"nie uźywaj tego urządzenia" jak, gdzie zmienić tę
Problem wygląda tak:
zmieniałem kartę grafiki i pomyłkowo wyłączyłem kartę vga – "nie uźywaj tego urządzenia" – w efekcie komputer się włącza ale jest czarny ekran.
Czy jest moźliwość zmiany tego ustawienia w jakimś pliku systemowym? Dysk przepiąłem jako drugi na innym kompie. Ale nie wiem, gdzie szukać...
zmieniałem kartę grafiki i pomyłkowo wyłączyłem kartę vga – "nie uźywaj tego urządzenia" – w efekcie komputer się włącza ale jest czarny ekran.
Czy jest moźliwość zmiany tego ustawienia w jakimś pliku systemowym? Dysk przepiąłem jako drugi na innym kompie. Ale nie wiem, gdzie szukać...
Odpowiedzi: 10
Nie mów hop...
Przedwczesna była radość moja.
Zastosowana komenda doinstalowuje konsolę odzyskiwania. I NIE jest to rozwiązanie problemu – gdybyś ktoś się kiedyś sugerował. Włączanie usług typu vgasave poprzez komendę "enable" nie włącza samego urządzenia.
A to, źe system odpalił – sam nie wiem dlaczego.
Podpiąłem poprzednią karte grafiki, odtworzyłem kopię z ghosta (tę zepsutą) i ...
ekran powitalny, wszystko w jak najlepszym porządku.
Ale i tak stawiam system od nowa.
Pozdrowienia TO ALL.
Przedwczesna była radość moja.
Zastosowana komenda doinstalowuje konsolę odzyskiwania. I NIE jest to rozwiązanie problemu – gdybyś ktoś się kiedyś sugerował. Włączanie usług typu vgasave poprzez komendę "enable" nie włącza samego urządzenia.
A to, źe system odpalił – sam nie wiem dlaczego.
Podpiąłem poprzednią karte grafiki, odtworzyłem kopię z ghosta (tę zepsutą) i ...
ekran powitalny, wszystko w jak najlepszym porządku.
Ale i tak stawiam system od nowa.
Pozdrowienia TO ALL.
Pacz Pan. Cos mi juz swita :P :P .Rebe:
Gdyby, EL NINO nie ścigął się ze mną w tym, kto ma większą sklerozę to by pamiętał...
Witam.
Sam nie wiem dlaczego, ale zadziałało.
Chylę czoło przed Lezio111.
Serdeczne dzięki.
Rebe zasugerował sprawdzenie Koyocika – ale tam nie było rozwiązania.
Pozdrowienia, Marcin.
FORUM RULEZ :–)
Lezio111:
x:i386winnt32.exe /cmdcons
Sam nie wiem dlaczego, ale zadziałało.
Chylę czoło przed Lezio111.
Serdeczne dzięki.
Rebe zasugerował sprawdzenie Koyocika – ale tam nie było rozwiązania.
Pozdrowienia, Marcin.
FORUM RULEZ :–)
JEśli masz konsole zainstalowana, sprobuj wgrac sterowniki karty graficznej (standardowe). Jak nie masz zainstalowanej, to odpal z wierszem polecen i wpisz na slepo x:i386winnt32.exe /cmdcons (x to twoj cd–rom). albo dodaj skrot do autostartu i zrob skrypt na drrugiej windzie. Odpalasz normal, reset i powinienes miec konsole.
Gdyby, EL NINO nie ścigął się ze mną w tym, kto ma większą sklerozę to by pamiętał, źe nakładka nie zadziała , bo juź kiedyś o tym – gdzie indziej mowa była.
Podawano tam dwa ewentualne rozwiązania – poba wejścia zdalnego do zasoów tego komputera – konieczne są oczywiście aktywne usługi to umozeliwiające, a czort wie jak z tym jest.
I druga droga – odpalenie sprźetu poprzez jakiego PE Buildera – z płyty i proba wejścia do zasobow usługi/rejestr itp. .
Moja skleroza niestety – dla ciebie – jest równieź zaawansowana i nie pamiętam czy to rozwiązanie zadziałało.
