Radeon 8500LE 2 Monitory (przejściówka z D–Sub na DVI)

Witam
Posiadam kartę Radeon 8500LE firmy Mint. Karta posiada wyjścia, D–Sub, DVI oraz S–Video. Odrazu w windowsie (panel sterowana – >ekran –>zakładka ustawienia) pokazuje mi 2 Monitory (tak samo jak przy włoźeniu drugiej graficznej do kompa). Wywnioskowałem z tego, źe jeźli kupie sobie przejściówkę z DVI na D–Sub i podepne drugi monitory to wszystko będzie działać.
W teroi bo było piękne, niestety jak zwykle w praktycje juź nie jest tak ładnie i pojawiają sięproblemy....
Podpiołem drugi monitor (przez tą przejściówkę z DVI na D–Sub) lapmka od monitora zapaliła się (zupełnie jakby "miał sygnał"). Poustawiałem rozdzielczości i odświerzanie na obydwóch monitorach, włącyłem opcję roźciagaj pulpit na drugi monitor (czy jakos tak), no i LIPA :!: Na drugim monitorze nic się nie wyświetliło :( – zupełna ciemność.
Pulpit na 100% "jest roźciągnięty" na 2 monitory bo moge "dajej wyjedzać myszką" poza pierwszy monitor (normalnie zatrzymuję się na krawędzieach monitora).
Drugi monitor reaguje na zmiany roździelczości (takei charakterystyczne pyknięcie).
Monitory nie mają tu raczej większego naczenia, bo gdy zamienia je miejscami dzieje się dokłądnie to samo. Z kartą nigdy nei było źadnych problemów, a przejścióka z DVI na d–sub jest nowiótka. Sterowniki, są najnowsze.

Włoźyłem do kompa druga graficzną (jakaś S3 Trio 4MB), wszystko działa, tylko jest lipa bo ta karta ciągnie tylko 1024x768, a mi potrzebna 1600x1200 na obydwu monitorach, więc musze tego radeona zmusić do działania.

Odpowiedzi: 1

W instrukcji do mojego GF FX5600 który ma tylko 2x DVI–I piszą:
Gainward:
UWAGA! Istnieją dwa rodzaje złącza DVI: DVI–I i DVI–D. Do złącza DVI–I moźna podłączyć urządzenia koźystajace z DVI–I lub DVI–D a takźe urządzenie analogowe za pomocą przejściówki. Do złącza DVI–D moźna podłączyć TYLKO urządzenie koźystające z DVI–D

Sprawdź w instrukcji jaki typ złącza jest w tej karcie. Chociaź to mało prawdopodobne bo przjsciówki z DVI–I––>analog nie moźna chyba wsadzić do złącza DVI–D. Nie wiem. Spróbuj moźe jeszcze odpalenia systemu tylko na monitorze podłączonym do przejściówki.
SLAY3R
Dodano
15.03.2004 15:34:22
panel
Dodano:
15.03.2004 14:33:01
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1