Reinstalacja komputera
Witam
Przymierzam sie do reinstalacji komputera. nie lubię tego robić bo to czasochłonne. Chcę być przygotowany to tej czynności. Proszę mi powiedzieć czy wszystko dobrzez zaplanowałem:
1. Instalacja XP Pro z SP 2
2. Sterowniki do ATI
3. directX
4. Kodeki
5. Outpost Firewall (mam wersję 1.0.1) – Czy będzie dizłała z SP2
6. Awast 4.6 Home Edition – czy będzie działał z SP2
Te dwa programy uwaźam za sprawdzone i chcę z nich korzystać
7. Wyłączenie niektórych usług z XP
8. Dzwięk, Skaner, Kamerka, Opera 8.1, winamp, allplayer, java.Neostrada
9. Dopiero teraz połączenie z netem – aktualizacja bazy wirusów, i łatek do XP
Jeszcze chodzi mi ojedną rzcz mam dysk 80GB. Jak go najrozsądniej podzielić. Obecnie na partycję systemową mam tylko 5 GB i ciągle mi się zapycha. Ile przeznaczyć miejsca na partycję systemową
Z góry dzięki za wszystkie uwagi i te krytyczne i te pozytywne.
Pozdrawiam
MalyD
Przymierzam sie do reinstalacji komputera. nie lubię tego robić bo to czasochłonne. Chcę być przygotowany to tej czynności. Proszę mi powiedzieć czy wszystko dobrzez zaplanowałem:
1. Instalacja XP Pro z SP 2
2. Sterowniki do ATI
3. directX
4. Kodeki
5. Outpost Firewall (mam wersję 1.0.1) – Czy będzie dizłała z SP2
6. Awast 4.6 Home Edition – czy będzie działał z SP2
Te dwa programy uwaźam za sprawdzone i chcę z nich korzystać
7. Wyłączenie niektórych usług z XP
8. Dzwięk, Skaner, Kamerka, Opera 8.1, winamp, allplayer, java.Neostrada
9. Dopiero teraz połączenie z netem – aktualizacja bazy wirusów, i łatek do XP
Jeszcze chodzi mi ojedną rzcz mam dysk 80GB. Jak go najrozsądniej podzielić. Obecnie na partycję systemową mam tylko 5 GB i ciągle mi się zapycha. Ile przeznaczyć miejsca na partycję systemową
Z góry dzięki za wszystkie uwagi i te krytyczne i te pozytywne.
Pozdrawiam
MalyD
Odpowiedzi: 13
w XP z SP2 jest DX 9.0c, a ten link od Ad@$ to jest SDK czyli pakiet umozliwiajacy pisanie apliakcji pod directx, wiec podsumowujac, nie musisz instalowac directx'a
jezeli chodzi o kodeki, to nie przeginaj z packami chyba ze jestes sadomasochistą, ja mam tylko ffdshow i ac3filter a do odtwarzania media player classic i dziala bezproblemowo, swoja droga przed reinstalem wez sciagnij auopatcher xp czhy jakos tak, wszystkie poprawki w jednym, a przed zainstalowaniem neta uruchom xp–antispy i safexp i wwdc (windows worms door cleaner), po isntalacji i konfiguracji mozsz jeszcze jakiegos tuneup utilities zapuscic albo super utilities czy cokolwiek innego do zaawansowanej konfiguracji kompa, no i of korz obraz partycji na sam koniec :]
jezeli chodzi o kodeki, to nie przeginaj z packami chyba ze jestes sadomasochistą, ja mam tylko ffdshow i ac3filter a do odtwarzania media player classic i dziala bezproblemowo, swoja droga przed reinstalem wez sciagnij auopatcher xp czhy jakos tak, wszystkie poprawki w jednym, a przed zainstalowaniem neta uruchom xp–antispy i safexp i wwdc (windows worms door cleaner), po isntalacji i konfiguracji mozsz jeszcze jakiegos tuneup utilities zapuscic albo super utilities czy cokolwiek innego do zaawansowanej konfiguracji kompa, no i of korz obraz partycji na sam koniec :]
jest direct 9.0 b o ile dobrze pamiętam
Rebe:
Ad@$ – jesteś tego DX–a pewien ?
Wszak w poscie otwierającym stoi: " Instalacja XP Pro z SP 2 ".
Owszem, ale najnowszy DX to ten.
P.S. Jaki jest DX w instalce XP + SP2 nie wiem.
Ad@$ – jesteś tego DX–a pewien ?
petrusplus:
Directx jest juź windowsie wieć nie będzie ci potrzebny.
Owszem jest, ale wersja numer 8, a nie najnowsza 9.0c.
10 GB na system powinno ci wystarczyć, zawsze moźesz dać 15 GB. Ja mam 30 GB ale uwaźam źe to trochę duźo.
Powodzenia.
Powodzenia.
Witam! Wejdź na stronę:http://support.microsoft.com/?id=884130–tam jest o programach,które nie działają prawidłowo z WinXPzSP2.Pozdrawiam!
mettal:
3. directX
Tego nie musisz instalowac, WinXP SP2 ma najnowszego directa, czyli 9.0c
Eeeee...tam. Pierdoły opowiadasz, bo najnowsze ostatnio byly wydane przez Microsft i nawet w downloadzie CXP są. Fakt – jest to tez oznaczone numerem zaczynającym się 9.0c, ale nowszy.
3. directX
Hehe, pozatym malo masz tych rzeczy do instalacji wiec powinno Ci pojsc szybko. Ja ostanio jak instalowalem system i caly potrzebny soft + konfiguracja, to dwa dni z zycia wyjete...
Po instalacji i skonfigurowaniu systemu, polecam Ci zrobic sobie obraz partycji systemowej (o ile wszystko bedzie bez problemowo dzialalo) programem Paragon Drive Backup, Norton Ghost lub tym podobnym i gdy Ci sie cos przypadkiem sypnie, przywrocisz system w ciagu 10 minut.
Hehe, pozatym malo masz tych rzeczy do instalacji wiec powinno Ci pojsc szybko. Ja ostanio jak instalowalem system i caly potrzebny soft + konfiguracja, to dwa dni z zycia wyjete...
Po instalacji i skonfigurowaniu systemu, polecam Ci zrobic sobie obraz partycji systemowej (o ile wszystko bedzie bez problemowo dzialalo) programem Paragon Drive Backup, Norton Ghost lub tym podobnym i gdy Ci sie cos przypadkiem sypnie, przywrocisz system w ciagu 10 minut.
Poczytaj
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048
Partycja C max 10 GB.
Avast ładnie pracuje z XP z SP2.
Co do firewala głowy nie daje – nie powinno być problemu,ale wrzuć go do googli i poczytaj.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048
Partycja C max 10 GB.
Avast ładnie pracuje z XP z SP2.
Co do firewala głowy nie daje – nie powinno być problemu,ale wrzuć go do googli i poczytaj.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
Na C: przechowuj tylko programy, a na D: wszystkie dokumenty. Unikniesz czasochłonnego porządkowania w razie formatowania C:
ja mam 5gb na c:(gdzie mam windows xp z zainstalowanymi wszystkimi progsami,łatkami i officem) i mi w zupełności starcza...i jeszcze mi zostalo okolo 1 giga na c:... :P
z 10GB na c: styknie a reszte na pozostala partycje :twisted:
Strona 1 / 1