"konto nieznane" i cyferki (w zabezpieczeniach folderów)
Szukałem po internecie i albo nie znalazłem rozwiązania, albo są one trochę pracochłonne...
explorere windows/narzedzia/opcje folderow/widok/uzyj prostego udostepniania plikow (odznaczone).
Jest to mi niezbedne, gdyz na komputerze pracuje kilka osob i dodatkowe
partycje/foldery maja przydzielone poszczegolne uprawnienia (zeby jedna
osoba nie mogla zajrzec drugiej do katalogow).
Niestety, po reinstalacji, we wlasciwosciach folderu/zabezpieczenia
jest "konto nieznane" i jakiś ciąg cyfr. Przypuszczam, iż jest to konto
jakiegoś użytkownika z poprzedniej instalacji windowsa. Nie wyobrazam
sobie, gdy po kolejnych 10 instalacjach bede miec kolejnych 10 takich
wpisow ;/
Gdy chce go usunac, wylaczam dziedziczenie, usuwam, wlaczam
dziedziczenie i pojawia sie znowu. Musze tak robic od konca drzewa
kazdy plik osobno, pozniej folder i na samym kontu wlaczyc
dziedziczenie...
Plikow jest na tyle duzo, ze jest to nierealne ;/
proszę o pomoc w usunieciu "konto nieznane"...
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 2
a te cyferki to 'security identifier (SID)'. Podaj te cyferki, przynajmniej pierwsze 5 cześci to będzie można określic o jaki obiekt użytkownika lub grupy chodzi - tak z ciekawości.
Loch daj znac czy rozwiązanie przytoczone przez kolegę dało zamierzony rezultat.
Jeśli jeszcze nie masz, to zainstaluj TotalCommander, chociaż dla tego celu. Uruchom go i kliknij prawym na prawo od ostatniej ikonki toolbaru, a z menu wybierz "zmień".
Kliknij Dodaj, a w polu polecenie wyszukaj lub wklej cm_EditPermissionInfo, wybierz jakąś ikonkę i kliknij OK. Pojawi się nowa ikonka w toolbarze.
Teraz kolejno "wejdź" na kazdą partycję, zaznacz wszystkie foldery na niej (prawym myszy) i kliknij ikonkę którą dodałeś. Pojawi się okienko prostego edytora uprawnień - jeśli jest tam nieznane konto to zaznacz je i kliknij usuń. Następnie zaznacz pierwszą opcję (zastosuj dla wszystkich podfolderów) i kliknij ok.
Zaczekaj aż skończy i zrób to samo z plikami na wierzchu partycji.
<p>TC uzywam od urodzenia ;)</p><p>S - 1 - 5 - 21 - 746137067-2077806209-682003330-1003</p><p> </p><p>ps: zadzialalo w 100%!!</p><p> </p><p>Wiem tyle, ze jesteście wielcy na tym forum!! Pisalem ten post na siedmiu forach i... tylko tutaj otrzymałem odpowiedź na to pytanie!</p><p>Dzięki wielkie! </p>