Radeon 95xx działający jako 9600XT
Witam. Właśnie kupiłem na Allegro Saphire 9600XT 128MB. Jak pisał sprzedawca jest to wyselekcjonowana karta serii 95xx, działająca jako 9600XT, RV360. (taktowanie rdzenia 400 Mhz, taktowanie pamięci 400 Mhz). Czy ta podkręcona karta rzeczywiscie dorównuje wydajnością oryginalnej XT9600??? I jeszcze jedno pytanie. Karta ma tylko oryginalny wentylatorek. Czy istnieje ryzyko przypalenia rdzenia lub pamięci???? Mam tylko zamontowany wentylatorek pod kartą który usuwa ciepło na zewnątrz obudowy. I jak spawdzic kiedy karta się przegrzewa???
Odpowiedzi: 15
no na kazda kostke pamieci jeden radiator, ale po co bedziesz podkrecał tak wysoko :?: :?: Jak i tak trzyma cie procek i reszta sprzętu :?: :?: Mozesz wiecej stracic niz zyskac jesli spalisz karte. No ale jesli chcesz tak daleko ciągnąć czyli jeszcze 50 Mhz rdzeń i 75 Mhz pamieć (DDR) to zycze powodzenia i radze miec jakas karte pod reką co byśsie mógł tu zapyatać co sie mogło spalić :mrgreen:
Interes opłacalny ale trzeba by było zainwestować w karty :lol: . A co do mojej karty to jak się ma sprawa z kręceniem bo w tych sprawach jestem zielony. Chciałbym osiągnąć wyniki 450 na rdzeniu i 550 na pamięciach. Śłyszałem źe tyle moźna osiągnąć na standardowym chłodeniu :) . I przy okazji powtórze pytanie, ile mi jest potrzebnych radiatorków na pemięć???
spiderko:
OT:adik154:
choć osobiście ja juz bym kupował selekcjonowane (bodajrze Sirus oferuje wyszukanie dobrze modowalnego modelu) 6800LE po czym odblokował bym go do 12 lub 16 potoków i sprzedał (oj znacznie droźej, ale taniej niz w sklepie) jako 6800, 6800GT. Jeśli ktoś ma umiejętności i kase na start to łatwo zarobić bo chętnych jak widać nie brakuje
Tutaj juź mówisz o oszustwie :wink:
Selekcjonowanie kart i odsprzedaź z "narzutem" to dochodowy interes, ale jest to interes dla ludzi mających dostęp do duźych ilości tych kart, ja bym nie zaryzykował kupna partii 6800LE w nadziei na pełną modowalność.
to teź napisałem źe Sirius bodajrze idzie klientom na ręke i za jakąś tam dodatkową opłatą (która potem nam sie zwróci z nawiązką :mrgreen: ) wybierze nam egzempalrz poddający sie modingowy:D
po cóz takich wielkich słów uźywać :P
spiderko:
OT:adik154:
choć osobiście ja juz bym kupował selekcjonowane (bodajrze Sirus oferuje wyszukanie dobrze modowalnego modelu) 6800LE po czym odblokował bym go do 12 lub 16 potoków i sprzedał (oj znacznie droźej, ale taniej niz w sklepie) jako 6800, 6800GT. Jeśli ktoś ma umiejętności i kase na start to łatwo zarobić bo chętnych jak widać nie brakuje
Selekcjonowanie kart i odsprzedaź z "narzutem" to dochodowy interes, ale jest to interes dla ludzi mających dostęp do duźych ilości tych kart, ja bym nie zaryzykował kupna partii 6800LE w nadziei na pełną modowalność.
to teź napisałem źe Sirius bodajrze idzie klientom na ręke i za jakąś tam dodatkową opłatą (która potem nam sie zwróci z nawiązką :mrgreen: ) wybierze nam egzempalrz poddający sie modingowy:D
po cóz takich wielkich słów uźywać :P
OT:
adik154:
dokładnie spiderko, na tym da sie zbić interes. Kupuje sie radka 9550 jakiegos bajerancko wyglądającego, najpierw testuje sie na jakich zegarach pociągnie a potem modyfikuje sie bios od 9600 i wgrywa sie do tej 9550 przez co karta wykrywana jest jako 9600. No i oczywiście za tak zrobioną karte krzyczy sie juz droźej np o te 50 a nawet więcej złoty. Dla kogoś kto sie zna zabieg trwający kilka minut a zysk niemały.
