Radeon 9250– jak ustawić bios pod tą kartę???

Swojego czasu pisałem o moim problemie z kartą graficzną Radeon 9250 64MB/128bit firmy Excalibur
Otóź karta ma chyba jakiś konflikt z płyta główną, bo co jakiś czas nawet siedząćpod windowsem, nie grając w gry , wyskakuje najpierw kolorowa mozaika, a potem wyskakuje błąc "vpu recover" i informacja o wyłączeniu sterowników grafiki. Po restarcie wszystko wraca do normy, ale za jakis czas sytuacja sie ponawia. Jak właczam jakąś gre, to zdarza się, ze pojwaia sie tylko czarny ekran, podczas ładowania gry i komputer sie wiesza. zmienialem oczywiscie sterowniki grafiki, nic to nie daje. Mam dwa systemy– xp i 98 i na oby dwóch są podobne objawy– takźe jakis bład syusytemowy teź odpada. Czytałem gdzies, ze akurat ta karta lubi się gryźć z niektorymi płytami głównymi, sporo osob ma te same objawy co ja, jednak nikt jeszcze nie potrafił określicz przyczyny usterki. Na innym komputerze karta działa sprawnie i bezproblemowo, takźe uszkodzenie karty równieź nie wchodzi w rachubę. Dlatego szukam czegoś, co moze tej karcie szkodzić, staram sie to zdiagnozować...myślalem o napięciach, ze moze karta nie jest prawidłowo zasilana, ale chyba to nie to, myslalem, ze moze sie przegrzewa, ale to raczej tez odpada. A moze wystarczy w biosie cos zmienic? Moze ktos cos mi podpowie? W tej chwili mam takie ustawienia w biosie:
CONFIGURE SDRAM TIMING BY SPD ENABLED
SDRAM FREQUANCY AUTO
SDRAM CAS# LATENCY 2.5
SDRAM BANK INTERLEAVE DISABLED

SDRAM BURST LENGTH 4QW
SDRAM COMMAND RATE 2T
FAST COMMAND NORMAL
AGP MODE 8X (nie moge tej opcji zmienic, jest nieaktywna, a slyszalem, ze czaasem karty nie radza sobie z 8x, zmiana na 4x nie powoduje widocznych roznic, a usprawnia kartę– ale tak jak mowie– ta opcja jest zaciemniona i ni cholery nie moje jej aktywować)
AGP FAST WRITE DISABLED
AGP APERTURE SIZE 64MB
AGP MASTER1 W/S WRITE DISABLED
AGP MASTER1 W/S READ DISABLED
AGP READ SYNCHRONIZATION DISABLED

są to ustawienia domyślne, nic tu nie ruszałem nigdy.
Pomocy!!!!!

Odpowiedzi: 1

Problem znany,najczęściej dotyczy płyt tanich niefirmowych.

Aktualizacja biosu do najnowszego.
Reset biosu na defaults.

Pamiętaj o sterach do płyty głównej najnowsze,szczególnie płyty na VIA.

Często trzeba postawić system na świeźo z pełną obsadą kart.

Często nie zmusisz karty grafiki do pracy z płytą główną i juź.

Wybór wymiana płyty lub karty.

Poczytaj Forum duźo tego.
JNJN
Dodano
17.01.2005 19:17:11
bad811
Dodano:
17.01.2005 17:12:53
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1