nie wiem jednak czy to od drukarki, czy od czegos innego, bo sa w innym (folderze?) w rejestrze... dlatego czy to mozna usunac?? i jak ewentualnie sprawdzic od czego to jest?? Jesli to nie to , to od czego moglo zaczac tak mulic?? myslalam, ze moze tez Kaspersky robi swoje...ale wykasowalam i bez zmian IE chodzilo ok, przed zabawa z drukarka;/ Chcialam dodac jeszcze ze zanim usunelam rejestr Hewlett packard , wlaczylam antywirus, z mysla ze moze mam wirusa , przez 20min przeskanowalo tylko 30plikow a data szacowana zakonczenia? 14 wrzesnia a dzis mamy 08. ... no i wyczyscilam ten rejstr wowczas z hp, zrobilo sie luzniej, bo juz po wl. kasperskiego ( skan szacowany koniec o godz. 16 (byla ok 11) ale znowu zaczelo cholernie mulic. a dysku mialam zajete tylko 4gb ze 150 Juz nie mam naprawde pojecia.... Moze cos doradzicie... zaznaczam ze nie znam sie generalnie na komputerach, wiec prosze o jasne i konkretne odpowiedzi. Mam ochote wyrzucic juz ten komputer przez okno :( Dodam ze Acera mialam przez 3lata, i nie mialam zadnych problemow... niestety oddalam bratu na studia... acer mial 1,8ghz , 512ramu a nowy fujitsu ma 1gb ramu... wiec generalnie powinien byc szybszy? a jest duzo gorzej! :(

Odpowiedzi: 11

Oddałam komputer znajomemu, nie chodziło już o to, że nie działa drukarka, tylko, że cały komputer tak się mulił, tnął, itd, że nie można było na nim kompletnie nic robic... został więc chyba tylko format... Drukarkę instalowałam z instrukcją, kabel włożyłam wtedy, kiedy w instalatorze o to poproszono. Tyle, że nic nie wykrywało że coś włożyłam, była opcja, że najwidoczniej sprzęt jest odłączony, i wszystko zostanie zainstalowane a drukarkę podlączy się później. Dlatego samo oprogramowanie zainstalowano pomyślnie. A w tym samym czasie, kiedy proszone w instalatorze z płyty o wsadzenie kabla, w pasku zadań pojawiało się że wykryto nowy sprzęt i w przeciągu 2-3sek. że pojawił się błąd i że sprzęt może nie działać poprawnie... Usunełam więc z panela dodaj/usuń Hp, ale zrobiło się nagle, tak jak się zrobiło. Dla mnie o tyle dziwne jest to, że w poprzednium komputerze Acer Aspire, wykasowałam starą drukarkę Lexmark, zainstalowałam HP i wszystko za pierwszym razem działało... chociaż nigdy w życiu wcześniej nie instalowałam drukarki! a Tu nie wspominając o drukarce... miałam wielki problem z wykryciem głupiego pendrive'a... mimo, że system ten sam, a parametry 2 x lepsze ... to mam ochote wy..walić Fujitsu przez OKNO! no ale zobaczymy po formacie... jak się będzie nam żyło z nowym Fujitsu Siemens ;/ Dziękuję za pomoc z drukarką:*
ewka_n310
Dodano
10.09.2008 14:49:42
Owszem zostaje coś w rejestrze ale dla instalatora te wpisy nic nie znaczą i zachowuje sie jak nigdy by go tam nie było. Nie napisałem o tym bo sam zapomniałem ale mogłem bo to nie ma znaczenia. Nic więcej nie musisz robić. Teraz instalacja drukarki powinna przebiegac poprawnie pod warunkiem że wszystko zrobisz wg instrukcji producenta jak kompletny komputerowy laik: Upewnij się najpierw że kabel od drukarki jest wyciągnięty (pod żadnym pozorem nie pchaj go tam dopuki nie dostaniesz wyraźnego polecenia od instalatora). Dalej rób jak pisałem wcześniej. Rob wszystko tak jak instalatror chce. Pyta o dodtakowe funkcje (jesli są) - wybierasz, zatwierdzasz wszystkie licencje jakie podsunie (na pędzenie bimbry też :)))))) ), chce mieć z tyłku wtyczkę od drukarki i właczoną drukarkę - dajmu ją, chce restartu - daj mu go, chce aktualizacji - koniecznie mu ją daj.... Jednym słowem rób tak jakby on za ciebie myślał... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Coś mi się przypomniało po odłączeniu kabla przed instalacją - jeszcze przed instalacją wyłącz programy antyszpiegowskie (ja mamm Ad-Aware z Ad-watch 1.06 i musze go wyłączyć aby drukarka poprawniesię wgrała). Jeśłi masz jakiś program zabezpieczający przed szpiegami wyłącz go najpierw. Dla pewności innych niż ten mój nie miałem więc ich reakcji nie znam. Jeśli masz antywirusa innego niż avast na wszelki wypadek go wyłącz na czas instalacji. Ja mam avast i wiem że on nie robi kłopotów, czy robią inne - nie wiem nigdy innego nie miałem (proponuje wyłączyć dla pewności). Jeśli nadal jest jak było mimo moich usilnych instrukcji, to ja się poddaję więcej nic nie wiem. To co podaję u mnie działa. DZIAŁA ZAWSZE ! Cokolwiek się nie dzieje. Powodzenia
