Radeon 9500 @9500 Pro i szachwnica

Witam!
Niedawno kupiłem kartę Ati Radeon 9500 64MB DDR 3.0 ns. Po zainstlowaniu sterowników Omega w Mafii, Tomb Raider: Angel of Darkness, Colin McRae 3 mam szachownicę i dziwne plamy. Dziwne, ale miałem je teź w Unreal Tournament 2003 nawet w menu głównym, lecz teraz wszystko jest dobrze. W 3DMark 2001 nie mam szachownicy, w GTA Vice City teź, a w 2003 czasem mam małą ilość plamek, a czasem przezroczystą lub niebiską szachwnicę. Na zwykłych sterownikach nie mam rzadnych problemów. Mam zasilacz 300W Codegen i Pentium 4 2.66 GHz. Próbowałem zhackować sterowniki Riva Tuner, lecz on mówi, źe mam zabespieczone sterowniki. Jak mogę je odblokować, i czego mogą być winą artefakty? Czy karta jest uszkodzona? Czy warto zareklamować kartę, gdyź kupiłem ją jako egzemplarz ze sprawnymi 8 potokami? Proszę o pomoc

Odpowiedzi: 2

Zgadzam się z opinią Rebe.
Jeśli chodzi o drivery do ATi Radeona to mam ich sporo przetestowanych.
Lepszą wydajnością jak i stabilnością pracy charakteryzują się Catalysty, co do Omega to są one nieco mniej wydajne,
zostało to udokumentowane za pomocą bechmarków.
Z topicu wnioskuje źe masz tą kartę o/c więc,
problem moźe występować po podkręceniu.

IMO:

:arrow: Odinstaluj Omegi i posprzątaj do nich.
:arrow: Zainstaluj Catalysty 3.7 ( odradzam 3.8 )
lub 3.9 – 4.1 ( do poprawnej pracy wymagają SP1 ).
:arrow: Jeśli chcesz ją o/c to polecam bardzo dobry soft wydany przez Rage 3D ( partner ATi ).
Nazywa się Rage 3D Tweak v.3.9 ( lub nowszy ).
McScr@by
Dodano
30.01.2004 22:14:26
Skoro błędy występują w Omegach, a w Catalyst–ach ich nie ma to oznacza, źe ich przyczyną jest zła współpraca karty z tą wersją sterowników.
Moźesz zacząć od zmniejszenia opcji wydajnościowych.
Co do samych Omeg – miałem do nich i mam stosunek doś negatywny bo dwa razy sprawiły mi niemiła niespodziankę – raz na nVidii i raz na ATI.
Stąd uzywam wyłącznie Catalyst–ów.
Rebe
Dodano
30.01.2004 18:23:48
Anonymous
Dodano:
30.01.2004 18:19:23
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1