RAID kontroler jako samo ATA/IDE

ITE IT8212 ATA RAID kontroler na slot PCI – zakupilem ostatnio cos takiego bo zabraklo mi kontrolerow IDE – chcialem podlaczyc piaty naped – dysk twardy. Niestety paskudztwo za kazdym razem przy uruchamianiu kompa skanuje sprzet w poszukiwaniu dyskow z macierzami RAID, co strasznie spowalnia start systemu, no i wymusza na mnie reczne 'pchniecie' go do dalszego uruchomienia (w pewnym momencie trzeba nacisnac ESC).

Moze wie ktos jak wylaczyc RAID i uzywac tego jako zwyklego kontrolera IDE, tak zeby nie probowal nie skanowal w poszukiwaniu macierzy?
Sprawdzalem w BIOSIE tej karty i nie znalazlem stosownej opcji. Moze ustawia sie to jakas zworka?

BeteNoire

Odpowiedzi: 2

Niestety nie ma tam takiej opcji, bo gdyby byla to juz dawno bym ja znalazl. Macierzy nie zamierzam stawiac.
A poza tym...
Temat przestal byc juz aktualny, bo wlasnie sprzedalem kontroler w Allegro ;) .

GX260:
Musiz w biosoe kontrolera RIDE (ctrl + p)(przewaznie tak) ustawic 'na stale HDD,lub jeszcze lepiej wpac dwa takie same dyski i ustawic z nich macierz.
BeteNoire
Dodano
27.10.2004 11:19:58
Musiz w biosoe kontrolera RIDE (ctrl + p)(przewaznie tak) ustawic 'na stale HDD,lub jeszcze lepiej wpac dwa takie same dyski i ustawic z nich macierz.
GX260
Dodano
26.10.2004 15:43:43
BeteNoire
Dodano:
19.10.2004 17:16:49
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1