Radeon9600 problemy
Witam! i o pomoc pytam! Mam owa karte i po zaistalowani do niej sterow system mi sie nie wlacza to znaczy jak ma sie juz pokazac pulpit to robi sie czarny ekran:( Nowe sterowniki nic nie pomagaja:( help
Odpowiedzi: 8
Konfiguracja sprzętowa kompa.
Często potrzebny najnowszy bios do płyty głównej.
Nowy zasilacz.
Moźe karty wymagają dodatkowego zasilania.
Pamiętać jak będziecie na sterach systemowych wgrać najnowszy pakiet sterów do płyty głównej.
Jak prawidłowo instalować ster:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838
Na koniec zdarza się źe nie zmusicie aby karta grafiki działała z płytą główną,nie lubią się i koniec.
Często potrzebny najnowszy bios do płyty głównej.
Nowy zasilacz.
Moźe karty wymagają dodatkowego zasilania.
Pamiętać jak będziecie na sterach systemowych wgrać najnowszy pakiet sterów do płyty głównej.
Jak prawidłowo instalować ster:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838
Na koniec zdarza się źe nie zmusicie aby karta grafiki działała z płytą główną,nie lubią się i koniec.
Po pewnym czasie i wypuszczeniu przez ATI nowszych sterowników jakoś doszło wszystko do normy.
Ja miałem kiedyś problem z kompem klienta po instalacji SP2. Gry działały tak źe szkoda gadać przy włączonym dzwięku, natomiast po wyłączeniu drivera AC97 wszystko wracało do normy. Jedynym sensownym i szybkim rozwiązaniem (3 dni się głowiłem co to moźe być) okazało się zainstalowanie systemu z SP1 i pozostałych poprawek bez SP2.
Probowalem z wylaczona zapora i nic. Centrum zabezpieczen pyta sie wprawdzie o instalacje niepodpisanego sterownika, ale po zezwoleniu zabiera sie za instalowanie, niestety z opisanymi efektami na koncu.
Kiedys Windows tez sie pytal ale nie bylo z tego powodu zaburzen.
Niestety, wywalilem pliczki do deinstalacji.
Moze mozna uzyc takiego pliczka od innego komputera?
A moze reinstalowac Windows z SP1? Ale wtedy chyba sypna sie programy. A moze nie?
Kiedys Windows tez sie pytal ale nie bylo z tego powodu zaburzen.
Niestety, wywalilem pliczki do deinstalacji.
Moze mozna uzyc takiego pliczka od innego komputera?
A moze reinstalowac Windows z SP1? Ale wtedy chyba sypna sie programy. A moze nie?
Kakol:
Mam podobny problem.
Co ciekawe, tak samo zachowuje sie teraz stara karta (nie pozwala aktualizowac sterownika).
Moze to ten cholerny SP2?
Ja miałem dzisiej podobny problem Ale ze skanerem (Pustek )
Po wyłaczeniu Zapory na Windows Xp z Sp–2 Skaner sie poprawnie zainstalował i chodzi
Proponowałbym wylaczenie zapory i ponowną instalacje karty..
A jeźeli to nie pomoźe chyba będziesz musiał odinstalować Sp–2
Zainstalować kartę graficzną. I ewntualnie znowu zainstalować Sp–2
Mam podobny problem.
Wyjąłem poprzednią kartę Radeon 9200, wsadziłem Radeon 9600XT Turbo HIS ViVo.
Windows (XP SP2) zainstalował sterownik i poprawnie rozpoznaje kartę.
Jednak sterownik nie daje się zaktualizowac – ani z dołączonej płyty ani z pakietu ściągniętego z ATI.
Za to ma ogolna uwage na temat niewlasciwej konfiguracji sprzetu i oprogramowania (ale nic konkretnego).
Nie daje się takźe zaktualizowac poprzez aktualizacje sterownika – cokolwiek i jakkolwiek nie wybiore, kopiuje pliki, raportuje blad i nie aktualizuje.
Zaistalowalem Catalyst Control Panel (z oddzielnego pliku, nie z pakietu). Panel raportuje o niewłaściwym sterowniku i nie pokazuje wszystkich funkcji (tzn. mysle ze wszystkich, bo w starym panelu mialem mnostwo ustawien 3d i innych, teraz, w tym CCC nie ma tych zakladek i nie moge nic sensownego ustawic).
Gra w trybie OpenGL prawie nie chodzi (przedtem lepiej chodzila w GL niz w DirectX), w DirectX chyba dobrze, ale nie moźna skonfigurowac ustawien na maksa (przy starej karcie dalo sie ustawic na maksa, ale to bylo w trybie GL).
Z gory dzieki za pomoc.
PS
Robilem to wszystko co napisane wyzej, usuwalem z rejestru i ***, co najwyzej w koncu pojawia sie 9600 ale objawy jak wyźej.
Co ciekawe, tak samo zachowuje sie teraz stara karta (nie pozwala aktualizowac sterownika).
Wyjąłem poprzednią kartę Radeon 9200, wsadziłem Radeon 9600XT Turbo HIS ViVo.
Windows (XP SP2) zainstalował sterownik i poprawnie rozpoznaje kartę.
Jednak sterownik nie daje się zaktualizowac – ani z dołączonej płyty ani z pakietu ściągniętego z ATI.
Za to ma ogolna uwage na temat niewlasciwej konfiguracji sprzetu i oprogramowania (ale nic konkretnego).
Nie daje się takźe zaktualizowac poprzez aktualizacje sterownika – cokolwiek i jakkolwiek nie wybiore, kopiuje pliki, raportuje blad i nie aktualizuje.
Zaistalowalem Catalyst Control Panel (z oddzielnego pliku, nie z pakietu). Panel raportuje o niewłaściwym sterowniku i nie pokazuje wszystkich funkcji (tzn. mysle ze wszystkich, bo w starym panelu mialem mnostwo ustawien 3d i innych, teraz, w tym CCC nie ma tych zakladek i nie moge nic sensownego ustawic).
Gra w trybie OpenGL prawie nie chodzi (przedtem lepiej chodzila w GL niz w DirectX), w DirectX chyba dobrze, ale nie moźna skonfigurowac ustawien na maksa (przy starej karcie dalo sie ustawic na maksa, ale to bylo w trybie GL).
Z gory dzieki za pomoc.
PS
Robilem to wszystko co napisane wyzej, usuwalem z rejestru i ***, co najwyzej w koncu pojawia sie 9600 ale objawy jak wyźej.
ale juz tak robilem i nie dziala mysle ze to jakis konflikt z direcx 9
M@rcin:
Witam! i o pomoc pytam! Mam owa karte i po zaistalowani do niej sterow system mi sie nie wlacza to znaczy jak ma sie juz pokazac pulpit to robi sie czarny ekran:( Nowe sterowniki nic nie pomagaja:( help
Wejdź w tryb awaryjny systemu windows xp domyslam się ze takowy posiadsz..
Wystartuj w trybie vga.. wyrzuć karte graficzną z menadzera urządzeń (panel sterowania/seystem/menadzer urźdzen prawy przycisk myszy usuń )
Zrestartuj system !
Załaduje ci sie tryb vga i zainstaluj oryginalne sterowniki dolaczone przez producenta .. Sterowniki przeznaczone do systemu operacyjnego.. takiego jaki Ty posiadasz..
Strona 1 / 1