"Zamulony komputer"

Witam. Moj problem to strasznie powolna praca komputera. Aby pozbyc sie tego problemu zainstaolwałem ponownie XP, wczesniej sformatowalem caly dysc. Sprawdzilem dyski scandisc'iem, zdefragmentowalem. nic nie pomoglo. nie jest to wina pamieci RAM bo ja tez juz sprawdzilem i jest OK. Na dysku na ktorym jest system nie brakuje miejsca. Nie ma wirusów. Jesli ma ktos jeszcze jakies rady co powinienem zrobic to bardzo bede wdzieczny.

Odpowiedzi: 19

zgadzam sie z tobą EL NINO ale tam napisałem LUB,ALBO zostało uszkodzone, (w elektronice) dysku tego nie napisałem sory a w systemie DOS nie jestem mocny a wszystko pisałem z mojego przykładu to na tyle
Brzęczki
Dodano
03.10.2005 00:36:26
Brzęczki:
Ale co chcesz w dosie załączyć DMA załączasz w systemie ale co z tego gdy uszkodzony albo Bufor danych szybka pamięć RAM wbudowana w twardy dysk, słuźąca do przechowywania odczytanych z twardego dysku danych,

Wyjdzie na to , źe się czepiam, ale to...nieprawda :roll: .
Brzęczki w tej chwili zaczynasz pisać o czymś zupełnie innym , bufor/pamięć podręczna dysku z DMA które wg Ciebie na nim jest (wg mnie go tam nie ma) to nie to samo .
Co to znaczy
Brzęczki:

co chcesz w dosie załączyć DMA załączasz w systemie

A DOS to nie system?
Cache dyskowy w DOSie – gwarantuje Ci psu na budę się zda. Moge poodłączyć nawet zwykły dysk bez cache'u w DOSie i odpowiednio modyfkując plik config.sys i autoexec.bat uzyskam kilkuset razy większą wydajność odczytu z dysku niź podłączjąc najnowszy dysk z cachem , ale bez modyfikacji plików wsadowych.
Cytujesz róźne definicjie jak to piszesz "mądrzejszych ode mnie" ale IMO nie do końca chyba rozumiesz znaczenie niektórych znaczeń i je mylisz.
Seeker
Dodano
03.10.2005 00:24:07
Brzęczki:
Ale co chcesz w dosie załączyć DMA załączasz w systemie
Brzęczki, DOS to nie system ?
Gdzie na dysku jest to DMA ? W ktorym miejscu ? Czyzby DMA, PIO to nie byly tryby/sposob transmisji danych ?
EL NINO
Dodano
03.10.2005 00:15:58
Brzęczki:
Ale co chcesz w dosie załączyć DMA załączasz w systemie
Brzęczki, DOS to nie system ?
Gdzie na dysku jest to DMA ? W ktorym miejscu ? Czyzby DMA, PIO to nie byly tryby/sposob transmisji danych ?
EL NINO
Dodano
03.10.2005 00:15:58
Ale co chcesz w dosie załączyć DMA załączasz w systemie ale co z tego gdy uszkodzony albo Bufor danych szybka pamięć RAM wbudowana w twardy dysk, słuźąca do przechowywania odczytanych z twardego dysku danych, które następnie mają być wysłane do komputera. Bufor ma rozmiar od 512 do 1 MB w przypadku dysków EIDE i od 2 do 4 MB w przypadku dysków SCSI.Lub Cache pamięć podręczna, bufor; w dysku twardym składowane są tam dane, które ostatnio były z niego pobierane lub dane czekające na zapis, co przyspiesza niekiedy operacje dyskowe.Cytuje to o mondrzejszych ludzi odemnie poprostu chciałem pomóc
sam czekam co napisze potrzebujący jaka przyczna bo mnie to osobiście spotkało ale rejkojmia mnie objeła i dostałem nowy i 8) tyle
Brzęczki
Dodano
02.10.2005 23:43:27
Brzęczki:
kończe moją podpowiedź poczekajmy co odpisze pytający to na tyle :(

