Róźnica pamięci 333 mhz a 400 mhz

Mam pytanie posiadam pamieci 512 mb ddr 333mhz KINGSTONA . Czy jest znacząca róznica miedzy kośćmi
333 mhz a 400 mhz ??
Dla przykladu podam wynik w pcmarku 2002
kompa mojego athlon 2500@ 2 ghz ,kt6 deltasr,512 mb 333mhz Kingostona,gf4mx,80 gb cavier

CPU 5700
MEMORY 3980
HDD 1000
Czy te wynik sa w miare dobre jak na tego kompa?

Odpowiedzi: 19

Tak sobie to czytam , czytam i .......... własnym oczom nie wierzę.
Będąc czytelnikiem kilku for – człek przecieź uczy się przez całe źycie – zauwaźyłem ,iź problem w tym topicu poruszony gryzie wiele osób.
Osobiście ,jako źe staram się mieć głowę otwartą – co niektórym wydaje się być obce – na rózne poglądy i argumenty – z duźą ciekawością przyjąłem tezy jakie w podobnych dyskusjach stawiał The Dino na http://forum.infojama.pl – po przemyśleniu – tak, i ta czynność nie jest mi obca ,choć innym wstrętną ona jawić się zdaje –tego co tam było pisane
oraz wsparciu teorii pewnymi doświadczeniami praktycznymi uznałem, iź opis tam zawarty jest najbliźszy prawdy.
Jeźeli więc kogoś ta sprawa interesuje to odsyłam na tamto forum i do jego archiwum. Zakładam, źe zwrotów/słów kluczowych podawać nie mam potrzeby – wszak jeźeli umie się z googli korzystać to i z wyszukiwarki na forum da się radę.
Rebe
Dodano
07.03.2004 17:27:39
Zawsze EL NINO błyszczałeś, jeśli chodzi o interpretację tekstu (masz własną – uwaźam, źe błędną :P ), jednak tym razem się nie popisałeś, więc wyjaśniam.

Szukałem zalet trybu asynchronicznego i jak się okazało (co znalazłem i podałem) takowych nie ma. Biorąc jeszcze pod uwagę opinię Yody – nie ma w zastosowaniach codziennych. Mnie inne nie interesują i pewnie 95% forumowiczów równieź. Choć w dalszym ciągu nie wiem, gdzie tą asynchroniczność i spowolnienie komputera z niej płynącą moźna z powodzeniem i senswownie wykorzystać w zastosowania "niecodziennych".

POZDRAWIAM, Pawek.

PS. (do Yody) :arrow: Ja do niczego się nie ograniczam.
Pawek
Dodano
07.03.2004 15:57:08
Pawek:
... bo to co chciałem to znalazłem ...
No wlasnie – to co "chcialem" :P .
EL NINO
Dodano
07.03.2004 14:43:12
Nie martw się o mój angielski i o moje umiejętności korzystania z Googli, bo to co chciałem to znalazłem i powyźej podałem link.

A w tym co podałeś nic co by przemawiało za Twoimi racjami nie znalazłem.

POZDRAWIAM, Pawek.
Pawek
Dodano
07.03.2004 14:17:02
Pawek. Jeźeli ograniczasz wydajność i szybkość komputera do gier i ew. obróbki i oglądania audio/video –> to rację masz całkowitą i zgadzam się. Jednak niektórym komputer do pracy słuźy. Pozwól, źe dyskutował z Tobą nie będę, bo kolejny raz udowadniasz, źe brak Ci elementarnej wiedzy i umiejętności uźywania googlarki.
Tutaj tylko polskie masz, bo obawiam się, źe z Twoją znajomością angielskiego, w którym więcej wiele danych jest moźe być jak ze znajomością komputera – powierzchownie.
EOT.
Yoda
Dodano
07.03.2004 13:16:04
No tak, ale to się dzieje jedynie w celach bezpieczeństwa, a nie wydajności.

Byłoby poza tym niebezpiecznym, gdyby bez wiedzy usera samo się wszystko podkręcało, podczas gdy user chce podnieśc jedynie częstotliowść portu AGP (o ile to jest moźliwe – bo jeźeli to jest skomunikowane, to wszystko OK – wina usera, źe nie wiedział).
Pawek
Dodano
07.03.2004 12:52:44
darek_dade:
Zgadzam się z pawkiem. Jeśli ktoś ma na pokłądzie procka ze stajni amd to kompletnie nie opłaca się ustawiać pamięci asynchronicznie.

Hmm.. myślę źe mimo wszystko to chipset i same MOBO, BIOS o tym IMO decyduje czy synchroniczne czy asynchronicznie .
Są biosy MOBO , które np przy kręceniu FSB i przekroczeniu zadanej bariery same przechodzą z jednego trybu pracy na drugi
Seeker
Dodano
07.03.2004 12:26:34
Zgadzam się z pawkiem. Jeśli ktoś ma na pokłądzie procka ze stajni amd to kompletnie nie opłaca się ustawiać pamięci asynchronicznie.
darek_dade
Dodano
06.03.2004 22:25:15
No to proszę o dowody, bo ja wpisując w Googlach 'zalety trybu asynchronicznego' tylko znalazłem takie coś:
:arrow: http://www.pl.tomshardware.com/motherboard/20030508/ddr466–10.html
Pawek
Dodano
06.03.2004 22:17:05
Pawek:
Rebe:
Praktycznie uzywanie ich w synchronie lub asynchronie ma tyluź zwolenników co przeciwników.

