RAM

Mam 256 RAMu(2100) DDR i chcę dokupić jeszcze 256. Niestety nie znam producenta. Jak się tego mogę dowiedzieć? :?:
A moźe kości RAM pójdą rzem pomimo innych producentów? Co jdest potrzebne do zgodności dwóch kości RAM? :!:

Odpowiedzi: 13

Ok dzięki stary.. Teraz juz wiem wszystko. :D :idea:
fidelio
Dodano
20.12.2003 02:08:46
A dlaczego ma się to niby gryść.

Problemy mogą jedynie wystąpić jeźeli będziesz tej kości uźywać w kontrolerze Dual Cannel razem z inną kością.

Jeźeli nie to wszystko powino być o.k.

Nie ma znaczenia jaką dodatkową pamięc sobie dodasz,(w normalnym slocie)najwaźniejsze jednak źeby była ona taktowana tą samą częstotliwością.

Jeźeli jednak będziesz ją chciał wykorzystać w kontrolerze Dual Cannel,to radze przed zakupem dodatkowego Ramu,dogadać się z sprzedawcą źeby dobrał odpowiedni model,który będzie z tym "No Name" stabilnie pracował i oczywiście to fizycznie sprawdził.
McScr@by
Dodano
19.12.2003 20:21:20
No tak ale jakl to nie jest kość firmowa, to jak włoźe inną teź niefirmową to teź chyba będzie się gryźć? Jak to jest? :?:
fidelio
Dodano
18.12.2003 04:51:43
Tak ,
SiSoft Sandra 2004 podaje takźe informacje na temat kości Ram,ale myśle źe,się nic ciekawego nie dowiesz.
Poprostu twoja kość moźe nie posiadać identyfikatora,który by pozwolił na identyfikacje.
Zostaje serwis/sklep/komis do którego masz zaufanie i wiesz źe mogą cos poradzić.
A tak z czystej ciekawości po co ci nazwa producenta.
(W twoim przypadku napewno nie jest to źadna kość firmowa).
McScr@by
Dodano
17.12.2003 18:25:51
Próbowąłem Hardware info ale nic to nie dało. A na kości tez nic nie jest napisane. To chyba tylko ten sklep/komis zostaje... :(
A czy Sandra :!: sprawdza RAM? :?:
fidelio
Dodano
17.12.2003 02:47:36
Pare rozwiązan :

:arrow: Sprawdzić innym programem diagnostycznym,
:arrow: Wyciągnoć kość ze slotu PCI i "oblookać" moźę będą na niej jakieś informacje,
:arrow: Udać sie z nią do jakiegoś zaufanego sklepu/komisu i poprosić o werifikacje.
McScr@by
Dodano
16.12.2003 21:30:22
No własnie wieęcskąd mozna więc dorwać producenta tego RAMu? :(
fidelio
Dodano
16.12.2003 07:02:38
Odpowiedz jest prosta :
Program diagnostyczny Aida 32 nie moźe zidentyfikować (odczytac identyfikatora) kości pamięci RAM,dlatego źe nie figuruje ona w bazie danych tego programu,albo identyfikator nie istnieje (No Name).
McScr@by
Dodano
15.12.2003 23:29:42
Dzięki za wyczerpującą odpwoiedz mcscr@by.. :D Ale jest tez jeden problem.. Na tym screenie gdzie u Ciebie jest Nazwa modułu u mnie tej pozycji w ogóle nie ma w Aidzie. Nie ma w ogóle tej kategorii. :!: :!: Reszta jest. Jakim cudem tak suię dzieje :idea: :?:
fidelio
Dodano
15.12.2003 04:51:41
Informacje na temat obsługi Dual Channel znajdziesz w instrukcji obsługi płyty głównej.W zaleźnosci jak producent ją umieścił :
:arrow: Wersia ksiąźeczkowa.
:arrow: Dołączona na CD z driverami.
Jeśli nie, moźe posiadasz płyte z 2 ręki :?: to :
:arrow: Strona producenta płyty.
:arrow: Podczas bootowania,wyświetla się informacja (zazwyczaj powyźej ilośći RAM`u) Dual Channel–Enabled/Disabled.
Co do nazwy producenta kosci RAM to w Aida 32 jest ona w tej lokacji :(Screen).
Pozatym moźesz uźyc tez kreatora raportów(dostepne będa "wszystkie" rzeczy które masz w komputerze).
McScr@by
Dodano
14.12.2003 00:17:42
A jak sprawdzic czy mam Dual DDR?

mcscr@by ale w Aidzie jest wszystko podane poza nazwą producenta. :!: W którym miejscu w Aidzie jest podana nazwa producenta?
:?:
fidelio
Dodano
13.12.2003 23:41:58
fidelio:
Mam 256 RAMu(2100) DDR i chcę dokupić jeszcze 256. Niestety nie znam producenta. Jak się tego mogę dowiedzieć? :?:
A moźe kości RAM pójdą rzem pomimo innych producentów? Co jdest potrzebne do zgodności dwóch kości RAM? :!:

Nazwę producenta RAM`u sprawdzisz programem diagnostycznym AIDA 32 (freeware,PL)
Polecam ten soft,poda ci wszystkie informacje o RAM`ie i wszystkich komponentach komputera jak i składnikach systemu.
UPDATE :
Najwaźniejsze źeby kości pamięci były taktowane tą samą częstotliwością (133,266,333,400 jak i HyperX)
W przypadku wykoźystywania DUAL CHANNEL sytuacja ma się inaczej,jak to ładnie napisał ci kolega MarcinX,
kości RAMU muszą byc taktowane tą samą częstotliwością pracy i zaleca się aby były identyczne.
Koźystając z kontrolera DUAL CHANNEL naleźy uwzględnić odsługiwane typy kości RAM, czy są to kosci jednostronne czy dwustrone (komunikacja z procesorem,odbywa sie na zasadzie wysyłania informacji do procesora – jednostronne,komunikacja odbywa się na zasadzie wysyłania informacji do procesora i spowrotem do kośći).
W moim przypadku odsługiwane są tylko kosci jednostronne.
Płyta główna to :
Gigabyte GA–8SQ800 ULTRA II
McScr@by
Dodano
13.12.2003 15:14:11
Na 99 % wszystko będzie chodzić na róźnych kościach.
Jeźeli to firmowe kości ,np. Kingston to powinno pisać na płytce.
Tylko przy płytach z dual ddr najlepiej mieć ram tego samego produdenta a najlepiej tej samej serii.
MarcinX
Dodano
13.12.2003 09:27:06
fidelio
Dodano:
13.12.2003 02:18:05
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1