Aves81
Dodano
09.09.2008 16:58:17
Zrobiłam identycznie j.w, wszystko wg poleceń itd Z zegarkiem w ręku nie siedziałam, ale nie wydaje mi się aby to trwało nie wiadomo ile, jakieś może pól godziny? może dlatego, że generalnie wszystko miałam już usnięte wcześniej... nie wiem... Zmian ku lepszemu jakoś nie było i nie ma wciąż ;/ Zainstalowałam program do rejestru Registry Healer, nie dla chęci kombinowania, lecz dla ciekawości co wyskoczy... i wbiłam się w szok, bo znaleziono 353 złych ścieżek! Nie wiem czy program się pomylił czy tak rzeczywiście jest, chociaż jedno co mnie zastanawia to to, że tam pisze, iż np. Nero też ma błędny wpis w rejestrze, tzn tak jakby go nie było... a nic z nim nie robiłam... nie kasowałam, nie przenosiłam... nic Znalazłam jednak, kilka ścieżek z drukarką HP, i po wejściu w rejestr, odszukaniu ścieżki podanej w RHealer okazało się, że nadal są klucze z HP ;/ Te które znalazłam, ręcznie usunełam... Są jeszcze inne, jakieś pojedyncze po wpisaniu Hewlett w [i]Znajdz[/i] w Rejestrze coś tam znajduje, i czy bezpiecznie można usunąć te klucze? a raczej podklucze?? Teraz tak myśle, że może to jednak nie ta drukarka.... Jestem w kropce. :(
ewka_n310
Dodano
09.09.2008 15:20:43
Tak, 64 możesz olać. To będzie mniej więcej wyglądac tak: Po uruchomieniu ostatnie linie bądą w postaci komend które możez podać q to quit u to uninstall itd A gdy swoje zrobi (co z resztą będziesz czasem widzieć bo będzie się uruchamiał deinstalator poszczególnych składników pakietu) to napisze że skończył (successfuly) i napisze press Q to quit. Ja to wszystko pisze z pamięci więc nie zdziw się jeśli coś bedzie inaczej. Ogólna zasada jest jedna czytać - czytać i jeszcze raz czytać. Komputer wszystko powie co robić. Co do skomplikowania. Najtrudniejsze w tym jest to żeby się doczekac aż skończy. Mnie nigdy nie starcza cierpliwości. Bo tylko siedziśz i patrzysz na czarne okienko i czasem migające okno instalatora. Poza komendami wykonania niczego ne musisz klikać. Tylko gdy uruchamiasz aplikacje i wybierasz zadanie do wykonania i gdy wyłączasz aplikacje.
Aves81
Dodano
09.09.2008 12:47:07
Pisze tak: ACPI\GENUINEINTEL_-_[b]X86[/b]_FAMILY_6_MODEL_22\_0 Czyli z płyty mam pominąć? te pliki z [b]_64 [/b]? A skąd będe wiedzieć, że skończyło np. dany plik? Okienko samo zniknie, czy coś tam będzie pisać? Pytam tak dla orientacji:) W ogole mam nadzieje, ze to nie bedzie jakies mega skomplikowane...
ewka_n310
Dodano
09.09.2008 11:41:16
nie ma głupich pytań w tematyce komputerowej. Tak, tak, tak i jeszcze raz tak. To zależy jaki masz procesor x64 lub x86. Właściwie to spróbuj na tzw "betona" jeśli ktoryś będzie właściwy to zadziała zły nie (tak myślę). U mnie są tylko zwykłe "baty" bez przedrostka 64 przypuszczalnie to te są do komputerów z procesorem x64. Musisz się dowiedzieć jaki masz: Wiesz gdzie się dowiedzieć? Kliknij prawym myszy na mój komputer, następnie wybierz menedżer urządzeń a tam poszukaj gałąź procesory - rozwiń ją i kliknij 2x na nazwie jaka tam jest. Pojawi sie okno a w nim kliknij kartę szczegóły i tam będzie napisane jaki to procek (ile x). Jak się dowiez będziesz wiedziała jakie baty użyć. To wszystko wyczyśći komputer z wszelkich plików i wpisów rejestru HP. Po tym komputer będzie jakby w życiu nie widział oprogramowania HP. Można ich użyć nawet bez wstępnego ręcznego odinstalowania oprogarmowania drukarki. Tylko muszę cie ostrzec cała operacja czyszczenia będzie trwac ok 40-50 minut (teoretycznie, bo u mnie tak jest). Po uruchomieniu i wydaniu odpowiednimi klawiszami polecenia (wszsytklo będzie podane co i jak) będzie się wydawać że nic się nie dzieje ale nie przejmuj sie tym to tak ma być.