Pierwsze słyszę, aby istnieli zwolennicy trybu asyncheonicznego, chyba źe wolą wolniejszy komputer.

Mało słyszałeś widać, mój młody Padawanie.
I wcale automatycznie wolniejszego komputera to nie oznacza.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
06.03.2004 21:38:47
Rebe:
Praktycznie uzywanie ich w synchronie lub asynchronie ma tyluź zwolenników co przeciwników.

Pierwsze słyszę, aby istnieli zwolennicy trybu asyncheonicznego, chyba źe wolą wolniejszy komputer.
Tommmmek:
czyli wystarczy zmienic FSB,wiecej niema co grzebac w biosie ?

Tak i nie – skąd mam wiedzieć jak masz ustawione inne opcje... :idea:
Pawek
Dodano
06.03.2004 21:25:35
czyli wystarczy zmienic FSB,wiecej niema co grzebac w biosie ?
Anonymous
Dodano
06.03.2004 20:40:58
Jedna uwaga(?) o charakterze marginalnym, a odnosząca się od taktowania szyn procesor/pamięć.
W obu tych grupach uźytkownicy powołują się przy tym na własne doświadczenia i wyporwadzają odmienne wnioski.
Tak więc i w tej sprawie ....trzeba to na konkretnym sprzęcie i konfiguracji sprawdzić, ocenić i...wybrać.
Rebe
Dodano
06.03.2004 13:43:37
Z prockami, to racja, ale z tego co wiem, to kaźdą serię da się wykręcić przynajmniej do właśnie 3200+ – dopiero potem zaczynają się schody na niektórych partiach.

Jeśli chodzi o pamięci Kingstona 333MHz, to one fabrycznie mają CL na poziomie 2,5 – jednak ja początkowo podkręcając u siebie proca nie zmieniałem taktowania pamięci (duźy błąd), za to w zamian dałem CL na 2,0 – czyli najlepszą dostępna wartość (niewiele to w tym wypadku dawało). Teraz mam proca i pamięci na szynie 200MHz, tyle źe musiałem "obniźyć" CL do 2,5, bo komp nie startował. Tak jest zdecydowanie wydajniej, bo w końcu pracuje synchronicznie to teraz...
Pawek
Dodano
06.03.2004 12:32:50
Pawek:
Skoro mnie się ""udało"", to Tobie teź powinno...

Trochę to mylące – nie wiesz czy macie procesor z tej samej serii – to tylko przyklad pierwszy z brzegu, po drugie nawet w takim wypadku moze być róźnie, choć oczywiście prawdopodobieństwo "pójscia" jest w wypadku tych procesorów duźe.

Wracając do postu otwierającego – róznica między 333, a 400 nie jest aź tak znacząca by warto bylo to ustawienie zmieniać, szczególnie gdyby miało się to odbić na wydłuźeniu CL – w takim bowiem wypadku cały "zysk" z szybszej magistrali pamięci zostanie
"zjedzony" przez gorsze ustawienia.
Rebe
Dodano
06.03.2004 12:07:09
Skoro mnie się ""udało"", to Tobie teź powinno...

Zapomniałem nadmienic jedynie, źe to wszystko robisz na wyłącznie własną odpowiedzialność – źeby potem nie było. Ja Ci tylko doradzam na podstawie własnych doświadczeń z tym związanych. Nigdy jednak nie wiadomo co to moźe z tego wyniknąc. Mnie kom pracuje stabilnie.
Pawek
Dodano
06.03.2004 00:50:26
Czy ten komp moge wykrecić na te 3200tak aby stabilnie wszystko chodzilo?
Anonymous
Dodano
06.03.2004 00:36:47
Jak juz podkręcasz Bartona 2500+ to zrób to chociaź porządnie, bo tak jak teraz masz to nawet nie wiem, czy to powoduje przyspieszenie komputera...

W Biosie przestaw FSB na 200 MHZ i jeśli trzeba – takźe pamięci osobno podtaktuj do tej częstotliwości (pamietaj by wtedy zwiększym timingi do 7 i cas latency do przynajmniej 2,5), źeby praca odbywała się synchronicznie. Więcej info znajdziesz na forum.

Dla Bartona niepodkręcanego najlepsze są właśnie pamięci 333 MHz.

POZDRAWIAM, Pawek.
Pawek
Dodano
05.03.2004 23:30:32
Wynik jak wynik.
Taki sobie.
Lepsze pamiatki,lepiej taktowane,przekłada się na wydajność.
Pc Mark nigdy nie był miarodajny.
Sandra prawdę ci powie.
Tam są konkretne wyniki.
MarcinX
Dodano
05.03.2004 22:47:56
Anonymous
Dodano:
05.03.2004 21:04:29
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1