Raz na zawsze!!!

witam
kupujac windows xp home w wesji BOX – niebede mial problemow z aktywacja jesli dokonam jej na kompie – a np. za 3 miechy kupie sobie innego kompam i w starym go skasuje a zainstaluje na nowym? z w tedy z aktywacja?

Odpowiedzi: 8

Wszystko ładnie i piękine, ale wersja BOX nie ma takich ograniczeń jak OEM.
Na tym zakończmy dalszą dysputę bo zboczyliśmy z tematu ;)
Równieź pozdrawiam.
Anonymous
Dodano
08.10.2005 11:34:29
gusioo:
P.S: Nikt nie nazywa Cie złodziejem.

Gusioo, nie twierdzę, źe nazwałeś mnie złodziejem :)
Złodziejem nie czuję się sam przed sobą bo mam taką zasadę, źe korzystam tylko z legalnego oprogramowania.
Co do licencji OEM – mimo, źe zmienia się jak w kalejdoskopie – zapewne masz rację ale pytanie brzmiało:

"...kupujac windows xp home w wesji BOX – niebede mial problemow z aktywacja..."

Podzieliłem się swoimi spostrzeźeniami na temat aktywacji oryginalnego produktu Microsoft mimo, źe ten, który posiadam jest w wersji OEM, a nie BOX.

Pozdrawiam :)
Catfish
Dodano
08.10.2005 11:30:05
Catfish:
Ja zakupiłem swój system z myszką. Sprzedawca zapewnił mnie, źe po "przesiadce" na inną platformę nie będę miał problemów z aktywacją (podobno był na szkoleniu dotyczącym licencjonowania produktów Microsoft) i tak rzeczywiście było...myszki, z którą kupiłem system uźywam nadal. Nie czuję się złodziejem SO...
...Pozdrawiam

To źe kupiłes system z myszką to nic nie znaczy. OEM 'przywiązuje' sie do płyty głównej.
P.S: Nikt nie nazywa Cie złodziejem.
Anonymous
Dodano
08.10.2005 11:21:51
gusioo:

Zainteresuj sie warunakmi licencjonowania. OEM przypisuje sie do płyty głównej...

Ja zakupiłem swój system z myszką. Sprzedawca zapewnił mnie, źe po "przesiadce" na inną platformę nie będę miał problemów z aktywacją (podobno był na szkoleniu dotyczącym licencjonowania produktów Microsoft) i tak rzeczywiście było...myszki, z którą kupiłem system uźywam nadal. Nie czuję się złodziejem SO...
...Pozdrawiam
Catfish
Dodano
08.10.2005 11:20:12
Catfish:
Ja mam WindowsXP Home w wersji OEM. Wymieniałem juź 3 razy płytę główną, procesor, pamięć, grafikę...za kaźdym razem aktywacja przez Internet przebiegała bezproblemowo i nie musiałem dzwonić do Polskiego oddziału Microsoft.

Zainteresuj sie warunakmi licencjonowania. OEM przypisuje sie do płyty głównej i jej wymiana powoduje utratę licencji(?).
http://dobreprogramy.com/index.php?dz=8&a=49
Problem leźy w tym, źe gruntowne modyfikacje komputera, które całkowicie zmieniają jego konfigurację, mechanizm aktywacji moźe odczytać jako przeniesienie na inny komputer (choć tak naprawdę są modernizacją obecnej konfiguracji). Dotyczy to w szczególności wymiany płyty głównej komputera do której, przywiązana jest aktywacja oprogramowania Microsoft. O ile przy "pełnych wersjach" oprogramowania Microsoftu taka operacja jest moźliwa, to przy wersjach OEM jest to odczytywane jako przeniesienie na inny komputer, co jest sprzeczne z warunkami licencji, przez co moźna ją najzwyczajniej utracić.
Anonymous
Dodano
08.10.2005 10:59:03
Instalując XP na nowym kompie nie powinieneś mieć najmniejszych problemów z aktywacją systemu. Ja mam WindowsXP Home w wersji OEM. Wymieniałem juź 3 razy płytę główną, procesor, pamięć, grafikę...za kaźdym razem aktywacja przez Internet przebiegała bezproblemowo i nie musiałem dzwonić do Polskiego oddziału Microsoft.
Catfish
Dodano
08.10.2005 10:44:58
webmajsterek:
kup kompa za 6 miechow –– od razu z 64 bitowy prockiem , i wtedy pusc na tym viste ––a nei mecz sie z Home

Zacznijmy od tego źe nie bedzie Visty za 6 miechów ewentualnie jej beta 1 a nie radzę korzystać z wersji beta windy do normalnej pracy
Peter_l
Dodano
07.10.2005 21:08:11
sdz:
witam
kupujac windows xp home w wesji BOX – niebede mial problemow z aktywacja jesli dokonam jej na kompie – a np. za 3 miechy kupie sobie innego kompam i w starym go skasuje a zainstaluje na nowym? z w tedy z aktywacja?

kup kompa za 6 miechow –– od razu z 64 bitowy prockiem , i wtedy pusc na tym viste ––a nei mecz sie z Home
webmajsterek
Dodano
07.10.2005 20:51:48
Anonymous
Dodano:
06.10.2005 12:27:03
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1