"Ochrona plików systemu Windows" – pytanie
Po ostatniej mojej integracji nowych poprawek z instalka winxp sp2 i zainstalowaniu na nowo systemu, wyskakuje mi komunikat o ochronie plików systemu windows. Dzieje się to jak na przykład instaluję sterowniki do karty dźwiękowej, czy USB do aparatu, itp.
W forumowej szukajce znalazłam rozwiązanie tego problemu poprzez odpowiednią modyfikację rejestru.
A więc klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINE––>SOFTWARE––>Microsoft––>Windows NT––>CurrentVersion––>Winlogon odnajduję wartość SFCDisable i:
0 – ochrona plików włączona
1 – ochrona wyłączona, ale system monituje przy starcie o włączenie
2 – wyłączona do czasu restartu systemu
4 – włączona, ale przy usunięciu lub zmianie chronionego pliku nie wyskakuje okienko
FFFFFF9D – ochrona plików wyłączona całkowicie
Chciałam zatem zapytać, czy wpisanie wartości ostatniej jakoś wpłynie negatywnie na pracę systemu? Chciałabym alby info się nie pojawiało, więc proszę, poradźcie mi którą opcją je wyłączyć. A moźe wartość 4 ? Nie mam jakoś pojęcia.
W forumowej szukajce znalazłam rozwiązanie tego problemu poprzez odpowiednią modyfikację rejestru.
A więc klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINE––>SOFTWARE––>Microsoft––>Windows NT––>CurrentVersion––>Winlogon odnajduję wartość SFCDisable i:
0 – ochrona plików włączona
1 – ochrona wyłączona, ale system monituje przy starcie o włączenie
2 – wyłączona do czasu restartu systemu
4 – włączona, ale przy usunięciu lub zmianie chronionego pliku nie wyskakuje okienko
FFFFFF9D – ochrona plików wyłączona całkowicie
Chciałam zatem zapytać, czy wpisanie wartości ostatniej jakoś wpłynie negatywnie na pracę systemu? Chciałabym alby info się nie pojawiało, więc proszę, poradźcie mi którą opcją je wyłączyć. A moźe wartość 4 ? Nie mam jakoś pojęcia.
Odpowiedzi: 8
Lia – weź się za .....pomoc systemu co do tego "z czym to sie je". Dojdziesz zapewne do budujacego wniosku, źe – w wypadku wątku głownego – z niczym.
Gambler:
Jeśli chcesz aby system sam sprawdzał chronione pilki systemu przy kaźdym uruchamianiu,to jest taka lecznicza komenda.
Sorrki źe taki mam spóźniony refleks, ale w weekend byłam na weselu i dopiero teraz jestem w domu. Co mi da ta komenda? Czy płyta z Windowsem ma być w napędzie?
Jeśli chcesz aby system sam sprawdzał chronione pilki systemu przy kaźdym uruchamianiu,to jest taka lecznicza komenda.
Start\uruchom i wpisujesz> cmd i ok!
W nowym oknie wpisujesz: sfc /purgecache
Na temat pozostałych komend dowiesz się wpisując:
sfc /?
Zostaną wyświetlone wszystkie znaczenia powyźszej komendy.
Nie zapomnij o wstawieniu spacji po sfc.
WIN.XP.SP2.
Start\uruchom i wpisujesz> cmd i ok!
W nowym oknie wpisujesz: sfc /purgecache
Na temat pozostałych komend dowiesz się wpisując:
sfc /?
Zostaną wyświetlone wszystkie znaczenia powyźszej komendy.
Nie zapomnij o wstawieniu spacji po sfc.
WIN.XP.SP2.
Rebe:
Szczególnie, źe system mam poodchudzany i pewne reakcje sfc wynikają właśnie z tego faktu.
Ha! No właśnie ja teź trochę. Jak aktualizowałam poprawki, to poprzez program nLite wywaliłam np. msn, netmeeting, messenger, wyłączyłam raportowanie błędów. Ale źeby aź tak się zagłębiać w sterowniki, to nie....
