Ram czy Dysk ? Co kupic ?
Hej glupie pytanko ... mam dysk Matrox 20GB (reszte kompa widac ponizej) i mam pytanie co lepiej kupic nowy dysk o jakiejs wiekrzej pojemnosci ? czy moze dokupic Ramu ? :) ze 128 MB ? malo gram a jak juz to w jedna gre jakas muzyki raczej tez zadko sciagam jedynie co to filmy ale ogladne i kasuje ... :P ...
Pozdrawiam ! :)
Pozdrawiam ! :)
Odpowiedzi: 15
darek_dade:
A wcale nie, Asrock ma bardzo dobre płyty no i bardzo tanie a często niedoceniane.
I mają jeszcze jedną dodatkową zaletę – trudno ustawienia BIOS–u skopac, bo to cąłe 3 opcje na krzyź. :wink:
A wcale nie, Asrock ma bardzo dobre płyty no i bardzo tanie a często niedoceniane.
No co tu duźo pisać za jakość trzeba zapłacić.
ECS są płytami z najniźszej półki cenowej.
ECS są płytami z najniźszej półki cenowej.
MarcinX:
Prawie nikt nie ma :wink:
To prawda. Sam jestem w posiadani ECSa ale nie jestem zbytnio zadowolony. Np. dla tego, ze nie moge zmienic se karty graficznej na GeForce FX bo jaies glupoty wyskakuja i nie da sie systemu zainstalowac. Jak kupowalem kompa to sprzedawca doradzil mi, ze to dobra plyta glowna i nie stwarza zadnych problemow. Moglem dolozyc 150 zl i miec ASUS albo Abit.
Rebe:
Będzie bardzo konkretnie – nie mam zaufania od ECS–ów i tyle.
Prawie nikt nie ma :wink:
Będzie bardzo konkretnie – nie mam zaufania od ECS–ów i tyle.
Bobi_robert:
Pewnie dla tego ze ECS to kompletny low–end na rynku
He ... kozystalem z ECS K7VZA starsza juz plyta ale jakos nie sprawiala trudnosci ... w sumie nie znalazlem testu czy jakis informacji na temat mojej plyty glownej w necie (jak ktos zna adres jakis na temat mojej plyty to prosze o podanie) polecil mi ja znajomy co znia nie tak ? :) jest na dobrym chipsecie :)nVidi ... moze troszke konkretne recenzje na temat tej plyty :)
Pewnie dla tego ze ECS to kompletny low–end na rynku
Rebe:
A najlepiej to ..... zmień płytę głowną...
Rebe: Ale Ja dopiero wymienilem plyte glowna na dobra ... wiedz nie rozumiem po co plyte ruszasz ? :)
A najlepiej to ..... zmień płytę głowną.
Jeźeli dysk nie jest b.wolny to, na Twoim miejscu bedąc, zastanowiłbym się jednak nad RAM–em, ale – jak wyzej pisano – nie 128, bo tego prawie nie odczujesz – ani Ty, ani system.
Zaś inną opcją jest kupno nagrywarki DVD , co problem przestrzeni zlikwiduje całkowicie.
Dlaczego tak obok tematu pisze?
Jakoś bowiem dodaję na palcach i nie wychodzi mi, zeby przy właczonych wszystkich swapach, hibernacjach i przywracaniach, trzeba było – i to z duźym luzem – więcej niz 10GB łacznej pojemnności, a to dopiero 50% tego co juź jest.
Nawet moja córka, która dysk traktuje jako smietnik zupełny nie jest w stanie , mimo instalowania co sie nawinie, zbliźyć się do tych 20GB.
Jeźeli dysk nie jest b.wolny to, na Twoim miejscu bedąc, zastanowiłbym się jednak nad RAM–em, ale – jak wyzej pisano – nie 128, bo tego prawie nie odczujesz – ani Ty, ani system.
Zaś inną opcją jest kupno nagrywarki DVD , co problem przestrzeni zlikwiduje całkowicie.
Dlaczego tak obok tematu pisze?
Jakoś bowiem dodaję na palcach i nie wychodzi mi, zeby przy właczonych wszystkich swapach, hibernacjach i przywracaniach, trzeba było – i to z duźym luzem – więcej niz 10GB łacznej pojemnności, a to dopiero 50% tego co juź jest.
Nawet moja córka, która dysk traktuje jako smietnik zupełny nie jest w stanie , mimo instalowania co sie nawinie, zbliźyć się do tych 20GB.
Kup Dysk, jak widać nie jesteś zapalonym graczem, to lepiej dysk!!
Tak jak JN radzi, zwłaszcza, źe róźnice pomiędzy 80–120–160 są niewielkie finansowo. Wartość 1GB dysku spada czasem drastycznie w przypadku większych dysków.
Dysk 80 do 120 GB lub więcej 7200 obr 8MB cache i Twój komp dostanie zauwaźalnego przyspieszenia.
jak na kompie doskwiera ci wolne wlaczanie to proponuj 256ramu, lecz kompa masz nawet dobrego a w dzisiejszych czasach dysk 20gb szybko moze byc pelny. Wiec jesli nie jestes nalogowym graczem to proponuj ci dysk na jakas 60gb lub wiecej(zaelzy jaki masz budzet, bo gdyby dobrze poszlo kupil byc 2 na raz rzeczy)
Nie kupisz juz kości 128mb (chyba ze uźywaną). Z kolei koszt uźywanej kości 128 mb nie równa sięk osztowi nawet małego dysku twardego (np 80gb). Sam sobie na to pytanie powinieneś odpowiedzieć. Ja nie wiem czego bradziej potrzebujesz. Mnie jednak nurtowałoby bardziej to źe nie moge wgrać sobie kolejnej gry czy zgrać film, niź to źe windows odpala się 30 a nie 20 sekund.
Strona 1 / 1