choć osobiście ja juz bym kupował selekcjonowane (bodajrze Sirus oferuje wyszukanie dobrze modowalnego modelu) 6800LE po czym odblokował bym go do 12 lub 16 potoków i sprzedał (oj znacznie droźej, ale taniej niz w sklepie) jako 6800, 6800GT. Jeśli ktoś ma umiejętności i kase na start to łatwo zarobić bo chętnych jak widać nie brakuje :P
choć osobiście ja juz bym kupował selekcjonowane (bodajrze Sirus oferuje wyszukanie dobrze modowalnego modelu) 6800LE po czym odblokował bym go do 12 lub 16 potoków i sprzedał (oj znacznie droźej, ale taniej niz w sklepie) jako 6800, 6800GT. Jeśli ktoś ma umiejętności i kase na start to łatwo zarobić bo chętnych jak widać nie brakuje :P
Wolumin to są całkiem normalne wyniki biorąc pod uwage wydajność pozostałych elementów komputera, ten test jest bardzo zaleźny od ogólnej wydajności komputera. Moim zadaniem nie ma co na siłe porównywać tej karty z R9600pro(400/600) Szkoda źe rzuciłeś się akurat na tą sztuke, równie dobrze mogłeś kupić R9550 i samemu ją podkręcić, nawet ustawając w biosie taktowania (wyźsze) na stałe. Tak na chłopski rozum dałeś 50zł wiecej za wgranie modyfikowanego biosu – interes całkiem przyjemny dla sprzedajacego.
Wolumin:
W 3DMark01 mam 8547 punktów przy domyślnym. Czy ktoś wie jakie wyniki są na R9600Pro???? I jeszcze jedno pytanko. Ile ta moja karta ma kostek pamięci bo juź nie chce mi się sprawdzac a chyba będe miał w planach kupno radiatorków.
no to kupa prosze pana. Wydajnoscią to z podstawowym 9600 ledwo konkuruje. Niektóre (a nawet wiele) 9550 mają więcej punków bez podkręcenia.
Uwaźam ze kupa jak nic i to jeszcze podkręcona kupa.
wyniki RAdeona 9600 PRO wahają się miedzy 10000 a 14000 (moze i więcej) pkt w 3D marku 2001
W 3DMark01 mam 8547 punktów przy domyślnym. Czy ktoś wie jakie wyniki są na R9600Pro???? I jeszcze jedno pytanko. Ile ta moja karta ma kostek pamięci bo juź nie chce mi się sprawdzac a chyba będe miał w planach kupno radiatorków.
Przez pamięć 8)
PS adik154 > Nie pamiętam, ale te karty padały u mnie jak muchy (słownie: trzy sztuki), chyba za wysoko pamięci stawiałem. Teraz się tego juź wystrzegam :D
PS adik154 > Nie pamiętam, ale te karty padały u mnie jak muchy (słownie: trzy sztuki), chyba za wysoko pamięci stawiałem. Teraz się tego juź wystrzegam :D
Wynik z 3D Mark01 napisze kiedy go pobiorę(wtyd mi mówić ale jeszcze go nie mam :oops: ) A co do karty to i tak się cieszę bo za 299zł to 9600Pro nowego i tak bym nie kupił. Ale karta nieźle posuwa. FAR CRY – 1024x768x32/detale–MEDIUM i tylko trochę przycina ale to pewnie przez procek.
ad1.
bardziej efektywne gdyby ten wentylator wiał na karte
ad2.
radeon 9600
taktowanie rdzenia 325 MHz
taktowanie pamięci 400 MHz
radeon 9600Pro
taktowanie rdzenia 400 MHz
taktowanie pamięci 466 lub 500 lub nawet 600 MHz
radeon 9600Xt
taktowanie rdzenia 500 MHz
taktowanie pamięci 600 MHz
EDIT:
wlokłem sie z tym pisaniem i spiderko mnie ubiegł :wink:
Edit2:
masz tak jakby wersje PRO, no ale jakie to stabilne i wydajne to 3D MArk pokaźe. Xt to nie jest z źadnej strony
PS> SPiderko dlaczego świętej pamięci?? przesadziłeś z OC :P :?:
bardziej efektywne gdyby ten wentylator wiał na karte
ad2.