Żeby tak całkowicie powaźnie odpowiedzieć w kwestii tego wciskania anuluj to ..... w większości wypadków tak właśnie robię,ale czasem jednak uźywam płyty. Tyle, źe reguły Ci nie podam, bo to bardziej kwestia wyczucia niź jakiejś reguły z sfc związanej.Szczególnie, źe system mam poodchudzany i pewne reakcje sfc wynikają właśnie z tego faktu.
Prawdę powiedziawszy nie iwem co tak Cię denerwuje w tym, źe musisz się na jeden klik myszą w "anuluj" zdobyć ?
Ja co prawda nie jestem zaawansowanym uźytkownikiem systemu, alem oze właśnie z tego powodu miąłbym i mam opary przed właczaniem tego komunikatu.
Moźe isę on bowiem pojawić równieź w innych sytuacjach – deinstalacja oprogramowania. Pewnie dlatego własnie, źe swoim umiejętnościom nie ufam , komunikat ten mam włączony.
Na boku zostawiam to czy za kaźdym razem naleźy sugestię OS–a spełniać. Waźne jest natomiast, iź iwem – dzięki komunikatowi – przy jakiej okazji sfc czy inne wfp chce moją uwagę przyciągnąć.
Ja co prawda nie jestem zaawansowanym uźytkownikiem systemu, alem oze właśnie z tego powodu miąłbym i mam opary przed właczaniem tego komunikatu.
Moźe isę on bowiem pojawić równieź w innych sytuacjach – deinstalacja oprogramowania. Pewnie dlatego własnie, źe swoim umiejętnościom nie ufam , komunikat ten mam włączony.
Na boku zostawiam to czy za kaźdym razem naleźy sugestię OS–a spełniać. Waźne jest natomiast, iź iwem – dzięki komunikatowi – przy jakiej okazji sfc czy inne wfp chce moją uwagę przyciągnąć.
Bo wiesz. Jak na przykład włoźę wtedy płytę z windowsem, to komunikat znika (ale nie ma jakiegos kopiowania czy coś). Poprzednio (czyli jak miałam moją instalkę windowsa bez uaktualnionych poprawek), to komunikat ten pojawił mi się RAZ (gdy odpalałam patcher do zmiany kompozycji skinów w windowsie). A teraz...
Komunikat ten pojawił się jak mówię – podczas instalacji karty dźwiękowej (tam instalator sobie robi "updating windows drivers"), koleźanka własnie dzwoniła i powiedziała, źe pojawiło jej sie przy podłączeniu aparatu na USB (koleźanka teź ma uaktualnione poprawki).
Chyba przypadkowo, pojawia sie jak jest jakaś ingerencja w system, czyli właśnie uaktualnianie sterowników do karty dźwiękowej, czy istalowanie usb.
Komunikat ten pojawił się jak mówię – podczas instalacji karty dźwiękowej (tam instalator sobie robi "updating windows drivers"), koleźanka własnie dzwoniła i powiedziała, źe pojawiło jej sie przy podłączeniu aparatu na USB (koleźanka teź ma uaktualnione poprawki).
Amon–Ra:
A czy te komunikaty SFC dotyczą jakiegoś konkretnego pliku, czy moźe odnoszą się do obiektów przypadkowych (czyli nazwy nie powtarzają się)?
Chyba przypadkowo, pojawia sie jak jest jakaś ingerencja w system, czyli właśnie uaktualnianie sterowników do karty dźwiękowej, czy istalowanie usb.
Raczej nie powinno to skutkować jakimiś negatywnymi objawami, ale nie zapominaj, źe w takim wypadku system dalece bardziej wraźliwy jest na pewnego typu zagroźenia, np. wynikające z podmiany plików bądź bibliotek systemowych na ich przekształcone wersje.
A czy te komunikaty SFC dotyczą jakiegoś konkretnego pliku, czy moźe odnoszą się do obiektów przypadkowych (czyli nazwy nie powtarzają się)?
Strona 1 / 1