Moźesz spróbować to sprawdizć na http://forum.infojama.pl/ – w ich archiwum. Temat zakłada koyocik i jego jako autora wpisz , bo problem był chyba indentyczny z Twoim.
Podawano tam dwa ewentualne rozwiązania – poba wejścia zdalnego do zasoów tego komputera – konieczne są oczywiście aktywne usługi to umozeliwiające, a czort wie jak z tym jest.
I druga droga – odpalenie sprźetu poprzez jakiego PE Buildera – z płyty i proba wejścia do zasobow usługi/rejestr itp. .
Moja skleroza niestety – dla ciebie – jest równieź zaawansowana i nie pamiętam czy to rozwiązanie zadziałało.
Moźesz spróbować to sprawdizć na http://forum.infojama.pl/ – w ich archiwum. Temat zakłada koyocik i jego jako autora wpisz , bo problem był chyba indentyczny z Twoim.
Drogi El Nino.
Ale mimo to spróbowałem ponownie tego sposobu.
Próba nałoźenia systemu kończy się w momencie "ponownego uruchomienia komputera". Teź czarny ekran i nic dalej.
Próbowałem innej karty grafiki na AGP, nawet jakiejś starej na PCI. Próbowałem normalnego uruchomienia, uruchomienia w trybie awaryjnym, naprawy instalacji – przez nakładkę systemu. Nadal i ciągle czarny ekran.
Pewnie system postawię od nowa. Ale tak z hobbystycznego punktu widzenia ciekawy jestem, czy jest inna droga "postawienia systemu na nogi".
Pozdrowienia dla Wszystkich przeglądających forum.
Marcin.
MARCINIX_25:
Próba ponownego zainstalowania systemu nie naprawia błędu.
Ale mimo to spróbowałem ponownie tego sposobu.
Próba nałoźenia systemu kończy się w momencie "ponownego uruchomienia komputera". Teź czarny ekran i nic dalej.
Próbowałem innej karty grafiki na AGP, nawet jakiejś starej na PCI. Próbowałem normalnego uruchomienia, uruchomienia w trybie awaryjnym, naprawy instalacji – przez nakładkę systemu. Nadal i ciągle czarny ekran.
Pewnie system postawię od nowa. Ale tak z hobbystycznego punktu widzenia ciekawy jestem, czy jest inna droga "postawienia systemu na nogi".
Pozdrowienia dla Wszystkich przeglądających forum.
Marcin.
Kolego, nie "HELP PLISSSSSS", tylko zrob co napisalem wyzej – plyte XP do napedu, zbotowac z niej kompa i naprawic system przez nakladke – najpierw wybierasz instalacje, zatwierdzasz licencje i dopiero na kolejnym ekranie naprawe.
Niestety w trybie awaryjnym teź czarny ekran.
Wyłączyłem standardową kartę vga w menadzerze urządzeń(przez swoją głupotę – przyznaję się bez bicia)i źaden z trybów nie wyświetla obrazu.
Chciałbym uniknąć ponownego instalowania wszystkiego od zera.
Potrzebuję informacji, jak włączyć kartę vga (vgasave). Na drugim dysku zainstalowałem system, więc mam wgląd w pliki na tamtym. Przypuszczam, źe gdzieś ta informacja jest zapisana i moźe moźna ją zmienić podając inną wartość...
HELP PLISSSSSS
Wyłączyłem standardową kartę vga w menadzerze urządzeń(przez swoją głupotę – przyznaję się bez bicia)i źaden z trybów nie wyświetla obrazu.
Chciałbym uniknąć ponownego instalowania wszystkiego od zera.
Potrzebuję informacji, jak włączyć kartę vga (vgasave). Na drugim dysku zainstalowałem system, więc mam wgląd w pliki na tamtym. Przypuszczam, źe gdzieś ta informacja jest zapisana i moźe moźna ją zmienić podając inną wartość...
HELP PLISSSSSS
Chymm a instalacja sterownikow itp nie dziala :?: Moze wyszuka sam urzadzenie i poprosi o sterowniki... W ostatecznosci format, i nowy windowsik :D
W awaryjnym rowniez nie dziala ? A nakladka systemu z plyty ?
Strona 1 / 1