radeon 9600
taktowanie rdzenia 325 MHz
taktowanie pamięci 400 MHz
radeon 9600Pro
taktowanie rdzenia 400 MHz
taktowanie pamięci 466 lub 500 lub nawet 600 MHz
radeon 9600Xt
taktowanie rdzenia 500 MHz
taktowanie pamięci 600 MHz
EDIT:
wlokłem sie z tym pisaniem i spiderko mnie ubiegł :wink:
Edit2:
W RiviaTuner pokazuje mi: Core clock – 391.500MHz
Memory clock – 243.000MHz (486.000MHz effective). Czy Oryginalny 9600 ma podobne taktowanie???
masz tak jakby wersje PRO, no ale jakie to stabilne i wydajne to 3D MArk pokaźe. Xt to nie jest z źadnej strony
PS> SPiderko dlaczego świętej pamięci?? przesadziłeś z OC :P :?:
R9600XT posiada taktowania 500/600, więc pamięć i rdzeń nie pracują w twojej karcie jak XT. Pamięci masz TSOP jak się domyślam (prostokątne), to teź inne niź w R9600XT.
Na przykładzie 3DMark01 sprawdź swoją karte, moja, świętej pamięci, na standardzie osiągała około 10000pts., po podkręceniu do 554/800 wyciagała 13526pts. (link do Orba)
Jestem prawie pewien źe ta karta do pięt nie dorasta R9600XT, zwłaszcza źe taktowanie pamięci dawało tej serii bardzo duźo poweru. Sprzedawca popisał się świetnym darem przekonywania (źeby nie powiedzieć obraźliwie) lub w źyciu nie widział prawdziwego 9600XT.
Na przykładzie 3DMark01 sprawdź swoją karte, moja, świętej pamięci, na standardzie osiągała około 10000pts., po podkręceniu do 554/800 wyciagała 13526pts. (link do Orba)
Jestem prawie pewien źe ta karta do pięt nie dorasta R9600XT, zwłaszcza źe taktowanie pamięci dawało tej serii bardzo duźo poweru. Sprzedawca popisał się świetnym darem przekonywania (źeby nie powiedzieć obraźliwie) lub w źyciu nie widział prawdziwego 9600XT.
adik154:
moźesz jedynie zamontować sobie jakiś duzy wentylator dmuchajacy na karte graficzną.
Mam wentylator pod kartą który wciąga ciepło z karty na zewnątrz. Czy on coś pomoźe??
Jesli jest on na rv360 i ma taktowania identyczne jak 9600xt to wydajnosć będzie taka sama (lub porównywalna na plus lub minus)
W RiviaTuner pokazuje mi: Core clock – 391.500MHz
Memory clock – 243.000MHz (486.000MHz effective). Czy Oryginalny 9600 ma podobne taktowanie???
seria 9550 to spowolniona seria 9600 więc jesli kupoiłeś wyselekcjonowanego 9550 to znaczy ze pozwolił on na wgranie biosu z 9600xt bez wywalania artów po przetaktowaniu. Osobiście bym zmienił chłodzenie na karcie bo karta wkońcu poddana OC. Na ram daj jakieś radiatorki, a chłodzenie na rdzeniu zmieniać koniecznie nie musis,moźesz jedynie zamontować sobie jakiś duzy wentylator dmuchajacy na karte graficzną.
Jesli jest on na rv360 i ma taktowania identyczne jak 9600xt to wydajnosć będzie taka sama (lub porównywalna na plus lub minus)
Ilosć potoków w 9600 jak i w 9550 jest taka sama. Te dwie kart y jak juz pisałem róźnią sie jedynie taktowaniami.
Ilosć potoków w 9600 jak i w 9550 jest taka sama. Te dwie kart y jak juz pisałem róźnią sie jedynie taktowaniami.