Radeon 9800 Se
Dzisiaj w moje posiadanie weszła bardzo ciekawa wiadomość odnosnie tych kart, jeźeli ktoś jest tak mądry i wydał 2 razy mniej na wersje Se niź Pro ... to zrobił jedną z najmądrzejsych rzeczy w swoim zyciu ... a Ci ktorzy zakupili wersje Pro no coź, wspołczucie ... a mianowcie karta Radeon 9800 Se to poprostu ta sama karta co wersja Pro tylko ze w Se wyłączono połowę potoków renderujących, i tutaj właśnie tkwi haczyk ... te potoki bardzo łatwo odblokować ... zwykły program ze stronki pewnej firmy ... instalacja go z zaznaczoną opcją zmiany na wersje Pro .. i to bólu .. nie trzeba dodatkowego chłodzenia no poprostu nic ! :))) jeźeli ktoś chce dowiedzieć sie co i jak pw do mnie
Odpowiedzi: 16
Lutownica :lol:
Jakiś czas temu było sporo zamieszania odnoście kart R9800 Se ze względu na 128 bitową szynę o czym pisały serwisy zajmujące się hardware.
Spora część userów zakupiła owe kary w przekonaniu źe jest to uboga wersja R9800 z ograniczoną liczbą potoków renderujących do czterech nie zwracając uwagi na typ szyny pamięci.
Jednak w mojej głowie pozostał ten fakt i nie wracałem pamięcią do dalszego rozwoju wersji tej karty.
Jeśli to faktycznie szyna 256 bit to oczywiście z całym szacunkiem zwracam tutaj honor.
Niemniej jednak dokonując wyboru tego typu karty naleźy zwrócić uwagę na szerokość szyny pamięci.
Więcej grzechów nie pamiętam i prosze o rozgrzeszenie :wink:
Spora część userów zakupiła owe kary w przekonaniu źe jest to uboga wersja R9800 z ograniczoną liczbą potoków renderujących do czterech nie zwracając uwagi na typ szyny pamięci.
Jednak w mojej głowie pozostał ten fakt i nie wracałem pamięcią do dalszego rozwoju wersji tej karty.
Jeśli to faktycznie szyna 256 bit to oczywiście z całym szacunkiem zwracam tutaj honor.
Niemniej jednak dokonując wyboru tego typu karty naleźy zwrócić uwagę na szerokość szyny pamięci.
Więcej grzechów nie pamiętam i prosze o rozgrzeszenie :wink:
Dokładnie, są takie. Byćmoźe jutro lub pojutrze takową dostane za swojego R9600pro–>R9600xt–>R9600xtTurbo (kolejność wymian) Ma to być Sapphire R9800SE 128MB 256bit. Jeśli to będzie wersja z szyną pamięci 128bit to zrezygnuje. Juź bardzo długo czekam na sprawną karte, niestety szczęscie mi nie dopisuje ostatnio.
hmmm gdzies slyszalem ze sa wersje 9800se 256bit
:?:
:?:
@ pIEKAr :
Przeczytałem sobie Twój post otwierający ten wątek i niestety dla tych ochów i achów mam jedną złą nowine.
Jakby nie było to karta i tak pozostaje na szynie 128 bit.
Więc nie ma czego współczuć user`om R9800/Pro ( 256 bit ) :wink:
Przeczytałem sobie Twój post otwierający ten wątek i niestety dla tych ochów i achów mam jedną złą nowine.
Jakby nie było to karta i tak pozostaje na szynie 128 bit.
Więc nie ma czego współczuć user`om R9800/Pro ( 256 bit ) :wink:
inforobert:
9800SE da sie zmodowac trzeba sciagnac radiator lutownica do reki i przelutowac leden taki maly elemencik w inne miejsce mozna go nazwac malym kondensatorkiem.
