Regularne wieszanie się komputera
Od pewnego czasu wiesza mi się komputer i pozostaje tylko reset. Dzieje się tak od czasu instalacji SP2.
Problem jest następujący (podgląd zdarzeń):
błąd:
Serwer nie mógł utworzyć powiązania do transportu DeviceNetBT_Tcpip_{B0229B81–0E12–4F7F–A42E–4609A46C5CAE}, poniewaź inny komputer w sieci ma tę samą nazwę. Nie moźna uruchomić serwera.
błąd:
Adres IP połączenia 192.168.100.11 dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59 został zabroniony przez serwer DHCP 192.168.100.1 (Serwer DHCP wysłał komunikat DHCPNACK).
ostrzeźenie:
Komputer ma automatycznie skonfigurowany adres IP dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59. Uźywanym adresem IP jest 169.254.138.74.
ostrzeźenie:
Komputer nie mógł odnowić swojego adresu z sieci (z serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59. Wystąpił następujący błąd:
Przekroczono limit czasu semafora. . Komputer będzie dalej próbował sam uzyskać adres z serwera adresów sieciowych (DHCP).
Nie ma szpiegów, virusów i nieporządanych programów działających w tle. System jest po reinstalacji. Poprzednio było to samo.
Wiesza się regularnie 1–2 razy dziennie.
Moźe miał ktoś podobny problem bo ja juź nie mam pomysłu.
Łącze się z netem za pomocą sieci kablowej.
Problem jest następujący (podgląd zdarzeń):
błąd:
Serwer nie mógł utworzyć powiązania do transportu DeviceNetBT_Tcpip_{B0229B81–0E12–4F7F–A42E–4609A46C5CAE}, poniewaź inny komputer w sieci ma tę samą nazwę. Nie moźna uruchomić serwera.
błąd:
Adres IP połączenia 192.168.100.11 dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59 został zabroniony przez serwer DHCP 192.168.100.1 (Serwer DHCP wysłał komunikat DHCPNACK).
ostrzeźenie:
Komputer ma automatycznie skonfigurowany adres IP dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59. Uźywanym adresem IP jest 169.254.138.74.
ostrzeźenie:
Komputer nie mógł odnowić swojego adresu z sieci (z serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie 000B067F3E59. Wystąpił następujący błąd:
Przekroczono limit czasu semafora. . Komputer będzie dalej próbował sam uzyskać adres z serwera adresów sieciowych (DHCP).
Nie ma szpiegów, virusów i nieporządanych programów działających w tle. System jest po reinstalacji. Poprzednio było to samo.
Wiesza się regularnie 1–2 razy dziennie.
Moźe miał ktoś podobny problem bo ja juź nie mam pomysłu.
Łącze się z netem za pomocą sieci kablowej.
Odpowiedzi: 5
Nareszcie ktoś mi wytłumaczył o co chodzi. Dzięki. Jak na razie 13 godzin bez zawieszenia. Mam nadzieję, źe to włąsnie to. Jak na razie zmieniłem nazwę kompa i ręcznie wpisałem swój adres IP.
Twoj komputer ma taka sama nazwe jak inny komputer w sieci – zmien. Poza tym z jakichs powodow nie moze uzyskac adresu z serwera Waszej sieci. Komunikat DHCPNACK oznacza odmowę dzierźawy adresu i IMO moze byc spowodowany np. tym, ze ktos w tym czasie podszywa sie pod Ciebie zamieniajac u siebie numer MAC karty sieciowej i uzyskujac za Ciebie adres IP.
Jesli wiesz jaki adres powinienes uzyskac, po takim komunikacie wpisz sobie stale IP z "odlegla" koncowka – kounikat mowi o 192.168.100.11, wiec wpisz np. 192.168.100.254 i pusc ping na 192.168.100.11. Jesli dostaniesz odpowiedz, bedziesz wiedzial, ze ktos leci w kulki. Mozesz rowniez pogadac z adminem sieci przedstawiajac problem.
Jesli wiesz jaki adres powinienes uzyskac, po takim komunikacie wpisz sobie stale IP z "odlegla" koncowka – kounikat mowi o 192.168.100.11, wiec wpisz np. 192.168.100.254 i pusc ping na 192.168.100.11. Jesli dostaniesz odpowiedz, bedziesz wiedzial, ze ktos leci w kulki. Mozesz rowniez pogadac z adminem sieci przedstawiajac problem.
To nie pamięć.
Podejźewam, źe jest proste rozwiązanie tego problemu. Tylko jakie ???
To nie pamięć.
Mialem podobny problem, tylko okazalo sie ze byla uszkodzona pamiec ram, jesli masz dwie kosci to wyjmij jedna z nich i sprawdz czy nadal sie bedzie wieszac... Mozliwe jest tez ze kochany SP2 wywoluje takie zawieszki, a jedynym rozwiazaniem jest odinstalowanie tego "czegos" i nieinstalowanie juz w ogole – bo i po co
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Strona 1 / 1