Aves81
Dodano
09.09.2008 01:37:23
Znalazłam, ale u mnie jest tak: Unistall Unistall_64 Unistall_L1 Unistall_L1_64 Unistall_L2 Unistall_L2_64 Unistall_L3 Unistall_L3_64 Unistall_L4 Unistall_L4_64 czy [b].bat [/b]to Plik wsadowy MS-Dos?? bo u mnie tak właśnie jest... Czyli mam teraz zacząć od Unistall po Unistall_L4_64 skończyć? Klikając po kolei te 10 plików ?? I czy to samo się wyczyści czy jeszcze cos trzeba zrobić? Z góry przepraszam, za głupie pytania... ale nie chciałabym zrobić coś jeszcze gorzej;/ aaaa i chcialam powiedziec ze z panela sterow. dodaj/usun - drukarke mam usunieta, podejrzewam, ze zostalo jeszcze cos w rejestrze, ale nie wiem... czy to nie bedzie cos koligowac jesli to wl. ??
ewka_n310
Dodano
09.09.2008 00:08:29
Jeśli chodzi o czyszczenie komputera i rejestru z wszelkich resztek HP przed zainstalowaniem od nowa wszystkiego to podpowiem że u mnie na płycie od HP PSC jest komplet kilku aplikacji czyszzczących: Na moim CD to wygląda tak: Litera Napędu:\util\ccc\ i w tym katalogu są te narzedzia - Uninstall.bat, Uninstall_L1.bat, Uninstall_L2 i tak do L4. Uruchamiaj je po kolei. Jak jedna skończy klikasz nastepną. Przy czym pierwsza jest najszybsza a 2 i 3 pracują najdłużej ok 15 a czasem i 20 minut (nie wiem jak duże oprogramowanie jest u ciebie). Sprawdź czy na płycie masz coś takiego jak Uninstall.bat i uninstall_L1 itd. Jeśli tak to wykorzystaj. Gwarantuję sukces (o ile masz takie cos)
Aves81
Dodano
08.09.2008 22:19:16
Zawsze wszystko musiałam robić sama... instalowałam różne rzeczy na starym Acerze, m.in tą samą drukarkę HP F3000, z którą nie miałam problemu. Nic więc dziwnego, że skoro wówczas wszystko było ok, to niby dlaczego teraz miałoby być inaczej??? no a jednak... nie ukrywam, zresztą jak wspomniałam wyżej, że słabo znam się na komputerach... swoją drogą człowiek gdyby wiedział, że się przewróci to by usiadł... Nie chodzi mi już teraz o instalację drukarki, teraz chce żeby komputer tak się nie mulił, nie wiem tylko dlaczego tak się dzieje ?! a co do USB, to jest w 100% sprawne
ewka_n310
Dodano
08.09.2008 21:47:03
Sugerowałbym użycie jakiegoś programu narzędziowego do czyszczenia rejestru z uszkodzonych wejść programów, nie używam, więc nie polecę niczego konkretnego, ale tego typu aplikacji jest w brud. Drukarkę zainstaluj w taki sposób: - odłącz ją od USB - zainstaluj program narzędziowy i sterowniki - kiedy instalator poprosi o podłączenie urządzenia zrób to - po zakończonej instalacji zresetuj system Może taka kolejność coś zdziała Poza tym rozejrzyj się w menadżerze zadań czy nie ma jakiegoś problemu z USB. W ogóle trzeba by się portom ciut dociekliwej przyjrzeć.
Bobi
Dodano
08.09.2008 20:38:28
Wg mnie (choć mogę sie mylić i za to ewentualnie przepraszam) to nie błąd systemu czy komputera lecz braku doświadczenia w instalowaniu drukarki ( o ile można tu mowić o takowym). Tez mam HP. Z doświadczenia wiem że lepiej robić tak jak instalator każe. Czyli: 1. Powstrzymaj sie od podłączania czegokolwiek na sucho 2. Włóż płytę i poczejkaj aż wyskoczy okno powitalne pakietu oprogramowania i klknij instaluj (lub coś pokrewnego bo nie wiem jaką masz drukarkę ale pewnie to wszystko jedno jaka) 2. Postepuj zgodnie z poleceniami i pytaniami instalatora oprogramowania HP i podłącz urządzenie do portu USB dopiero wtedy kiedy instalator jak krowie na rowie (za przeproszeniem) powie że masz podlączyć i właczyc drukarkę. Z HP PSC 1410 tak jest więc zapewne twoja niczym nie odbiega od normy. Jeśli się mylę co do twojego obeznania ze sprzetem to przepraszam ale tak mi coś podpado. HP to dobry sprzęt ale z bardzo himernym i delikatnym oprogramowaniem.
Aves81
Dodano
08.09.2008 20:35:16
ewka_n310
Dodano:
08.09.2008 18:29:09
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1