Pytający juź odpowiedział
marvein:
DMA jest w porzadku – sprawdziłem

A co do definicji która podałeś, jakoś nie mogę tego DMA w źaden sposób na dysku znaleźć,uaktywnić, zmusic do działania, gdy odpalam DOSa – wychodzi jednak na moje, źe chyba jednak na dysku go nie ma
Seeker
Dodano
02.10.2005 23:25:36
DMA (Direct Memory Access) system przesyłania danych pomiędzy dyskiem twardym i pamięcią komputera bez zaangaźowania procesora szybka pamięć RAM wbudowana w twardy dysk, słuźąca do przechowywania odczytanych z twardego dysku danych, które następnie mają być wysłane do komputera.to sie znajduje na HDD i jeszcze to Transfer wewnętrzny parametr ten określa w praktyce rzeczywisty transfer danego dysku. Im wartość ta jest wyźsza, tym dany dysk jest szybszy. Jednak o tym, czy w danym komputerze będzie osiągał optimum swoich moźliwości decyduje konfiguracja komputera (włączenie trybu DMA itp.). jak sie to coś uszkodzi dysk pracuje ale bardzo wolno natym kończe moją podpowiedź poczekajmy co odpisze pytający to na tyle :(
Brzęczki
Dodano
02.10.2005 23:07:42
Brzęczki:
Człek pyta więc mu podpowiadam i to z własnego doświadczenia niechce go straszyć nowym dyskiem więc delikatnie naprowadzam dysk jest dobry z tym źe będzie wolno pracował niech sprawdzi sam zadecyduje pozdrowienia :?

Sugerujesz tym samym , źe owo DMA na dysku w którymś miejscu jest , tak?
Ja nie mam go.... na źadnym , nie wiem jak inni, ale jakoś mi się nie widzi bym był w tym osamotniony.
Seeker
Dodano
02.10.2005 22:51:18
Człek pyta więc mu podpowiadam i to z własnego doświadczenia niechce go straszyć nowym dyskiem więc delikatnie naprowadzam dysk jest dobry z tym źe będzie wolno pracował niech sprawdzi sam zadecyduje pozdrowienia :?
Brzęczki
Dodano
02.10.2005 18:57:48
Brzęczki
Dodano
02.10.2005 18:57:48
Brzęczki:
Nie chce być złym prorokiem ale chyba padło ci DMA na dysku spróbuj porzyczyc od kogoś dysk i sprawdź najlepiej to widać przy formacie z dyskietki startowej bardzo powoli formatuje :cry:

A jaka jest na to rada?
I w ogole co to znaczy ?
Rebe
Dodano
02.10.2005 18:45:42
Miałem podobny objaw strasznego zwolnienie pracy PC z na którym mam XP. Wydawało mi sie ze nie moze to byc powodem a jednak. "Zamulanie" PC–ta powodowała karta grafiki . U mnie była to AT3D fimy Alince. Nie dochodziłem juź czy to sterowniki czy poprostu sama karta. Wymieniłem na RIVA TNT2 i wszystko wróciło do normy. Życzę aby udało Ci się pokonać problemy.
teleser
Dodano
01.10.2005 20:27:59
Nie chce być złym prorokiem ale chyba padło ci DMA na dysku spróbuj porzyczyc od kogoś dysk i sprawdź najlepiej to widać przy formacie z dyskietki startowej bardzo powoli formatuje :cry:
Brzęczki
Dodano
01.10.2005 14:06:10
Brzęczki
Dodano
01.10.2005 14:06:10
kamaa
Dodano
25.09.2005 04:08:54
Komputer nie jest nowy.Poprzednio był na nim Xp i chodził dobrze, z czasem zaczelo sie mulenie. Sformatowałem dyski i postawiłem ponownie XP, reszte juz znacie.Sterowniki sa OK. W BIOSie nic nie bylo ruszane.
marvein
Dodano
24.09.2005 23:43:18
A czy zainstalowałeś poprawnie sterowniki do płyty głownej tak jak napisał Żółty. Moźe coś namieszałeś w biosie, przywróć domyślne ustawienia. Czy były prędzej takie problemy i od kiedy to się zaczeło? Czy to dopiero jest nowo zakupiony komp?
Krzoku
Dodano
24.09.2005 23:24:34
DMA jest w porzadku – sprawdziłem :(
marvein
Dodano
24.09.2005 22:50:29
Sprawdź czy masz DMA dla dysku włączone (w FAQ poszukaj dzie się to sprawdza). Zakladam, źe sterowniki do chipsetu zainstalowałeś.
Żółty
Dodano
24.09.2005 22:07:56
marvein
Dodano:
24.09.2005 21:52:43
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1