radeon 9600 problem z wentylatorem

Witam !! Mam problem z moja karta graficzna (radeon 9600 pro herculesa) mianowicie w nowych grach takich jak full spectrum warrior,need for speed under ground 2 i battle for middle earth po uplywie kilkudziesieciu minut od wlaczenia gry pojawiaja sie bledy graficzne.Zaobserwowalem to dopiero po formacie wiec myslalem ze problem tkwi w ustawieniach(mam stery omegi
ale na catalystach jest to samo)jednak od pewnego czasu wentylator na karcie graficznej czasami dziala strasznie glosno(mam wrazenie ze zaraz wybuchnie) najczescie po kilku minutach na chwile sie uspokaja i znowu jest to samo :/
nigdy wczesniej czegos takiego nie mialem.Przypuszczam ze te bledy spowodowane sa zlym chlodzeniem radka.Prosze pomozcie!
a tak wygladaja owe bledy graficzne:

http://smnor.dl.interia.pl/xxx.bmp

Odpowiedzi: 4

Smn na forum były podawane linki do 'instrukcji' jak wyczyścić i zregenerować wentylator.
Moźe taki zabieg coś tutaj pomoźe.
Jeśli masz obawy, źe sobie nie poradzisz samemu to poproś jakiegoś bardziej doświadczonego kolegę.
Moźesz takźe skorzystać z pomocy serwisu, koszt takiej usługi w Trójmieście to ~ 8 zł od sztuki.
Niestety link się długo ładuje więc nie patrzyłem jak to wygląda.
McScr@by
Dodano
24.12.2004 00:34:42
AdasB:
.... Wyjmi Radka z PCI ..

Sorr ale ten radek dziala na PCI a nie na AGP :?: Bo skoro jest to nowa karta to chyba powinna dzialac na AGP. No chyba ze chodzilo o PCI–Ex.. W co bardzo watpie.
Ukey
Dodano
23.12.2004 16:01:36
jak to cooler łoźyskowy to jest prawdopodobienstwo ze łoźysko sie wyrobiło, ale ta karta raczej stara nie jest wiec nie w tym problem chyba :P btw. po co kupowac za 15 zl sprezone powietrze, chlopie a od czego sa pluca ??! ja uwielbiam dmuchać (niezly wir jest potem :DD ) czy to procesor czy cos innego. wyjmij karte ze slota i podmuchaj, ostatecznie wyjmij coolera i oderwij przyklejony kusz.

P.S Jesli lozysko jest wyrobione to jak wezmiesz do reku cooler to bedziesz mogl nim o pare stopni ruszac w poziomie
Lucky
Dodano
23.12.2004 11:05:42
...::: To bardzo prawdopodobne, ze karta sie grzeje przez wadliwie dzialający cooler. Bo jesli wiartak głośno chodzi to ma problem z obrotem, wiec i chłodzenie jest utrudnione. Asymptota głośnego i cichego działania spowodowana jest pewnie tym iź wiatrak jest zabrudzony i meandruje wywołując drgania. Wyjmi Radka z PCI przedmuchaj sprezonym powierzem (jesli masz sprezare to luz, jesli nie to pojemnik e5 ok 15 zł) i za pomocą specjalnego spray`a z mini aplikatorem np. Degreaser (osobiscie radze poszukac cos innego) nasmarowac wiatrak. To powinno pomoc pozbyc sie halasu, i byc moze chlodzenie sie poprawi ::::...
AdasB
Dodano
23.12.2004 10:13:09
smn
Dodano:
23.12.2004 09:16:44
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1