Zalozyc radiatorek i wsio dziala :D
Jak sie to robi nie powiem bo tajemnica handlowa.
proponuje kupic 9800se i 9800 i zobaczyc jakie sa roznice pod radiatorkiem :D
Hehe :)
:lol:
9800SE da sie zmodowac trzeba sciagnac radiator lutownica do reki i przelutowac leden taki maly elemencik w inne miejsce mozna go nazwac malym kondensatorkiem.
Nie kaźda karta się odblokuje, po za tym słyszałem, źe po odblokowaniu tych potoków karta chodzi świetnie przez pół roku a później pojawia się sztafeta. Po odkręceniu karty sztafeta nadal pozostaje więc karta jest uszkodzona. Gra warta świeczki dla osób które duźo majstrują przy kompie. Ja na to sobie nie moge pozwolić bo z jednego kompa korzysta cała rodzina. A jak coś się spieprzy to zawsze ja musze to naprawiać...
PS
mam radeona 9800pro – kupilem go za cenę markowego 9800se więc nie marudzić :)
PS
mam radeona 9800pro – kupilem go za cenę markowego 9800se więc nie marudzić :)
Ktos cos pisal poedobny posty tyle ze o RADEONA 9200se chodzilo :) jak ktos wie jak odblokowac 9200se to niech cos napisze :wink:
pIEKAr tutaj Ukey zasugerował iź kombinowanie nad zmodowanie Gf440MX SE jest nie warta świeczki. Nawet nie wiem sam na czym miałby polegać ten mod, o odblokowaniu potoków moźna zapomnieć.
Ukey:
Lucky:
hmm, nie orietnuje sie w tym, ale SE przy nazwie karty to oznacza ze jest jakis haczyk. dostalem od kolegi karte, GeForce MX440SE 64mb/128bit, lecz jest to SE. Czy da sie zlikwiodwac to "SE", ale jeszcze wazniejsze pytanie, po co(chodzi o to co by dalo) i czy warto ? (z góry thx)
Jak dla mnie to gra niewarta swieczki :wink:
Gra nie warta świeczki ?? no ja poprostu padne?? no jeźeli grą nie wartą świeczki jest (tak jak w moim przypadku) zmiana karty graficznej Radeon 9800 Se na Radeona 9800 Pro/Xt... to naprawde gratulacje pomysłu !!
Lucky:
hmm, nie orietnuje sie w tym, ale SE przy nazwie karty to oznacza ze jest jakis haczyk. dostalem od kolegi karte, GeForce MX440SE 64mb/128bit, lecz jest to SE. Czy da sie zlikwiodwac to "SE", ale jeszcze wazniejsze pytanie, po co(chodzi o to co by dalo) i czy warto ? (z góry thx)
Jak dla mnie to gra niewarta swieczki :wink:
Żadna nowość, dorzuce źe nie wszystkie 9800SE moźna bezproblemowo odblokować. Produkuje się takie karty z powodów oszczędnościowych, podczas produkcji GPU wychodzą niedoskonałości układów, wiadome jest źe część z nich będzie działać, ale producent się zabezpiecza i wypuszcza karte która ma blokade, np. na potoki. To źe komuś się trafi w pełni modowalny egzemplarz to poprostu szczęście. Jak kogo stać na pełnego R9800pro to go kupi, jak nie to moźna kombinować z SE.
Żadna nowość, dorzuce źe nie wszystkie 9800SE moźna bezproblemowo odblokować. Produkuje się takie karty z powodów oszczędnościowych, podczas produkcji GPU wychodzą niedoskonałości układów, wiadome jest źe część z nich będzie działać, ale producent się zabezpiecza i wypuszcza karte która ma blokade, np. na potoki. To źe komuś się trafi w pełni modowalny egzemplarz to poprostu szczęście. Jak kogo stać na pełnego R9800pro to go kupi, jak nie to moźna kombinować z SE.
No to prawie rok spozniony jestes z tymi informacjami :wink: .pIEKAr:
Dzisiaj w moje posiadanie weszła bardzo ciekawa wiadomość odnosnie tych kart ...
Strona 1 / 1