Pytanko
Hejka. Mam pytanie. Ostatnio zainstalowałam Linuxa. Zainstalowałam to na nowo utworzonej partycji. Teraz jak mi system startuje, to pojawia się okno z wyborem systemu (oprócz windowsa i linuxa są jeszcze jakieś windows1, windows2 i cuś tam jeszcze).
Moje pytanie brzmi: jak mam usunąć tego linuxa? Czy wystarczy jak usunę partycję z nim np. Partition Magikiem? I co wtedy będę miała na uruchomienie? Zeby mi się Windows uruchomił....Będzie normalnie?
Ekran wyboru systemu utworzony jest poprzez GRUB (linuxowo), nic z poziomu windowska nie ruszałam w boot.ini...
Co będzie jak usunę partycję z linuxem? Będzie normalnie?
Powiedzcie.
Pozdrawiam
Lia
P.S. Mam nadzieję, źe ten post moze być w tym dziale.
Moje pytanie brzmi: jak mam usunąć tego linuxa? Czy wystarczy jak usunę partycję z nim np. Partition Magikiem? I co wtedy będę miała na uruchomienie? Zeby mi się Windows uruchomił....Będzie normalnie?
Ekran wyboru systemu utworzony jest poprzez GRUB (linuxowo), nic z poziomu windowska nie ruszałam w boot.ini...
Co będzie jak usunę partycję z linuxem? Będzie normalnie?
Powiedzcie.
Pozdrawiam
Lia
P.S. Mam nadzieję, źe ten post moze być w tym dziale.
Odpowiedzi: 11
@gusioo– nie pisałem,źe to nie wystarczy...nie czuj się obraźony :D :D :D
odnośnie składni:
i dalej
odnośnie składni:
fixmbr –naprawia główny rekord rozruchowy dysku rozruchowego. Polecenie fixmbr jest dostępne tylko w przypadku, gdy uźywana jest Konsola odzyskiwania.
fixmbr [nazwa_urządzenia]
Parametr
nazwa_urządzenia
Urządzenie (dysk), na którym ma zostać zapisany nowy główny rekord rozruchowy. Nazwę urządzenia moźna uzyskać z danych wyjściowych polecenia map
i dalej
Jeśli parametr nazwa_urządzenia nie zostanie podany, nowy główny rekord rozruchowy zostaje zapisany na tym urządzeniu (dysku) rozruchowym, na który załadowano system podstawowy.
Mam jeden dysk. Na C: mam zainstalowany Windows XP, partycji linuxowej juź nie mam (hm...od jakichś 3 minut). Czyli teraz mogę odpalać konsolę i fixmbri fixboot jak w artykule?
A jeszcze takie pytanie....usunęłam partycję z linuxem i jak mam tą niezapełnioną część dysku "przyłączyć" np. do partycji D: ?
To odpiszcie, a ja zaraz z konsoli wracam.
Lia
A jeszcze takie pytanie....usunęłam partycję z linuxem i jak mam tą niezapełnioną część dysku "przyłączyć" np. do partycji D: ?
To odpiszcie, a ja zaraz z konsoli wracam.
Lia
@Lia – Wystarczy to co masz w artykule.
@Leon1313 – Zapoznaj sie ze składnią fixmbr. Spójrz na podpis Lia i zobacz ile dysków ma.
@Leon1313 – Zapoznaj sie ze składnią fixmbr. Spójrz na podpis Lia i zobacz ile dysków ma.
jak masz tylko jeden dysk lub system zainstalowany na dysku primary na pierwszym kanale to wystarczy...
Ech, uprzedziłeś mnie, a ja juź pięknie chciałam dwie odpowiedzi dać w jednym poście :)
Lia:
gusioo:
http://www.linuxcentrum.com/forum.php?page=&run=pokaz&id=5046&category=12
P.S: Nie przejmuj sie źe tam jest opisane LILO, z GRUB'em robi sie tak samo.
Dziękuję za artykuł, mam zamiar skorzystać.
Proszę Cie bardzo ;)
leon1313:
Nawet nie musisz kasować/usuwać partycji linuxa.
Jeśli ją usuniesz lub sformatujesz będzie normalnie.
Z tego co wiem, to do polecenia fixmbr potrzebny jest przełącznik w postaci "linku" do fizycznego urządzenia (dysku). Uzyskasz za pomocą map
Jeśli parametr nie zostanie podany, nowy główny rekord rozruchowy zostaje zapisany na tym urządzeniu (dysku) rozruchowym, na który załadowano system podstawowy.
??????? "map"???? Proszę jaśniej! Nie wystarczy co polecił gusioo?
Nawet nie musisz kasować/usuwać partycji linuxa.
Z tego co wiem, to do polecenia fixmbr potrzebny jest przełącznik w postaci "linku" do fizycznego urządzenia (dysku). Uzyskasz za pomocą map
Jeśli parametr nie zostanie podany, nowy główny rekord rozruchowy zostaje zapisany na tym urządzeniu (dysku) rozruchowym, na który załadowano system podstawowy.
http://www.linuxcentrum.com/forum.php?page=&run=pokaz&id=5046&category=12
gusioo:
Kasujesz partycje Linuxa, wchodzisz do konsoli odzyskiwania wpisujesz: fixmbr i GRUB znika ;)
A jak nie wejdę w konsolę, to w ogóle mi się nic nie uruchomi? Co się wtedy pojawi? A w którym miejscu w konsoli mam wpisać to fixmbr???
Kasujesz partycje Linuxa, wchodzisz do konsoli odzyskiwania wpisujesz: fixmbr i GRUB znika ;)
Strona 1 / 1