Radeon 9200 SE nie działa z XP

Mam Radeona 9200SE. PO instalacji sterowników XP które dostałem przy zakupie nie rusza. Zostaje tylko czarny ekran, resetuje sie itp. POMOCY !!!

Odpowiedzi: 9

Czy jak byłeś na sterach systemowych wgrałeś najnowsze stery do płyty głównej, zrobiłeś diagnostyke directX.

Po wgraniu nowych sterów teź zrób diagnostyke directX.

Akcesoria–narzędzia systemowe–informacja o systemie–narzędzia –narzędzie diagnostyczne directX – zobacz czy nie ma błędów.

Jeśli na sterach systemowych jest dobrze moźe być to wina karty grafiki – sprawdz chłodzenie GPU i pamięci lub to wina zasilacza.
JNJN
Dodano
27.10.2004 12:32:19
Działa tylko na plikach systemowych. Po zainstalowaniu jakichkolwiek sterów (takźe OMEGI) zaczynają się problemy.
Wiesza się po załadowaniu obojętnie jakiej gry zaraz po włączeniu. W systemie po któtkim czasie albo się zawiesi albo zresetuje kompa.

Zainstalowałem CATALYST for Windows XP Version 4.10 with ATI Control Panels (26MB).

A jak sprawdzić poprawność działania 3D/OpenGL i tego przegrzewania ?
Adrian.G
Dodano
27.10.2004 08:30:28
Mechanizm VPU Recover zadziałał, aby nie doprowadzić do uszkodzenia kary.

Jeszcze mam pare pytań :

Czy instalowałeś sterownik z normalnym Control Panel czy z CCC i czy instalowałeś z pełnej paczki ?

Bez instalacji sterownika ATi karta pracuje 'OK',
Po instalacji sterownika ATi takźe, ale po uruchomieniu gry się wiesza, czy wiesza po jakimś czasie takźe w systemie ?

Jeśli tak to wygląda jak napisałem to podejrzewam przegrzewanie się układu lub jakieś problemy z 3D/OpenGL.
McScr@by
Dodano
26.10.2004 22:34:35
Pobrałem ATi – Catalyst 4.10 i stery AGP.
Chodząc na systemowych zainstalowałem stery AGP – reset – stery ATI – reset i ... nic nowego.

Wyskakuje komunikat cos tam zresetowało mój akcelerator graficzny bo nir odpowiada na polecenia sterownika ekranu (czy jakoś tak). I znowu nic nie działa. Np. zaraz po uruchomieniu Call Of Duty komp sie wiesza lub resetuje.

rece opadają ...
Adrian.G
Dodano
26.10.2004 22:07:44
moja konfiguracja wg AIDA32 :

Płyta główna
Typ procesora Intel Pentium 4A, 2400 MHz (4.5 x 533)
Nazwa płyty głównej
ASRock PE Pro (6 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej SiS 645
Pamięć fizyczna 512 MB (PC2700 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (11/18/02)
Karta wideo ATI Radeon 9200 SE (RV280)
Akcelerator 3D ATI Radeon 9200 SE (RV280)
Adrian.G
Dodano
25.10.2004 22:08:29
Dodam jeszcze, źe w sterownikach Catalyst znajduje się bardzo dobry uninstaller, którego uźycie powoduje usunięcie wszystkich zainstalowanych "rzeczy" powiązanych z ATi bez potrzeby korzystania z mechanizmu Dodaj/usuń i pojedynczego odinstalowywania pierdoł od ATi.
Zlokalizowany jest on domyślnie C:Program FilesATi TechnologiesUninstallAll – ATiCimUn.exe .
McScr@by
Dodano
25.10.2004 15:34:00
Podaj dokładnie konfiguracje kompa,szczególnie na jakim chipie masz płyte główną.

Odinstaluj w trybie awaryjnym przy starcie kompa F8– tryb awaryjny, przejdz do dodaj usun programy i odinstaluj wszystko co ATI,restart kompa i uruchomi się na systemowych.

Zrób scan kompa na szkodniki.
Z uruchom komenda sfc /scannow.

Teraz weź płyte CD od płyty głównej uruchom i wgraj stery do płyty głównej,restart kompa.

Teraz dopiero spróbuj wgrać stery do karty i zobacz.

Jak nic odinstaluj wszystko i uruchom na systemowych.

Pobierz najnowszy pakiet sterów do płyty głównej i karty i zainstaluj najpierw pakiet– restart i stery karty – restart i zobacz.
JNJN
Dodano
25.10.2004 12:20:41
Czy na sterach z Win działa karta ?
Jeśli tak to odinstaluj stery z pod trybu awaryjnego.
Pobierz nowe z strony producenta ATi – Catalyst 4.10 bez CCC,
Pobierz nowe stery AGP.
Zainstaluj najpierw te do obsługi AGP a potem Catalysty.
Od wersji ~ Catalyst 3.4 dodano efekt rozmagnesowania monitora podczas uruchamiania Os`a,
obiawia się to wyłączeniem ekranu i jego ponownym włączeniem podczas startu PC.
McScr@by
Dodano
25.10.2004 03:44:33
Hmmmm...., moze jest padnienta ta grafa :/
Najlepiej sprawdz ja u kumpla wtedy wszystko sie wyjasni :!:
Skuzik
Dodano
25.10.2004 01:29:42
Adrian.G
Dodano:
25.10.2004 00:54:36
Komentarzy: