"konto nieznane" i cyferki (w zabezpieczeniach folderów)

Witam.

Szukałem po internecie i albo nie znalazłem rozwiązania, albo są one trochę pracochłonne...

explorere windows/narzedzia/opcje folderow/widok/uzyj prostego udostepniania plikow (odznaczone).
Jest to mi niezbedne, gdyz na komputerze pracuje kilka osob i dodatkowe partycje/foldery maja przydzielone poszczegolne uprawnienia (zeby jedna osoba nie mogla zajrzec drugiej do katalogow).

Niestety, po reinstalacji, we wlasciwosciach folderu/zabezpieczenia jest "konto nieznane" i jakiś ciąg cyfr. Przypuszczam, iż jest to konto jakiegoś użytkownika z poprzedniej instalacji windowsa. Nie wyobrazam sobie, gdy po kolejnych 10 instalacjach bede miec kolejnych 10 takich wpisow ;/

Gdy chce go usunac, wylaczam dziedziczenie, usuwam, wlaczam dziedziczenie i pojawia sie znowu. Musze tak robic od konca drzewa kazdy plik osobno, pozniej folder i na samym kontu wlaczyc dziedziczenie...

Plikow jest na tyle duzo, ze jest to nierealne ;/

proszę o pomoc w usunieciu "konto nieznane"...

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

a te cyferki to 'security identifier (SID)'. Podaj te cyferki, przynajmniej pierwsze 5 cześci to będzie można określic o jaki obiekt użytkownika lub grupy chodzi - tak z ciekawości.

Loch daj znac czy rozwiązanie przytoczone przez kolegę dało zamierzony rezultat.

voytas
Dodano
30.03.2007 01:00:41
  • Loch 31.03.2007 02:14:23

<p>TC uzywam od urodzenia ;)</p><p>S - 1 - 5 - 21 - 746137067-2077806209-682003330-1003</p><p>&nbsp;</p><p>ps: zadzialalo w 100%!!</p><p>&nbsp;</p><p>Wiem tyle, ze jesteście wielcy na tym forum!! Pisalem ten post na siedmiu forach i... tylko tutaj otrzymałem odpowiedź na to pytanie!</p><p>Dzięki wielkie!&nbsp;</p>

Jeśli jeszcze nie masz, to zainstaluj TotalCommander, chociaż dla tego celu. Uruchom go i kliknij prawym na prawo od ostatniej ikonki toolbaru, a z menu wybierz "zmień".

Kliknij Dodaj, a w polu polecenie wyszukaj lub wklej cm_EditPermissionInfo, wybierz jakąś ikonkę i kliknij OK. Pojawi się nowa ikonka w toolbarze.

Teraz kolejno "wejdź" na kazdą partycję, zaznacz wszystkie foldery na niej (prawym myszy) i kliknij ikonkę którą dodałeś. Pojawi się okienko prostego edytora uprawnień - jeśli jest tam nieznane konto to zaznacz je i kliknij usuń. Następnie zaznacz pierwszą opcję (zastosuj dla wszystkich podfolderów) i kliknij ok.

Zaczekaj aż skończy i zrób to samo z plikami na wierzchu partycji.

saperox
Dodano
29.03.2007 03:42:03
Loch
Dodano:
25.03.2007 05:46:54
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1