Reinstalacja?
Włączam dzisiaj komputer. Klikam na ikonę mój komputer i pojawia się komunikat:Wystąpił problem z aplikacją explorer. exe i zostanie ona zamknięta. Czy czeka mnie reinstalacja czy da się to jakoś naprawić?
Odpowiedzi: 20
Niestety nie udało mi się podmienić pliku explorer.exe, więc zainstalowałem xp-ka na nowo i problem zniknął. Jednakże dziękuję za wszelkie próby pomocy.
A ja bym wócił jednak do tego mego przykładu i testnął RAM ( wiem, że sam sobie przeczę, ale może jednak nie - gdyby się w mój post wczytać ).
Niestety kiedy próbuję uruchomić konsolę, to mi pisze, że brakuje pliku IaStar. sys i że instalacja nie powiodła się.
Może inaczej, zabootuj z CD XP, przejdź do konsoli i napraw błędy na dysku (sugestia Rebe) chkdsk c: /f dopiero potem (też z konsoli) przepakuj exploratora.
Nie wiem jak by to powiedzieć, ale nic to nie dało
Spróbuj expand x:\i386\explorer.ex_ c:\windows albo x:\i386\explorer.ex_ c:\windows\
Zrobione. Problem nadal Występuje. Komunikat z wiersza poleceń: Nnie można otworzyć pliku wyjściowego: C:\Windows\explorer.exe
expand tego explorera z płyty zrób.
expand X:\i386\explorer.ex_ %systemroot%\explorer.exe
X = litera cd
Drwatson usunięty. sfc /scannow zapodałem i błąd dalej występuje.
Najpierw wyłącz se tego drwatsona: http://support.microsoft.com/kb/188296 a potem zapodaj sfc /scannow (płyta z systemem w napędzie)
Więc tak pod system same info. Aplikacja to błędy explorer.exe wersja 6.0.2900, moduł powodujący błąd unknown, wersja 0.0.0.0 adres błędu 0x20416d3
drwtson32.exe wersja 5.1..2600.00moduł powodujący błąd 5.1.2600.2800, adres 0x0001295d
W dodatku skromny.
Prezes to przy mnie czeladnik jeno.
Znaczy Ty Rebe jakaś wyrocznia jesteś?
A dupa tam, gusioo, z ta pewnością.
Prawdopodobieństwo wskazuje na ład softowy w pierwszej kolejności ( przykład z RAM-em był podany, bo ... miałem kaprys i oczywiście Murphy załatwi, że to bedzie trafienie ).
Dla Ciebie, wporzoFacet, też mam "a dupa tam" - ja moge- to tylko kwestia chęci - coś sensownego powiedziec nawet przy braku informacji. to, że inni tak nie potrafią i stosują nieuprawnione uogólnienia to już jest świadectwo im samym wystawione.
PS.
Logi z obu sekcji - ale nie wklejaj ich, a tylko sprawdź jakie są błedy ( pod ppm, właściwości, będzie ciut więcej ).
Logi z Systemu czy aplikacji
Na przykład te z podglądu zdarzeń. Póki tego nie podasz to wiele mogło Ci paść, choć pamięć to najpewniejsze.
Jakie logi miałbym zapodać?. Nie straszcie mnie, że padła mi pamięć.
Nie mogę się z Tobą zgodzić tak do końca Rebe. jak sam zauważyłeś, dopóki nie zostaną podane dokładniejsze dane, nie można nic sensownego powiedzieć, a zwłaszcza kłaść winy na karb pamięci.
Wyjdźcie z tego zaklętego kręgu naprawiania przez reinstalację ( podmiana pliku to ta sama metoda ).
Póki nie znacie przyczyn to se gadajcie - już widże jak - co nie jest wcale tkaie niemożliwe - objaw wynika z padku pamięci i możecie sobie reinstalować do us... smierci.
PS.
Wizyta w logach powinna wskazówkę dać.